Onvergetelijke familiedag, of familiereünie organiseren
Van tijd tot tijd een familiedag of familie-uitje meemaken is leuk, waardevol en nuttig. Dan spreek je elkaar weer eens allemaal, en hoor je de belangrijke nieuwtjes. Maar hoe organiseer je een familiedag zodanig dat iedereen het leuk vindt, en zowel jong als oud na afloop alweer uitkijkt naar de volgende familiereünie. Bouw in ieder geval rustmomenten in, en houd ook rekening met de generatieverschillen.
Familiedag of familie-uitje
Zolang de wederzijdse ouders nog leven is het niet zo lastig om je naaste familie regelmatig te zien. Je ontmoet de familieleden dan vaak op de verjaardag van je ouders, Moederdag, of met de kerst. Je kunt dan, behalve aandacht aan je bejaarde moeder en vader te geven, tevens in zusters, broers, neven, nichten, zwagers, schoonzusters investeren. Want het is niet alleen leuk maar ook belangrijk om familieleden te hebben waar je in geval van problemen en nood op kunt terugvallen, of zij op jou. En naarmate een mens ouder wordt is het steeds belangrijker om een netwerk te hebben van aardige mensen, waarmee je kunt praten en die je steunen.
Vader en moeder zijn niet meer
Als de ouders zijn overleden, valt vaak het centrale hechtmiddel weg, dat de kinderen onderling verbindt, en bestaat het gevaar dat je elkaar minder ziet. Vaak wil eigenlijk niemand dat en moet er dus worden gezocht naar een methode om toch elkaar regelmatig te ontmoeten. Een familiedag of familiereünie elk jaar of eens per twee jaar is de oplossing.
Voorwaarden voor een familiedag
- Geschikt voor jong en oud, alsmede voor man en vrouw.
- Voldoende afwisseling maar tevens ook genoeg rustmomenten, want het gaat er uiteindelijk om dat je elkaar ziet en spreekt.
- Alle activiteiten die je organiseert zijn er om er om het onderlinge contact te bevorderen. Een film in de bioscoop is niet per definitie af te raden, maar in een donkere zaal spreek en zie je elkaar niet echt.
- Denk aan de reisafstanden/openbaar vervoer als je een locatie kiest. Komt iedereen na afloop weer op tijd thuis, moet er de volgende dag wel of niet gewerkt worden.
- De kostenfactor is natuurlijk ook een belangrijk aspect. Het maakt heel veel verschil of je iets in een buurthuis organiseert of in een duur restaurant.
- En dan natuurlijk de tijd van het jaar. Alle seizoenen kennen hun voors en tegens. De winter is misschien in het nadeel, maar als er toevallig ijs ligt, kunt je vragen of iedereen voor de zekerheid de schaatsen meeneemt, voor een onvergetelijk gebeuren.
Ideeën voor een geslaagd familie-uitje
- Workshop salsa, of iets dergelijks.
- Spoorwegmuseum met gids, of een leuke tentoonstelling.
- Boottochtje of huifkartocht is altijd leuk.
- Wandeling, bijvoorbeeld op de Hoge Veluwe, puzzeltocht.
- Wijnproeverij, kaasmuseum, klompenmakerij.
- Bonte avond, waar ieder familielid een stukje doet of liedje zingt.
- Klootschieten, pretpark, enz.
- Bubbelvoetbal, of een ander sportief vermaak.
- Zorg dat jongsten zich ook vermaken, doe eventueel voor hen een andere activiteit, zoals een voetbalverjaardag
Lunchpakket mee en na een vermoeiende doch geslaagde dag een lekker etentje, dat bij de Italiaan of Chinees vaak betaalbaar is.
Hoe ga te werk bij het organiseren
Gewoon je gezond verstand gebruiken. Denk aan het volgende en het komt voor elkaar:
- Doe liefst niet alles in je eentje maar betrek ook een ander familielid bij je plannen, want een goed klankbord is belangrijk.
- Wanneer doe je het, plan een geschikte datum dat de meeste kunnen.
- Waar, dus zoek een plaats uit met een zeker verrassingselement en goed bereikbaar.
- Wat ga je doen, zie bovenstaande voorbeelden of bedenk iets originelers.
De uitnodigingen, zeker 6 weken van te voren versturen, nadat je eerst hebt geïnventariseerd of iedereen enthousiast is en zoveel mogelijk kan op de gekozen datum. Denk eraan eventueel een kledingadvies te geven, want in je nette broek een strandwandeling maken is minder leuk. En geef gelijk een indicatie van de kosten, en hoe je wil afrekenen voor de organisatiekosten, die je wellicht gaat voorschieten.
Na afloop
Zorg eventueel voor een leuke herinnering na afloop, dus stuur bijvoorbeeld enkele dagen later een groepsfoto, per mail of post. Of geef een ander klein aandenken of souvenir mee. Zeker als je na vele jaren elkaar weer een keertje ziet is dat een leuke herinnering aan een geslaagde dag.
Lees verder