Wat is werk? En waarom werken we?

Wat is werk? En waarom werken we? Werk, wat houd werk nou eigenlijk in? Iedereen op de wereld werkt en verricht arbeid. Maar wat heeft het voor betekenis? In Nederland werken de meesten van hun 15e tot 67e levensjaar, dit is heel vanzelfsprekend en je staat er eigenlijk nooit bij stil. Maar werk houdt ons bezig, en dankzij arbeid blijven we met zijn allen leven.

Wat is werk?

Veel verschillende bezigheden kunnen worden verstaan onder werk(arbeid). Maar wanneer kan werk nou worden herkent?
Werk is iedere menselijke bezigheid die verricht wordt met:
 • een bepaalde inspanning.
 • gebruik van je capaciteiten.
 • behulp van gereedschappen, machines etc...
 • maatschappelijke behoefte.
 • het doel een product of een dienst te leveren.

Als aan een van deze punten wordt voldaan kan je zeggen dat je bezig bent met werken ofwel arbeid te verrichten.

Maar waarom werken we?

Ook zijn er verschillende redenen waarom mensen werken. In 1943 is door de Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow de piramida van Maslow bedacht. Deze piramide geeft de vijf basisbehoeften van de mens weer. Deze behoeften zijn geordend in 5 verschillende niveaus waarbij het onderste niveau het belangrijkste is en hoe hoger een persoon komt hoe meer deze bereikt.
 1. lichamelijke behoeften
 2. veiligheid en zekerheid
 3. de behoefte aan sociaal contact
 4. erkenning en waardering
 5. zelfrealisatie

Bij deze vijf behoeften vormt het eerste niveau het fundament en hoe hoger je komt hoe meer je bereikt. De mate waaraan in deze behoeften wordt voldaan bepaalt ook je maatschappelijke positie in de maatschappij, ook deze positie is weer te bepalen door een aantal verschillende punten:
 • inkomen
 • kennisniveau(niveau dat nodig is voor het werk)
 • aanleg en ervaring(talent)
 • macht en verantwoordelijkheid

Al de punten die hierboven genoemd zijn kunnen we ook wel benoemen als de arbeidsethos. Arbeidsethos is de betekenis die je aan arbeid toekent.

Soort werk

Het soort werken wat gedaan word wordt vaak bepaald door het opleidingsniveau van de werknemer en/of het soort werk dat de werknemer leuk vind om te doen en waar deze zichzelf fijn bij voelt. Ook deze kunnen we weer onderverdelen in een aantal verschillende punten:
 • De inhoud van arbeid (is het soort werk leuk?)
 • Arbeidsomstandigheden (goede ARBO wetgeving?)
 • arbeidsvoorwaarden (goede werktijden en een goed salaris?)
 • arbeidsverhouding (omgang tussen het personeel onder elkaar)
© 2011 - 2024 K-voogd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is werk en waarom werken mensen?Indien mogelijk zal bijna ieder mens in onze samenleving werk willen hebben. Veel mensen hebben een baan om genoeg geld…
Arbeid in de verzorgingsstaatArbeid in de verzorgingsstaatDrie keer per jaar op vakantie, met oudjaar voor miljoenen euro's vuurwerk de lucht in schieten en onze kledingkasten pu…

Paaspakketten maken voor familie, vrienden en relatiesPaaspakketten maken voor familie, vrienden en relatiesZoekt u een origineel geschenkpakket of leuk kado voor pasen? Geef eens een paaspakket! Steeds vaker worden er aan vrien…
Oegandees Boedongowoud, Omo en OlduvaikloofHet prachtige oerwoud van Boedongo met zijn enorme hardhoutbomen is vochtig, groen en tropisch. Er heerst een vredige st…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
K-voogd (17 artikelen)
Gepubliceerd: 01-02-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.