Anders Breivik: alles over Anders Breivik de terrorist

Anders Breivik: alles over Anders Breivik de terrorist Op 22 juli 2011 blies de 32-jarige Anders Breivik in Noorwegen een auto op in het centrum van het Noorse Oslo. Daarbij vielen 8 doden. Daarna voer Breivik met een bootje naar het eiland Utøya, verkleedde zich als politieman en schoot met een automatisch geweer 69 jongeren dood. Zij waren bijeen gekomen op een bijeenkomst van de arbeiderspartij op het eiland. Wie is Anders Breivik, wat dreef hem en hoe kon het dat iemand zo normaal leek tot zo'n vreselijke moordpartij met zoveel slachtoffers kon komen?

Anders Breivik leek zo normaal

Anders Breivik leek een normale jongen stellen mensen die hem kenden. Dat hij in het geheim een manifest schreef en voor een heel ander regime was, wisten velen niet. Wie zijn inmiddels geblokkeerde Facebook pagina bekijkt zou misschien wel wat aanknopingspunten vinden, maar heel opvallend zijn ze niet. Op de pagina staat onder andere dat hij houdt van klassieke muziek, de jacht, het spel Warcraft en van de serie over de seriemoordenaar Dexter.

Anders Breivik groeide op in de westkant van de Noorse hoofdstad Oslo. Zijn ouders waren welgesteld en hij woonde in goede buurten. Zijn ouders waren gescheiden. Hij hoefde niet dienst te doen, omdat hij vrijstelling kreeg vanwege zijn zieke moeder. Zijn vader woont al jaren in Frankrijk en is gepensioneerd. Met hem had Breivik al jaren geen contact meer. Overigens werd de woning van Breiviks vader wel doorzocht door de politie.

Hoe zag het leven van Anders Breivik er uit?

Breivik had na zijn schooltijd verschillende baantjes bij vooral call-centers. Of dat ook waar hij van leefde en rond kon komen is niet duidelijk. Volgens registers in Noorwegen had hij in 2009 geen inkomen, maar bedroeg zijn vermogen wel 50.000 euro.

Het politieke leven van Anders Breivik

Anders Breivik was tussen 1997 en 2007 lid van de jeugdafdeling van de populistische Vooruitgangspartij. Dit is de tweede partij van Noorwegen.

Bron: Johannes Grødem, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Johannes Grødem, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Het Manifest van Anders Breivik of te wel Andrew Berwick

Anders Breivik schreef onder het pseudoniem Andrew Berwick een manifest van 1500 pagina’s. Daarin gaat hij in op hoe de Noorse gemeenschap er eigenlijk uit zou moeten zien. In zijn ogen is dat een land dat stoelt op christelijke waarden en waarin geen plaats is voor moslims. In het manifest is overigens ook te lezen dat hij al 9 jaar lang bezig is met het plannen van de aanslagen die Noorwegen in juli 2011 op zijn grondvesten deed schudden.

Verder schreef Breivik op verschillende discussiesites op internet nationale teksten en was hij heel kritisch over de Islam en over de linkse politiek.

Hoe kwam Breivik aan zijn wapens en de bom die hij liet afgaan?

Anders Breivik probeerde eerst in andere landen wapens te kopen, maar toen dat niet lukte werd hij lid van twee schietclubs in Oslo. Daar staan op zijn naam twee wapens geregistreerd: een glock en een semi-automatisch Ruger Mini 14 geweer. De bom die hij fabriceerde vervaardigde hij van kunstmest. Daarvan liet hij enorme hoeveelheden aanrukken onder het mom van zijn bedrijf. Er zijn wel wat vermoedens gerezen dat er iets niet in de haak was met Breivik, maar de politie en de geheime dienst heeft daar toch te weinig mee gedaan. Mogelijk hadden beide rampen anders voorkomen kunnen worden.

