De bruiloft van William en Kate

De bruiloft van William en Kate Prins William en Kate Middleton geven elkaar 29 april 2011 het jawoord in Westminster Abbey in Londen. Daarna krijgen ze de titel ‘Hertog en hertogin van Cambridge’.

Hoe ze elkaar hebben leren kennen

William en Kate hebben al 7 jaar een relatie en hebben elkaar leren kennen op de universiteit St. Andrews in Schotland, waar ze beide studeerden. Kate heeft kunstgeschiedenis gestuurd. William is daar ook mee begonnen, maar heeft later een switch gemaakt naar geologie. In 2002 betrok William met Kate en 2 andere studenten een woning. Twee jaar later gingen er al geruchten over een mogelijke relatie tussen de twee.

Pas in 2006 wordt Kate erkend door de familie van William. Tot 2 keer toe lijkt het alsof het paar in een dipje zit. Ze zijn zelfs nog een tijdje uit elkaar geweest in 2007. Als ze weer bij elkaar zijn een jaar later gaan ze samenwonen in Wales. Ze proberen hier een zo normaal mogelijk leven te leiden. Dit lukt goed, totdat Kate prinses wordt door de aankonding van hun verloving op 3 november 2010.

De bruidsjurk

Op 29 april 2011 is de dag van het huwelijk aangebroken. Kate draagt een witte bruidsjurk van zijde, kant en satijn, ontworpen door Sarah Burton van Alexander McQueen. Volgens het koninklijk huis "belichaamt de jurk het tijdloze Britse vakmanschap door getalenteerde en kundige handwerklieden vanuit het hele land samen te laten werken". Middleton heeft "nauw samengewerkt" met Burton bij het ontwerpen van de jurk. Het kant is versierd met roosjes, klavertjes, narcissen en distels. Dit zijn de vier bloemen van de vier land uit het Verenigd Koninkrijk. De jurk heeft een sleep van 2,70 meter.
William draagt het rode uniform van de Ierse Garde, waar hij erekolonel is.

De ring

Kate is de enige van het paar die een ring zal gaan dragen. De ring is gemaakt van hetzelfde goud als de ringen van Koningin Elizabeth II en Prinses Diana; Welsh goud. De tiara die Kate draagt heeft ze geleend van Koningin Elizabeth II en is in 1936 gemaakt door Cartier. De oorbellen die ze draagt zijn een cadeau van haar ouders. Ook zit er symboliek achter het bruidsboeket; het bevat bloemen die symbool staan voor liefde (hyacint), trouw (hedera) en geluk (lelietje-van-dalen).

De getuigen

Prins William heeft zijn broer prins Harry als getuige gevraagd. Kate Middleton heeft haar zus Philippa als getuige gekozen. Zes bruidsmeisjes en bruidsjonkers dragen de sleep.
De Royal Wedding zal via twee grote schermen te volgen zijn in het Londense Hyde Park en op Trafalgar Square. Langs de route die het paar na de kerkdienst aflegt, is de uitzending via luidsprekers te horen.

Het programma

12.00 uur: De huwelijksceremonie begint.

De dienst wordt geleid door de deken van Westminster Abbey, John Hall. De aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, verbindt het paar in de echt. Na het jawoord zal de bisschop van Londen, Richard Chartres, een toespraak houden. De broer van Kate, James Middleton, houdt op verzoek van het paar een schriftlezing.

Om de overleden moeder van William te herdenken, wordt tijdens de huwelijksplechtigheid als eerste het nummer 'Guide me, O thou great Redeemer' ten gehore gebracht. Dat was het laatste nummer dat werd gedraaid op de begrafenis van prinses Diana in 1997.

De route

Om 13.15 uur verlaat het pasgetrouwde stel de kerk en maakt per koets een rijtoer door Londen, richting Buckingham Palace. Zij worden onder andere begeleid door een escorte van de Household Cavalry.

De fly-past

Prins William en zijn bruid komen om 13.30 uur aan bij het paleis, waar zij om 14.25 uur op het balkon zullen verschijnen, samen met de koninklijke familie en de familie van de bruid. Buiten wacht het publiek natuurlijk in spanning op de kus.
Om 14.30 zal er een fly-past zijn, uitgevoerd door de Royal Air Force en de Battle of Britain Memorial Flight.

De receptie

Zo'n 600 gasten zijn op uitnodiging van koningin Elizabeth bij de receptie, die wordt gehouden in Buckingham Palace.

Het feest

's Avonds is er een diner in het paleis voor 300 gasten. Het diner wordt gegeven door prins Charles, de vader van William. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zullen hier niet bij aanwezig zijn, omdat ze op tijd terug moeten naar Nederland, voor de viering van Koninginnedag.
© 2011 - 2024 Snowwhittle, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prins William en Kate Middleton zijn getrouwdPrins William en Kate Middleton zijn getrouwdHeel Groot Brittanië was maanden lang in de ban van het sprookjes huwelijk tussen Prins William en Kate Middleton. Op vr…
Zwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon Georgenieuws uitgelichtZwangerschap Kate Middleton en de geboorte van zoon GeorgeOp 22 juli 2013 is het eerste kind van de Britse prins William en Catherine Middleton geboren, prins George. Prins Georg…
Prins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenPrins William en Kate Middleton: het huwelijk, kinderenDe Britse prins William kreeg een relatie met Kate Middleton eind 2003. In 2007 zijn ze een paar maanden uit elkaar gewe…

Belangrijkste aanslagen van Al-QaedaBelangrijkste aanslagen van Al-QaedaOp 1 mei 2011 werd bekend gemaakt door Obama, dat Osama Bin Laden, de grote Meesterbrein achter de aanslagen van 11 sept…
Het Rosslyn kapel Mysterie: De Tempeliers connectieHet Rosslyn kapel Mysterie: De Tempeliers connectieDe kapel van Rosslyn dankt haar bekendheid in het derde millenium vooral aan Dan Brown's boek de 'Da Vinci Code', hoewel…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/236403-het-programma-van-de-huwelijksdag.html
  • http://nos.nl/artikel/236548-rozen-en-distels-in-kates-jurk.html
  • http://prinsescatherine.web-log.nl/blog/2011/04/het-verhaal-van-william-kate.html
Snowwhittle (4 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.