Woning veilig en comfortabel maken voor senioren
Senioren blijven steeds langer zelfstandig wonen. Maar de mobiliteit neemt wel vaak af, en de kans op een lichamelijke of psychische handicap neemt toe. Dat betekent dat je de woning moet aanpassen, zodat de oudere met een handicap zich daardoor zelf als persoon min mogelijk hoeft aan te passen. Hoe maak je een woning veilig, toegankelijk en ook comfortabel voor mensen op leeftijd.
Tips voor de hele woning
Voordat je op specifieke ruimtes wil aanpassen, zoals badkamer en toilet, dient de woning ook in algemene zin onder de loep te worden genomen, en in globale zin te worden aangepast op de oudere bewoner. Dan gaat het om de aspecten veiligheid, comfort en gemak. Zie onder:
Risico van struikelen en vallen
- Verwijder loszittende matten en kleden of voorzie ze van antislipstrips of een antislip ondermat.
- Haal waar nodig de drempels weg, want dat vermindert aanzienlijk het risico van vallen, bovendien is de woning makkelijker schoon te houden. Je kunt ook denken aan een drempelhulp, dat is zo’n schuin oplopend plaatje om de drempelhoogte als het ware te neutraliseren.
- Je kunt ook beugels bij de deuren monteren voor houvast bij het overgaan van de drempel.
- Zorg dat er zo min mogelijk spullen los op de grond staan, voor zoveel mogelijk bewegingsruimte.
- Regel dat veelgebruikte spullen binnen handbereik staan of op andere manier makkelijk bereikbaar zijn.
- Zorg dat het stopcontact (de wandcontactdoos) binnen handbereik is, dus gebruik verlengsnoer of verlenghaspel om een stroompunt dichtbij te krijgen. Maar werk de elektriciteitssnoeren wel veilig weg, en dus zeker niet los over de vloer. Beter is om zo nodig een extra vast stopcontact aan te leggen.
- Snoeren in principe wegwerken d.m.v. kabelgoten, of zogenaamde kabelverslinders.
- Zorg voor veilig begaanbare vloeren, die dus niet te glad maar ook niet te stroef zijn.
- Let er op dat de deurkrukken naar binnen toe zijn gebogen, zodat je er niet achter kunt bljven haken.
Elektriciteit en verlichting
- Maak gebruik van de moderne middelen, zoals tijdklokken en bewegingsmelders want dat voorkomt nodeloos opstaan en verplaatsen van de bewoner. Denk daarbij aan slaapkamer, toilet en buitendeuren.
- Er bestaan verlichte schakelaars, die handig zijn in gang, badkamer en slaapkamer.
- Je kunt ook overwegen om draadloze schakelaars aan te schaffen, waarmee je op afstand elektrische apparaten of lampen kunt bedienen.
- Ook kun je desgewenst gordijnen en zonneschermen vanaf één plek elektrisch bedienen.
- Schakelaars op heuphoogte (circa 1 meter van de vloer) kunnen ook comfortabeler zijn dan op normale hoogte.
Andere handigheidjes
- Als de bewoner meerdere etages heeft, geef dan wat extra geld uit voor dubbele zaken. Een extra stofzuiger voor de bovenste verdieping, scheelt al een hoop ongemak. Maar er zijn natuurlijk meerdere dingen die heen en weer lopen kunnen voorkomen als je ze dubbel hebt.
- Als je een draaiplateau op tafel zet heeft de bewoner meer spullen binnen handbereik.
- Een lichtgewichttrap, met antislip op de treden en antislip onder de poten en voorzien van goede veilige beugel voor het vasthouden.
- Schaf schoonmaakgereedschap aan dat gebruiksvriendelijk is zoals een wringermechanisme op een steel.
- Telefoon met luidspreker (handsfree) is wellicht handig.
- Ramen behoren licht te bedienen. De klink tussen de 90 en 120 cm vanaf de vloer. Bovenramen kun je bedienen d.m.v. verlengde raamopeners, zodat er geen halsbrekende toeren meer voor nodig zijn.
Toegangspad
Een makkelijk en veilig beloopbaar toegangspad is minimaal 90cm breed (denk aan rollator), heeft geen verzakte of ongelijke tegels, is vlak en redelijk stroef, vrij van onkruid, goed verlicht en vrij van obstakels als bloempotten of nog erger.
Temperatuur
Van geheel andere orde maar ook met veiligheid te maken, is de temperatuur in de zomer tijdens hete dagen. Bedenk dat ouderen kunnen overlijden doordat ze hun warmte niet meer kwijt kunnen. Als de bewoner bijvoorbeeld onder een plat dak woont of slaapt, overweeg dan eens de aanschaf van een airconditioning. Of in ieder geval een plafondventilator op de slaapkamer.
Natuurlijk zijn de wensen en behoeften voor iedere persoon anders. Om alle behoeften in kaart te brengen kun je eens een tijdje noteren in een dagboek waar je regelmatig letterlijk en figuurlijk tegen aanloopt. En welke verbeterpunten je ziet. Bespreek het bijvoorbeeld met kinderen of buren of met een patiëntenvereniging. Want twee weten altijd meer dan een.
Lees verder