De kunstmestbom van Anders Breivik die in Oslo een regeringsgebouw in puin legde

Terroristen maken het liefst bommen van kunstmest. Bepaalde soorten kunstmest hebben een heel hoog gehalte aan stofstofgehalte. Samen met dieselolie en nog wat andere ingrediënten maak je daarvan een hoogwaardig explosief. Bovendien zijn de grondstoffen gemakkelijk te krijgen in Europa omdat ze zowel in de landbouw als in de chemische industrie worden gebruikt. Het feit dat kunstmest vrij verkrijgbaar is, is eigenlijk een grote bedreiging van de veiligheid in Europa. Bijna alle aanslagen in West-Europa zijn gemaakt met zelfgemaakte explosieven. Om die dreiging tot enigszins weg te nemen heeft de Europese Commissie een verordening uitgevaardigd om er voor te zorgen dat terroristen moeilijker hun plannen kunnen uitvoeren. In Nederland is er een Meldpunt Zelfgemaakte Explosieven. Vanaf 2008 kunnen handelaren daar verdachte transacties doorgeven zodat inlichtingendiensten een onderzoek kunnen starten. Zo moet voorkomen worden dat mensen hun explosieve plannen ten uitvoer brengen. Breivik wist dat ook en daarom startte hij zogenaamd twee bedrijven op: een mijnbouwbedrijf en een kleine agrarische zaak. Deze twee moesten de dekmantel vormen voor zijn inkoop van ondermeer grote hoeveelheden kunstmest. In 2011 bestelt hij bij een Noorse agrarische groothandel 6000 kilo kunstmest. In mei wordt dit geleverd en zo kan hij in alle rust zijn bom maken die veel lijkt op die van Timothy Mc Veigh die in 1995 een overheidsgebouw in Oklahoma City opblies en daar 170 doden maakte.

Extreem rechts in Noorwegen is klein

In Noorwegen zijn de extreem rechtse partijen of niet goed in beeld of er zijn er maar weinig van. De Noorse Verdedigingsliga is de meest opvallende rechtse partij in Noorwegen. Overigens bewijst de actie van Breivik wel weer dat er ook niet veel mensen voor nodig zijn om een verschrikkelijke daad te plegen.

Breivik schiet mensen in koelen bloede neer

Volgens ooggetuigen die de schietpartij op het Noorse eiland hebben overleefd, reageerde Breivik bijna onverstoorbaar. Hij schoot gedurende anderhalf uur mensen op het Noorse eiland Utøya in koelen bloede neer en leek rustig en ontspannen terwijl hij daar mee bezig was. Elke minuut van de anderhalf uur maakte hij vermoedelijk een dodelijk slachtoffer. Op het eiland waren overigens 650 mensen aanwezig als de blonde man zich als politieagent verkleed meldt en vraagt iedereen bij hem te komen. Mensen doen dat, niet wetende dat dit hun einde wordt. Hij zegt dat hij met de aanwezigen wil praten over de aanslag in Oslo, maar als mensen zich bij hem melden executeert hij ze direct. Dan breekt er blinde paniek uit en proberen de aanwezigen op alle mogelijke manieren te ontsnappen. Breivik achtervolgt ondertussen zijn slachtoffers en kamt het hele eiland op de millimeter uit. Sommigen spreken zelfs van dat het leek alsof hij zich in een film bewoog. Pas als de politie aan land stapt, houdt het moorden op. Breivik geeft zich onmiddellijk over. Dit duurt echter heel lang. Het duurde een uur voordat de politie ter plaatse was. De helikopter deed het niet vanwege geldgebrek en een boot is niet direct voorhanden. Ondertussen gaat het moorden op het Noorse eiland gewoon door en kan de politie horen wat er aan de overkant gebeurt.

Breivik mag niet weten hoeveel doden hij heeft gemaakt

Overigens weet Breivik tot eind juli niet hoeveel slachtoffers hij heeft gemaakt. De politie houdt dat geheim voor hem en omdat hij geen contact met de buitenwereld mag hebben, krijgt hij die feiten ook niet te horen. De mensen die het drama overleefden hielden zich verborgen of doken het water in om zo zwemmend de overkant proberen te halen. Velen lukte dat overigens ook niet, Breivik schoot ook toen nog op de meeste jonge mensen.

