Valentijnsdag voor hem en haar

Valentijnsdag voor hem en haar 14 februari is de vaste dag die we tot Valentijnsdag hebben omgedoopt. Deze dag zegt, volgens Van Dale, dat men - al dan niet anoniem - een kaartje of cadeautje stuurt aan een geliefde. Maar het kaartje of cadeautje is niet meer kleinschalig, er wordt ook in de winkels een stevig arsenaal opengetrokken om de portemonnee nog maar eens te openen. Origineel of niet … “we” doen er allemaal aan mee.

Basisuitgangspunt

Een lief klein momentje wat je met Valentijnsdag kunt doen, is niet meer zo kleinschalig als destijds. Toch is een klein cadeautje of kaartje nog steeds een aardige geste, zolang het maar met zorg uitgezocht en beschreven is. Daar staat tegenover dat er veel mensen zijn die het hele Valentijnsdaggedoe wegwuiven, omdat het een commercieel gebeuren is. En hoewel dit absoluut het geval is, is de gedachten er achter niet verkeerd.

Originele en minder originele cadeautjes

Kaart

Een kaart is lief, zeker als het een kaartje met tekst is, welke met zorg gekozen is. Een leuk gedichtje, een zacht deuntje … of beter nog, maak er zelf een of neem een standaard lief kaartje en maak er zelf een verhaal bij. Hoe persoonlijker hoe beter en als het anoniem is, mag een heel kleine aanwijzing eigenlijk niet ontbreken.

Snoep

Snoep kan met Valentijnsdag maar één ding zijn en dat is chocolade (en chocolademousse). Mooie, dure en heerlijk echte chocolade van de speciaalzaak. Zeker met Valentijnsdag liggen er de mooiste creaties in de vitrine, maar beter nog, laat een persoonlijke noot maken op enkele mooie bonbons of een mini chocoladetaartje.

Bij een cadeau van chocolade speelt ook mee dat de verpakking er goed uit moet zien. Een mooi design doosje en dan met speciale folie de chocolade inpakken. Een doosje in de vorm van een hart als je weinig fantasie hebt of neem een rechthoekig doosje met een mooie strik. Doe de chocolade er voorzichtig in en maak een 2 of 3 regel gedichtje en hang dit aan de strik. Denk bij het gedichtje wel aan een persoonlijke noot.

Sieraden

Sieraden doet het bij de meeste vrouwen wel goed, maar ook de groep mannen wordt steeds groter. Bij vrouwen is de ring nog steeds erg symbolisch, maar een mooie ketting mag natuurlijk ook en voor de man die verder geen sieraden draagt, kan een klein medaillon wat in de portefeuille gedragen wordt, iets zijn om te verrassen.

Naast de klassieke ring met diamant is er nog veel meer. En dat is maar goed, want niet iedereen kan de echte diamanten betalen. En om toch met een mooie ring tevoorschijn te komen, valt er te denken aan een ring met een edelsteen in de kleur die je partner mooi vindt. Eventueel gecombineerd met heel kleine diamantjes of zirkonia’s. Het gaat immers om het idee.

Lingerie

Lingerie is heel persoonlijk en pakt niet altijd goed uit. Bijvoorbeeld als je nog te ver van iemand af staat, valt lingerie niet altijd goed. Wees je er dus bewust van of, als je lingerie wilt kopen, dit wel gepast is.

Als dit het geval is, is de persoonlijke smaak van de drager dus erg belangrijk. Maar als je iemand goed genoeg kent, hoeft dit geen probleem te zijn. Er is genoeg en zeker in de koude wintermaanden is naast zwart en antraciet ook het diep warme rood of paars een aanrader. Wel goed de maat weten, lingerie die niet goed past wordt namelijk niet gedragen.

Massage

Als je van de kaartjes bent, is het wellicht leuk om een cadeaubon in het kaartje te leggen. Een cadeaubon met een massage behandeling, eventueel gecombineerd met een heerlijk dagje sauna/wellness.

Maar als je zelf aan de slag gaat met de massage … denk dan aan bijvoorbeeld chocolademassage. Dit geeft net dat extra tintje aan het valentijnscadeautje. Wat de speciale chocolademassage een beetje op in de pan (zit verpakt in luchtdichte zakjes) en start met ook de opgewarmde handen een heerlijke massage.

Bloemen

Niet erg origineel, maar valt meestal goed, is de grote bos bloemen ... rode rozen wel te verstaan! Geen plantjes, viooltjes of orchideeën, maar rode rozen is eigenlijk het enige wat geaccepteerd is. Als iemand echt niet van rood houdt, kan je nog denken aan hard roze of of abrikooskleur. Is een grote bos te duur, neem dan één grote mooie roos en laat deze in een plastic koker verpakken en hang er een persoonlijk kaartje aan.

Cosmetica

Cosmetica kan, maar denk daarbij niet aan de mascara, poeder of oogschaduw, maar breng het terug naar wat het verleidelijke is. Dat zijn of de lippen of een geurtje. Mooie warm rode lippenstift gecombineerd met een heerlijke geur, kan een prima cadeau zijn. Doe er om het af te maken nog een kaartje bij en spray wat van de geur op de kaart vlak voordat het cadeau bij de nieuwe eigenaar beland. Geuren zijn heel persoonlijk dus vergewis je er van dat de geur in de lijn zit van wat iemand normaliter draagt.

Tot slot

Doe er aan mee of niet, maar veroordeel niet dat een ander een andere mening heeft. Alles is oké of je nu wel niet meedoet met de (commerciële) prikkels rond Valentijnsdag.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke ideeën voor ValentijnsdagValentijnsdag is elk jaar op 14 februari. Op deze dag kan je je geliefde wat extra aandacht of een cadeau geven. Natuurl…
Valentijnsdag verklaardValentijnsdag verklaardValentijnsdag wordt gevierd op 14 februari. Het is de dag waarop geliefden extra aandacht aan elkaar besteden. In het ja…
Valentijnsdag in AmerikaValentijnsdag in AmerikaLees hier alles over Valentijnsdag in Amerika. Valentijnsdag wordt ook in Amerika geviert en het heeft hier een vrij kor…
Valentijnsdag volgens deskundigenValentijnsdag volgens deskundigenValentijnsdag wordt zeer verschillend ervaren: de een vindt het grote, commerciële onzin, overgewaaid uit Amerika. De an…

Oegandees Boedongowoud, Omo en OlduvaikloofHet prachtige oerwoud van Boedongo met zijn enorme hardhoutbomen is vochtig, groen en tropisch. Er heerst een vredige st…
IJs en de verleiding tot ijsbeeldhouwenIeder mens heeft wel iets met ijs vanwege zijn grote belevingswaarde. Het schittert in het licht en heeft iets magisch.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mocho, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 04-02-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.