Contact met geesten

Het is een hype, de televisie programmas waarin de 'host' contact opneemt met de geesten van overleden mensen. Hoe kan dat eigenlijk? Zijn er gevaren aan verbonden? Een uitleg.

Hoelang wordt er al met geesten gesproken?

De mensheid probeert al vanaf het begin der tijden contact te zoeken met overledenen. Dit komt vooral voort uit het verlangen om interactie te hebben met een geliefde die van ons heen is gegaan. Het veronderstelt wel het bestaan van zoiets als een geestenwereld. Het impliceert niet echt het geloof in een hemel of een hel.

In het Oude Testament is het principe om contact hebben met de geesten niet vreemd, bijvoorbeeld:
Leviticus 19,31:'Raadpleeg geen geesten en schimmen van doden. Wie zich tot hen wendt, verontreinigt zichzelf'. (1400BC)

In het Nieuwe Testament verbiedt Paulus contact met de geesten, alhoewel Jezus diverse malen zelf geesten heeft verdreven uit mensen die bezeten waren en hij in Matteüs 10,1 zijn discipelen ook de macht geeft om dat te doen. Dit geeft direct de ambivalentie aan ten aanzien van het communiceren met geesten: het boek Leviticus stelt dat het de mens verontreinigt, het wordt ook gezien als een doodzonde, Paulus is er ook bijzonder streng over, terwijl Jezus de noodzaak ervan inziet en zijn discipelen de macht geeft om met geesten te communiceren.

Hoe is het mogelijk dat iemand contact kan hebben met geesten van overledenen?

Waarom de ene wel contact kan zoeken met geesten zonder gebruik van 'hulpmiddelen' en de ander niet is een groot mysterie.
Een bekend medium gaf eens aan dat elke mens blijkbaar bij de geboorte een antenne heeft meegekregen, alleen is het bereik bij iedereen niet even groot. Sommige mensen merken nooit iets, anderen kunnen geesten via hun intuitieve esoterische antenne systeem, zien, horen en soms ook ruiken. In deze groep is het niet altijd gegeven dat ze dan ook nog eens met de geesten kunnen communiceren, daarvoor is blijkbaar nog eens een ander mystiek kanaal nodig. Een voorbeeld: het televisie medium 'hoort' in het algemeen berichten van overledenen en geeft ze door maar hij communiceert dan alleen nog maar met de persoon op de tribune en niet met de geest zelf.

Zijn er manieren waardoor je toch kunt communiceren met geesten?

In de loop der tijden is de mens heel inventief geweest in het vinden van manieren om de kloof tussen de materiele wereld en de geesteswereld te overbruggen:

Het gebruik van geestesverruimende substanties

Niet elke geestesverruimende substantie kan het kanaal naar de geesteswereld openen. In de oude tijden leerde men echter via bijvoorbeeld medicijnmannen hoe contact tot stand kon worden gebracht. Dat er ernstige gevaren verbonden kunnen zijn aan zulke substanties zal niemand verbazen.

Het contact via een medium

Er zijn verschillende redenen waarom mensen met mediamieke gaven zich 'lenen' om te helpen om contact met de geesteswereld te leggen: hulp bij uitdrijving (hier wordt niet bedoeld exorcisme), hulp om over blokkades heen te komen, hulp bij verwerking etc. Uiteraard zijn er ook mensen die het doen voor het geldelijke gewin, bij nieuwsgierige personen of mensen met sensatiezucht. Een medium werkt in het algemeen via de seance, waar meerdere mensen aanwezig zijn. Sommige mediums vinden het veiliger om met een gids te werken: iemand die helpt om de seance in goede banen te leiden als het medium in trance is. Dit is vaak zo als het medium een opgeroepen geest toestaat om via haar mond te communiceren. Het contact via een medium is in het algemeen het meest directe. Het is uiteraard ook niet zonder gevaar: Per slot van rekening verschaft het medium de geest een soort van toegang tot de wereld in het hier en nu. Een medium moet zichzelf daarin niet overschatten en het goede medium weet hoe ze er exact mee om moet gaan. Er zijn ook seances waarbij het contact indirecter is: het medium 'hoort' of 'ziet' de geest dan en vertaalt dat naar de 'gasten' toe.

Het type 'ghostbuster' medium

Dit medium gaat op verzoek op situaties af waarin er sprake is van min of meer hinderlijke verschijningen. Het hangt van de methode van het medium af hoe ze deze situaties aanpakken. Sommigen werken met spirituele gidsen, anderen proberen het op eigen kracht te doen. De zwaarste vorm hiervan is het exorcisme of de duivels-uitdrijving. Het mag geen betoog dat dit soort van spirituele medicatie buitengewoon zwaar is en geestelijk het uiterste vergt van het medium. Elke vorm van meedoen van de leek is hierin ten strengste af te raden.

