Hoe vaak komt kindermishandeling voor?

Hoe vaak komt kindermishandeling voor? Hoe vaak komt kindermishandeling voor? Jarenlang is er genoegen genomen met cijfers op basis van andere landen. De NPM-2005 is een van de eerste Nederlandse prevalentiestudies van kindermishandeling. Uit dit onderzoek komen schokkende gegevens naar voren: jaarlijks worden er circa 107.200 kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar mishandeld. Vooral verwaarlozing, psychische mishandeling en het getuige zijn van huiselijk geweld komt vaak voor.

Hoe vaak komt kindermishandeling voor?

Het is erg lastig om een goede schatting van de prevalentie van kindermishandeling, oftewel hoe vaak het voor komt, te geven. Schattingen zijn namelijk vrijwel altijd enorme onderschattingen, omdat kindermishandeling doorgaans erg onzichtbaar is. De meldingen bij het AMK (Algemeen Meldpunt Kindermishandeling) zijn het topje van de ijsberg. Naast de onzichtbaarheid zorgt het gegeven dat veel mensen geen melding durven te doen, of niet beseffen dat het gebeuren niet door de beugel kan ervoor dat het aantal gerapporteerde gevallen van kindermishandeling veel kleiner is dan het aantal gevallen van kindermishandeling. Veel onderzoekers stellen dat het aantal kinderen dat mishandeld wordt waarschijnlijk zo'n tienmaal hoger is dan het aantal officieel geregistreerde gevallen.

Prevalentie van kindermishandeling in Nederland

NPM-2005

Hoewel kindermishandeling al vele tientallen jaren de aandacht heeft van de politiek en de maatschappij, was het aantal kindermishandelingen in Nederland lange tijd onbekend. Er werd vaak genoegen genomen met globale schattingen van 50.000 tot 80.000 gevallen, gebaseerd op prevalentiegegevens in Amerika. Een van de eerste gestructureerd opgezette onderzoeken naar het voorkomen van kindermishandeling in Nederland is de Leidse NPM-2005. In dit onderzoek rapporteerden ruim 1100 goed getrainde informanten, verspreid over het gehele land, drie maanden lang de gevallen van kindermishandeling die zij tegenkwamen bij kinderen van nul tot en met zeventien jaar oud. Onder deze informanten bevonden zich onder meer leraren, leidsters in de kinderopvang, ziekenhuispersoneel en dergelijke. Daarnaast werden de registraties door de 17 AMK's in Nederland bij de studie betrokken. Uit dit onderzoek zijn schokkende cijfers naar voren gekomen.

Kindermishandeling in Nederland, de cijfers

Uit het NPM-2005 onderzoek is naar voren gekomen dat er jaarlijks naar schatting 107.200 kinderen in Nederland mishandeld worden. Dit betekent dat van elke groep van 1000 kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar er ongeveer 30 mishandeld worden! Ter vergelijking: wereldwijd heeft gemiddeld 6 op de 1000 kinderen autisme. Kindermishandeling komt dus vele malen vaker voor dan autisme. Wat voor soort kindermishandeling vindt er dan plaats in Nederland?

Type kindermishandelingSchatting aantal slachtoffers
Lichamelijke mishandeling19.000
Verwaarlozing80.000
Seksueel misbruik4700

Er moet vermeld worden dat in dit onderzoek steeds slechts één type mishandeling per kind meegenomen is. Er is daarbij uitgegaan van de ernstigste vorm van kindermishandeling, in de rangorde van seksueel misbruik, lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling en verwaarlozing. Aangezien er vaak meerdere soorten kindermishandeling tegelijkertijd plaatsvinden, zijn ook deze cijfers nog een onderschatting. Bovendien is de NPM-2005 een actuele prevalentiestudie. Dat betekent dat er enkel geregistreerd is wat er aan kindermishandeling plaatsgevonden heeft in een bepaalde periode. De lifetime prevalentie, oftewel het aantal kinderen dat op een bepaald moment in het leven mishandeld wordt, is ongetwijfeld veel hoger.

Wanneer gekeken wordt naar de soorten kindermishandeling op basis van geregistreerde gevallen van kindermishandeling door het AMK, wordt over 2006 de volgende verdeling gezien:

Soort kindermishandeling13.825 meldingen
Lichamelijke mishandeling18%
Psychische mishandeling23%
Seksueel misbruik7%
Fysieke verwaarlozing19%
Affectieve verwaarlozing40%
Getuige van huiselijk geweld35%
Overige vormen19%

Alle percentages bij elkaar opgeteld overstijgt de 100%. Dit komt omdat er in veel gevallen sprake is van meerdere soorten mishandeling.
© 2011 - 2023 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hulpverlening bij huiselijk geweldHulpverlening is bij huiselijk geweld en kindermishandeling een belangrijk aspect om de slachtoffers en daders te helpen…
Geweld hoort nergens thuis: aanpak huiselijk geweld 2018-'21Geweld hoort nergens thuis: aanpak huiselijk geweld 2018-'21Elk geval van huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling is er één te veel. Vooral in je eigen huis hoo…
Het huisverbod; de oplossing tegen huiselijk geweld?Het huisverbod is een juridisch beleidsinstrument dat kan worden ingezet om huiselijk geweld tegen te gaan of te voorkom…

Redenen om uw voornaam of achternaam aan te passenIn bepaalde gevallen is het mogelijk om uw achternaam of voornaam aan te passen. Het is niet altijd mogelijk om een wijz…
Wat is comazuipen?Wat is comazuipen?De term 'comazuipen' kom je tegenwoordig steeds vaker tegen. Maar wat zijn dit nu precies? Waarom doen jongeren zichzelf…
Bronnen en referenties
  • Ploeg van der, J. & Groot de, R. (2010). Kindermishandeling: een complex probleem. Uitgeverij Garant.
Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.