Onvergetelijke familiedag, of familiereünie organiseren

Onvergetelijke familiedag, of familiereünie organiseren Van tijd tot tijd een familiedag of familie-uitje meemaken is leuk, waardevol en nuttig. Dan spreek je elkaar weer eens allemaal, en hoor je de belangrijke nieuwtjes. Maar hoe organiseer je een familiedag zodanig dat iedereen het leuk vindt, en zowel jong als oud na afloop alweer uitkijkt naar de volgende familiereünie. Bouw in ieder geval rustmomenten in, en houd ook rekening met de generatieverschillen.

Familiedag of familie-uitje

Zolang de wederzijdse ouders nog leven is het niet zo lastig om je naaste familie regelmatig te zien. Je ontmoet de familieleden dan vaak op de verjaardag van je ouders, Moederdag, of met de kerst. Je kunt dan, behalve aandacht aan je bejaarde moeder en vader te geven, tevens in zusters, broers, neven, nichten, zwagers, schoonzusters investeren. Want het is niet alleen leuk maar ook belangrijk om familieleden te hebben waar je in geval van problemen en nood op kunt terugvallen, of zij op jou. En naarmate een mens ouder wordt is het steeds belangrijker om een netwerk te hebben van aardige mensen, waarmee je kunt praten en die je steunen.

Vader en moeder zijn niet meer

Als de ouders zijn overleden, valt vaak het centrale hechtmiddel weg, dat de kinderen onderling verbindt, en bestaat het gevaar dat je elkaar minder ziet. Vaak wil eigenlijk niemand dat en moet er dus worden gezocht naar een methode om toch elkaar regelmatig te ontmoeten. Een familiedag of familiereünie elk jaar of eens per twee jaar is de oplossing.

Voorwaarden voor een familiedag

 • Geschikt voor jong en oud, alsmede voor man en vrouw.
 • Voldoende afwisseling maar tevens ook genoeg rustmomenten, want het gaat er uiteindelijk om dat je elkaar ziet en spreekt.
 • Alle activiteiten die je organiseert zijn er om er om het onderlinge contact te bevorderen. Een film in de bioscoop is niet per definitie af te raden, maar in een donkere zaal spreek en zie je elkaar niet echt.
 • Denk aan de reisafstanden/openbaar vervoer als je een locatie kiest. Komt iedereen na afloop weer op tijd thuis, moet er de volgende dag wel of niet gewerkt worden.
 • De kostenfactor is natuurlijk ook een belangrijk aspect. Het maakt heel veel verschil of je iets in een buurthuis organiseert of in een duur restaurant.
 • En dan natuurlijk de tijd van het jaar. Alle seizoenen kennen hun voors en tegens. De winter is misschien in het nadeel, maar als er toevallig ijs ligt, kunt je vragen of iedereen voor de zekerheid de schaatsen meeneemt, voor een onvergetelijk gebeuren.

Ideeën voor een geslaagd familie-uitje

 • Workshop salsa, of iets dergelijks.
 • Spoorwegmuseum met gids, of een leuke tentoonstelling.
 • Boottochtje of huifkartocht is altijd leuk.
 • Wandeling, bijvoorbeeld op de Hoge Veluwe, puzzeltocht.
 • Wijnproeverij, kaasmuseum, klompenmakerij.
 • Bonte avond, waar ieder familielid een stukje doet of liedje zingt.
 • Klootschieten, pretpark, enz.
 • Bubbelvoetbal, of een ander sportief vermaak.
 • Zorg dat jongsten zich ook vermaken, doe eventueel voor hen een andere activiteit, zoals een voetbalverjaardag

Lunchpakket mee en na een vermoeiende doch geslaagde dag een lekker etentje, dat bij de Italiaan of Chinees vaak betaalbaar is.

Hoe ga te werk bij het organiseren

Gewoon je gezond verstand gebruiken. Denk aan het volgende en het komt voor elkaar:

 • Doe liefst niet alles in je eentje maar betrek ook een ander familielid bij je plannen, want een goed klankbord is belangrijk.
 • Wanneer doe je het, plan een geschikte datum dat de meeste kunnen.
 • Waar, dus zoek een plaats uit met een zeker verrassingselement en goed bereikbaar.
 • Wat ga je doen, zie bovenstaande voorbeelden of bedenk iets originelers.

De uitnodigingen, zeker 6 weken van te voren versturen, nadat je eerst hebt geïnventariseerd of iedereen enthousiast is en zoveel mogelijk kan op de gekozen datum. Denk eraan eventueel een kledingadvies te geven, want in je nette broek een strandwandeling maken is minder leuk. En geef gelijk een indicatie van de kosten, en hoe je wil afrekenen voor de organisatiekosten, die je wellicht gaat voorschieten.

Na afloop

Zorg eventueel voor een leuke herinnering na afloop, dus stuur bijvoorbeeld enkele dagen later een groepsfoto, per mail of post. Of geef een ander klein aandenken of souvenir mee. Zeker als je na vele jaren elkaar weer een keertje ziet is dat een leuke herinnering aan een geslaagde dag.

Lees verder

© 2010 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke en bijzondere workshops in NederlandLeuke en bijzondere workshops in NederlandServies beschilderen, digeridoo spelen, wijn maken of graffiti spuiten; dit zijn slechts een aantal voorbeelden van ding…
Wat is Moederdag? Het ontstaan en de tradities van MoederdagMet het begin van de lente, komt ook de dag waarop de hele wereld zijn moeder eert elk jaar weer langs. Deze traditie is…
Cupcakes workshop – informatie en prijzenBen je op zoek naar een leuke groepsactiviteit voor een verjaardag, vrijgezellenfeest of vriendinnenweekend? Iets wat ni…
Zelfmaak tips voor de leukste moederdagcadeautjesZelfmaak tips voor de leukste moederdagcadeautjesMoederdag staat weer voor de deur, dus is het tijd voor een leuk cadeau. Jaarlijks wordt op de 2e zondag in Mei Moederda…

Uggs: de voor- en de nadelenDe Ugg is ongetwijfeld de meeste populaire winterlaars van de afgelopen jaren. De Australische Uggboot wordt in veel ver…
Het raadsel van de ontstaansplek van de mens op aardeNu er een Ramapithecus in India is ontdekt bestaat de mogelijkheid dat de mens uiteindelijk toch niet in Aftrika is onts…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Shawnrandall, Pixabay
 • Edusports.nl
 • Voetbalverjaardag.nl
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 18-04-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.