De Nieuwe Tempeliers

De Nieuwe Tempeliers worden ook in verband gebracht met Breivik. Deze beweging geeft vooral uiting aan de ideeën van extreem rechtsen. Breivik zou op een bijeenkomst zijn geweest van de beweging in 2002.

Britse connectie

Breivik wordt mogelijk in verband gebracht met een Britse connectie of leermeester. Een Engelsman zou zijn leermeester kunnen zijn en ook in Breiviks manifest heeft hij het over een Richard die zijn mentor zou zijn. Bovendien komt het document uit Londen zo staat te lezen of is het daar opgesteld. De politie onderzoekt daarom waar de Noor is geweest in Londen en of hij lid is van een beweging die dergelijke doelen nastreeft.

Lone wolf Breivik vindt zichzelf een kruisvaarder en anti-islamiet

Breivik gelooft dat de islam in Europa moet worden uitgeroeid, omdat het hele landen overneemt. Ook politieke stromingen die wat hij noemt de massa-immigratie toestaan en zorgen voor een multiculturele samenleving wil hij laten verdwijnen. De Noorse socialistische partij die die doelen ook nastreeft was daarom zijn doelwit op 23 juli. In Noorwegen wordt Breivik aangeduid als christelijk fundamentalist met ultrarechtse ideeën. Hij noemt zichzelf een kruisvaarder die tot in elke vezel van zijn lijf anti-Islam is. Terrorisme experts noemen Breivik overigens een lone wolf. Dit is iemand die alleen jaagt, een eigen wereldbeeld construeert en op basis van die ideologie handelt. Geweld kan daar deel van uitmaken. Omdat lone wolves niet zichtbaar zijn tot ze hun acties uitvoeren zijn ze gevaarlijker dan mensen die wel laten zien waar ze voor staan. Breivik is bij uitstek een lone wolve. Hij radicaliseerde in zijn eentje, zonder dat iemand daar ook maar lucht van kreeg. Inlichtingendiensten krijgen ook moeilijk vat op zulke mensen, omdat ze niet opvallen in de massa. Tenminste niet totdat ze een grove vergissing begaan of hun dodelijke acties ondernemen. Een andere bekende lone wolve is Volkert van der G. Hij schoot in 2002 Pim Fortuyn dood.

La Coste

In september 2011 kwam naar voren dat het kledingmerk La Coste de politie heeft gevraagd Breivik niet meer in beeld te brengen met hun kleding aan. Het zou hun imago schaden. Breivik draagt de kleding omdat het volgens hem indruk op mensen maakt. Of veel mensen overigens in de gaten hebben gehad dat hij het merk droeg voordat La Coste het aanhangig maakte is nog maar de vraag.

Anders Breivik verandert zijn naam

Anders Behring Breivik veranderde in 2017 zijn naam officieel in Fjotolf Hansen. Hij gebruikte de naam trouwens al eerder om te maskeren dat hij een enorme hoeveelheid kunstmest had aangeschaft om daarvan een bom te maken. Hij richtte voor dat doel het bedrijf Geofarm op.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderspel van het echtpaar HoogstraatenrecensieKinderspel van het echtpaar HoogstraatenHet boek Kinderspel is een literaire thriller, geschreven door het echtpaar Marianne en Theo Hoogstraaten. Het boek is g…
Studeren in NoorwegenStuderen in NoorwegenNoorwegen is een van de welvarendste landen ter wereld. Het onderwijs in Noorwegen in gratis. Maar de levensonderhoudsko…
Terrorist of vrijheidsstrijder?Het is een bekend cliché: terrorist of vrijheidsstrijder? Toch is het een vraag die anno 2013 nog steeds relevant is. Zo…

De Indische achtergrond van Boudewijn de GrootBoudewijn de Groot weet vrij weinig over zijn familieachtergrond. Zoals zo vaak bij gezinnen in oorlogssituaties in voor…
Vooroordelen over gothsVooroordelen over gothsDe goths (ook wel gothics) krijgen te maken met heel erg veel vooroordelen. Zo denken mensen dat goths in de duivel gelo…
Bronnen en referenties
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 10-06-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.