Een geschikt cadeau kiezen

Cadeaus krijgen is leuk. Cadeaus geven ook maar toch is dit vaak moeilijk. Alles hangt af van hoe goed je de persoon kent en wat je budget is. Toch zijn er tegenwoordig veel opties voor in alle situaties een leuk geschenk te kunnen geven.

Duur = beter?

Dure cadeaus zijn niet altijd beter. Sommige mensen krijgen graag een sjaal van een duur merk maar anderen vinden een zelfgebreid exemplaar veel leuker. Hoeveel je geeft is dan ook niet belangrijk. Het gaat erom hoeveel je erover hebt nagedacht en of het cadeau past bij de persoon. Ook als je weinig geld hebt kan je mensen heel gelukkig maken door te tonen dat je aan hen gedacht hebt!

Vrienden en familie

Iets kopen voor vrienden en familie is een tweesnijdend zwaard. Het is makkelijker omdat je ze goed kent maar ook moeilijker omdat je absoluut het perfecte geschenk wil geven. Het moet persoonlijk, origineel en gepast zijn en dit is niet altijd een makkelijke taak.

Juwelen

Juwelen blijven een leuk cadeau. Het is meer iets voor vrouwen maar toch zijn er ook voor mannen mooie ringen en armbanden op de markt. Belangrijk is om te kiezen vanuit het oogpunt van de andere. Grote, felle oorbellen zijn misschien minder geschikt voor je vriendin. Je kan ook zelf juwelen maken maar kies materiaal waar geen allergische reactie op kan komen en let ook op de kleuren, grootte, enz.

Leuke diensten

Een gezin met kinderen vindt het waarschijnlijk leuk om wat extra vrije tijd te krijgen. Neem de kinderen een dagje mee uit of biedt je babysitdiensten aan. Voor anderen kan je een avondje thuis-restaurant aanbieden. Maak een menu van lievelingsgerechten en kom dit klaarmaken. Ruim natuurlijk ook op achteraf! Maar er zijn nog veel verschillende diensten. Een dag persoonlijk shoppingadvies, een poestbeurt, een carwash, ... Laat je fantasie werken.

Keuzeactiviteit

Maak een lijst van leuke activiteiten en creeër een leuke kaart. Omschrijf elke activiteit met een raadsel, rebus of foto en laat de ontvanger kiezen. Denk aan een dagje pretpark, een saunabezoekje, ritje met een segway, kappersbeurt, enz. Op die manier toon je dat je er goed over hebt nagedacht en geef je de ontvanger zelf ook de kans om te kiezen.

Geld of waardebonnen

Voor iets moeilijkere mensen zijn waardebonnen of geld een goed idee. Je ken het geld in een kaartje steken maar je kan er ook iets origineels meedoen. Leef je origamikunsten erop uit, bak munten in een brood, verstop het in een mooi boek,.... . Kies ook voor een persoonlijke waardebon van een lievelingsrestaurant of winkel. Hou er rekening mee dat iedereen natuurlijk weet hoeveel je hebt besteed. Laat je niet verleiden om over je budget te gaan om gezichtsverlies te vermijden. Vrienden en familie zullen het kado altijd appreciëren, ongeacht het bedrag.

Persoonlijke cadeaus

Laat eens een foto drukken op chocolade of bestel een krant van de dag van de geboorte van de geluksvogel. Op het internet kan je veel originele opties vinden zodat je iets heel persoonlijks kan samenstellen en kan laten leveren tot aan je deur. Je kan bijvoorbeeld een boom laten planten voor de groene vriend, iets doneren aan een goed doel voor de empathische nicht of een ster kopen voor je beste vriendin. Of laat een mooi boeket bloemen afleveren op het werk van je vriend of vriendin. Een leuke verrassing en een originele manier om bloemen te geven.

Minitripje

Regel eens een kleine verrassingsreis. Vraag een paar datums en reserveer er eentje. Deel goed mee hoe lang het zal duren en hoeveel geld er moet worden meegenomen. Je kan ook altijd vragen om in gepaste kledij te komen. Denk aan bijvoorbeeld een dagje busreis naar een kerstmarkt, dagje Disneyland, een dag shoppen. Of ga voor de totale verrassing en neem de eerste trein die je tegenkomt. Zo ontdek je samen nieuwe dingen. Natuurlijk is dit iets duurder maar voor een groepje vrienden kan dit leuk zijn! Breng ook een paar koffiekoeken en wat drinken mee als je vroeg vertrekt!