Het indirekte kontakt via hulpmiddelen zoals:

Het Pendelbord

Een bord met alle letters van het alfabet met de getallen 1-10. De pendel beweegt zich duidelijk naar een bepaalde letter toe of desgevraagd naar getallen. Op die manier worden er veelal woorden en zinnen gevormd. Het medium heeft meestal een vast getal voor 'vaste' geesten die zich op deze manier manifesteren.

Het ouija-bord

Het bestaat uit een plankje op wieltjes en een speelvlak waarop letters en veelgebruikte woorden staan afgedrukt. Wanneer de deelnemers gezamenlijk het plankje over de letters bewegen kunnen antwoorden ontstaan op vooraf gestelde vragen. Doordat iedereen tegelijkertijd aan het spel deelneemt is nooit duidelijk bij wie de antwoorden precies vandaan komen. (wikipedia-ouija)

Het draaiglaasje en letterbord

Dit is meestal (net als het ouija-bord) een groepsgebeuren dat niet perse hoeft te worden voorgezeten door een specifiek medium. Alle deelnemers drukken tegelijkertijd een vinger op het glaasje dat dan langs de letters draait en zodoende woorden vormt. Doordat er geen professioneel overzicht is zijn de gevaren hier erg groot. Er zijn situaties bekend waardoor de geest 'bleef hangen' in de sfeer waar het draaien zich afspeelde, of dat de minder sterke deelnemers heel veel last kregen van de invloeden van de geesten. Omdat het zo makkelijk te regelen is, kent het glaasje draaien een zekere populariteit, zeker bij tieners. Professionele mediums waarschuwen tegen deze vorm van met de geestenwereld spelen.

Waarom komen geesten af op dit soort seances?

Zielen die niet direct naar hun 'licht' gaan (het uitrust-niveau tussen twee levens) hebben 'onafgemaakte zaken met de materiele wereld (unfinished business situation). Zij willen graag 'gezien en gehoord' worden ook al is het mogelijk dat ze zich hun onafgemaakte zaken na verloop van de tijd niet meer herinneren. Zij 'herkennen' een situatie onmiddellijk waarin ze zich kunnen manifesteren en 'springen' daar gretig op af. Het professionele medium weet hoe zij zich moet beschermen tegen zulke invasies, de leek kan echter een onwillig slachtoffer worden van dit soort 'raids'(overvallen). Wanneer de leek in dat soort nare situaties geraakt moet hij niet aarzelen professionele hulp te zoeken bij een goed medium. De omgeving stuurt de vastgeklemde leek graag naar een psycholoog, maar de aard van de overval is absoluut niet hetzelfde als een psychische stoornis.

Het mag duidelijk zijn dat je niet zomaar uit een lolletje je in de wereld van de geesten kunt begeven. Het is net zo'n onbekend gebied voor de gemiddelde mens als onder water zwemmen. Er zijn mediums die de geesten helpen om hun weg naar hun licht te vinden zodat hun zielen kunnen uitrusten voor een nieuwe taak op aarde binnen de reincarnatie als mens. Dat is eigenlijk de enige taak die de mediums behoren te verrichten: de geesten cq. verdwaalde zielen helpen om hun onafgemaakte zaken in te zien en ze dan naar hun licht te helpen. De enige uitzondering kan gemaakt worden voor adviserende gidsen Zij hebben tot taak de mensheid te helpen om raad te geven en te begeleiden. Er is echter een heel goed medium nodig die kan onderkennen of het in dit geval om een echte gids gaat of om een gemaskeerde ziel of nog erger een geest uit de 'onderwereld of benedenwereld.'

Het advies is dus: die andere wereld bestaat, maar begeef je er alleen in als je wordt begeleid door een professioneel. Anders kan het je zuur opbreken.

Lees verder

© 2011 - 2024 Hermesse, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met geesten communicerenMet geesten communicerenEr zijn vele manieren om met geesten te communiceren. Veel mensen gaan ze proberen op te roepen en kunnen later stemmetj…
Contact opnemen met geesten door middel van een planchetContact opnemen met geesten door middel van een planchetPlanchet (of planchette) is een Frans woord dat (klein) plankje betekent. Ook is het een van de oudste apparaten die geb…
Het Ouija bord, gevaarlijk een spel of?Het Ouija bord, gevaarlijk een spel of?Veel mensen vragen zich af of het werkelijk mogelijk is om contact te hebben met overledenen. Zo is er vroeger het Ouija…
Wat doet een medium?Char, Robert van den Broeke, Jomanda... slechts een kleine greep uit het enorme aanbod van mensen die zich een medium no…

Organisaties tegen kernenergieNadat het jarenlang toch tamelijk rustig was rondom kerncentrales en kernenergie, Nederland tot uitbreiding van kerncent…
Oudere mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonenOudere mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonenIn tegenstelling tot soms wordt gedacht willen oudere mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. In de huidige o…
Hermesse (125 artikelen)
Laatste update: 01-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.