nieuws uitgelicht

Stemmen met verlopen paspoort mag dat?

Stemmen met verlopen paspoort mag dat? Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2009 konden heel veel oudere mensen niet stemmen, omdat zij zich niet konden legitimeren met een geldig ID bewijs. Vooral ouderen hadden al jaren geen rijbewijs of paspoort meer aangevraagd en konden dus niet stemmen omdat ze een verlopen paspoort of rijbewijs hadden. Bij de Tweede Kamer verkiezingen die op 9 juni 2010 zijn gehouden en bij de verkiezingen op 15 maart 2017 is dat anders. Stemmen met een verlopen paspoort mocht toen. Maar ook weer niet als je paspoort of rijbewijs meer dan 5 jaar geleden verlopen is. De regels voor stemmen met een verlopen identiteitsbewijs.

Stemmen met een paspoort, id-bewijs of rijbewijs dat maximaal 5 jaar is verlopen

Besloten is dat mensen die een paspoort, ID bewijs of rijbewijs hebben dat maximaal 5 jaar is verlopen wel kunnen stemmen met dat papier. Wie dus over een paspoort beschikt dat al 6 jaar geleden verlopen is, kan daarmee niet stemmen.

De cijfers van verlopen identiteitsbewijzen

  1. Uit onderzoek is gebleken dat in Nederland in 2010 1,4 procent van de mensen ouder dan 18 jaar helemaal geen id-bewijs heeft.
  2. Daarnaast heeft 4 procent een verlopen paspoort of een verlopen identiteitskaart

Iemand machtigen om te stemmen: id-bewijs mag ook maximaal 5 jaar verlopen zijn

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 konden mensen ook niet voor zich laten stemmen (machtigen) als zij geen geldig identiteitsbewijs hadden. Bij de Tweede Kamer verkiezingen kan iemand nu wel voor een ander stemmen als hij of zij een kopie heeft van het id bewijs dat maximaal 5 jaar geleden is verlopen.

Geen identiteitsbewijs en toch stemmen?

Wie helemaal geen identiteitsbewijs heeft (wat overigens bijna onmogelijk is, omdat er bij bijna overal om gevraagd wordt, van ziekenhuis tot het afleveren van een pakketje thuis) kan het beste zo'n identiteitsbewijs aanvragen. Dat moet vanzelfsprekend wel ruim van te voren. Een andere mogelijkheid om toch stemmen, is dat een ander dat voor je doet. Dan moet een schriftelijke volmacht worden aangevraagd bij de gemeente. In 2017 moest die aanvraag dan wel al op vrijdag 10 maart 2017 binnen zijn bij de gemeente. Wie later vroeg om een volmacht, kon vaak niet meer stemmen.

Ouderen die niet konden stemmen voor de gemeenteraad doordat ze geen id-bewijs hadden

De Unie KBO kreeg veel van haar leden vaak de mededeling dat zij in maart geen lokaal bestuur konden kiezen, omdat ze geen id-bewijs hadden of een verlopen exemplaar. Dit komt omdat deze mensen in het dagelijkse leven amper of helemaal niet gebruik hoeven te maken van zo’n identificatiebewijs. Sommigen zijn het gewoon kwijtgeraakt, bij anderen is het verlopen. Bovendien is het voor ouderen die vaak ook nog hulpbehoevend zijn vaak heel moeilijk om wel weer een geldig identificatiebewijs aan te schaffen. Ze zijn vaak niet mobiel of hebben geen oud bewijs waarmee ze een nieuw paspoort of id-bewijs kunnen aanschaffen.

Stemmen met verlopen paspoort, id-bewijs of rijbewijs mag in 2010 en 2011

Door druk van de Unie KBO en het CDA heeft het kabinet in 2010 besloten dat stemmers wel mogen stemmen als ze een identificatiebewijs hebben dat op z’n hoogst 5 jaar verlopen is. Omdat in 2011 ook de verkiezingen voor de provinciale Staten werden gehouden, mochten kiezers onder diezelfde voorwaarden gaan stemmen. Daarnaast werd gekeken naar een permanente oplossing die het hele probleem kon voorkomen. Die werd gevonden. Vanaf dat moment mocht gestemd worden met een paspoort op een rijbewijs dat maximaal 5 jaar geleden was verlopen. Dus ook in 2017 mocht met een verlopen paspoort of rijbewijs (en natuurlijk het stembiljet) worden gestemd.

Unie KBO

De Unie KBO is met ruim 327.000 leden de grootste seniorenorganisatie van Nederland die opkomt voor de belangen van ouderen en kwetsbaren in de samenleving. Deze unie biedt ook hulp bij het invullen van belastingformulieren en geeft advies als ouderen problemen hebben).

Identificatieplicht

Voor het stemmen werd in 2010, 2017 en daarna een uitzondering gemaakt voor de Tweede Kamer verkiezingen. Maar normaliter zijn er flink wat regels waaraan iemand zich moet houden die zich moet identificeren. Identificatieplicht is dan ook geen recht, het is een plicht in heel veel gevallen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een verlopen rijbewijs (in het buitenland)?Wat te doen bij een verlopen rijbewijs (in het buitenland)?Indien het rijbewijs is verlopen dan is men strikt genomen overal ter wereld strafbaar als men een voertuig op de openba…
Kamperen: Welke papieren moet je meenemen op vakantie?Het zal je maar gebeuren. Je staat bij de grens met je auto, klaar voor een geweldige kampeervakantie. Je laat je paspoo…
Paspoort vernieuwen. Hoe lang duurt dat?Paspoort vernieuwen. Hoe lang duurt dat?Als uw paspoort verloopt, moet u het laten vernieuwen. Verlengen bestaat niet meer. U kunt uw paspoort laten vernieuwen…

Invloed van de Industriële Revolutie op de bevolkingDe Industriële Revolutie is een groot en belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, het heeft ons gebracht waar we nu z…
Woning veilig en comfortabel maken voor seniorenWoning veilig en comfortabel maken voor seniorenSenioren blijven steeds langer zelfstandig wonen. Maar de mobiliteit neemt wel vaak af, en de kans op een lichamelijke o…
Bronnen en referenties
  • KBO
  • CDA
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 15-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.