Kennissen

Soms moet je cadeautjes kopen voor mensen die je minder goed kent. Dit ligt soms moeilijk en het budget is vaak ook iets lager. Toch zijn er ook verschillende leuke opties om een leuk cadeau te geven.

Zelfgemaakt

Zelfgemaakt cadeaus kunnen soms goedkoop overkomen. Toch zijn veel mensen blij met een echte taart of verse koekjes. De creatievelingen kunnen ook kaarsen, kaartjes, bloemstukken of sjaals maken en afgeven. Zo blijft het toch persoonlijk en origineel.

Gepersonaliseerde geschenken

Je kent op zijn minst de naam van iemand. Laat bijvoorbeeld een theetas met naam maken en vul deze met snoepjes. Op het internet kan je overal terecht voor nutiige, gepersonaliseerde cadeaus dus laat je niet verleiden door de klassieke, saaie naamsleutelhanger.

Bloemen, drank en chocolade

Geef aan deze klassieke geschenken ook een originele toets door het anders aan te pakken. Kies voor speciale pralines zoals limited editions, versies met peper of een origineel merk. Beter een paar leuke pralines dan een halve kilo die je overal kan kopen. Zo toon je dat je er toch over hebt nagedacht. Bloemen kan je vervangen door kruiden waar je recepten en een handleiding bijgeeft. Of een leuk groenten - of fruitplantje. Vermijd het klassieke, voorgemaakte boeketje. Wijn en bier kan je persoonlijker maken door speciale etiketten te bestellen. Of geef er een bijpassend glas bij. Zo worden deze klassieke geschenken iets waar meer tijd en aandacht inzit en dit zal de ontvanger zeker bijblijven.

Waardebonnen

Uiteraard blijven waardebonnen een geschikt cadeau voor mensen die je minder goed kent. Kies wel voor exemplaren met veel opties. Niet iedereen houdt van hetzelfde restaurant of dezelfde winkel. Kies bijvoorbeeld voor een bon van een shoppingscenter zodat er veel mogelijkheden zijn om iets te kiezen.

Geven is een kunst!

Een gegeven paard kijk je niet in de bek dus wat je ook geeft, het blijft altijd leuk. Ook als je niet veel geld hebt kunnen spenderen hoef je je niet te schamen. Mensen krijgen graag geschenken en zelden zullen ze teleurgesteld zijn door de prijs. Als ze voelen dat er is over nagedacht zullen zij heel gelukkig zijn met wat ze krijgen.
© 2010 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op zoek naar een persoonlijk geschenk voor de feestdagen?Nu de feestdagen naderen, is het weer tijd voor cadeautjes. Ben je iemand die eindeloos zoekt naar het juiste en leukste…
Originele huwelijkscadeaus voor elk budgetOriginele huwelijkscadeaus voor elk budgetNog geen idee wat je voor het bruidspaar gaat kopen? De meeste mensen vinden het niet gemakkelijk om een leuk en origine…
Hoe vind je een origineel cadeau voor hem of haar?Hoe vind je een origineel cadeau voor hem of haar?Wat is nu echt een origineel cadeau? Wat zijn cadeaus die altijd wel geschikt zijn om te geven, zelfs als je iemand miss…
Een cadeau kopen, originele last minute cadeautipsEen cadeau kopen, originele last minute cadeautipsIedereen heeft het wel eens meegemaakt: op het laatste moment moet je nog een cadeautje voor iemand kopen. Omdat je geen…

Vindplaats van fossielen: het bijzondere OmoIn de hoop wat meer te weten te komen over de voorvader van de mens besloot men in 1967 een groots opgezette expeditie u…
Fossielen zaaien verwarring onder antropologenDoor gebrek aan fossielen die meer dan 2 miljoen jaar oud waren, ontstond een tergend probleem. Men beschikte namelijk o…
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 11-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.