Huwelijk, van aanzoek tot de grote dag, de voorbereidingen!

Wie gaat trouwen neemt in de meeste gevallen deze beslissing op basis van gevoelens en eventueel enkele rationele overwegingen. Zelden echter bedenkt men bij het aanzoek reeds wat de voorbereidingen zijn in de periode voor de grote dag. Er zijn heel wat dingen waar men rekening moet mee houden, en dat bespreken we hier.

Het aanzoek

Het is al lang niet meer zo dat de man het aanzoek moet doen, ook de vrouw kan hierin het initiatief nemen. Toch zien we dat in de meeste gevallen, deze taak aan de mannelijke helft van het koppel te beurt valt.

Het huwelijksaanzoek moet speciaal zijn. Dat wil niet zeggen dat het met groots vuurwerk moet gepaard gaan of dat men moet nadoen wat men in honderden romantische films bedacht heeft. Neen, die uitspattingen zijn meestal ver gezocht en moeilijk te realiseren. Het aanzoek moet wel speciaal zijn in die zin dat het persoonlijk is, dat het op het paar van toepassing is en dat het emotie teweeg brengt. Ieder kan dit op zijn manier doen, de ene doet dit als een prins op het witte paard, de ander zorgt voor een gezellige avond thuis,... alles kan zolang het maar op dat verliefde koppel van toepassing is.

In deze moderne tijd hoeft men helemaal niet meer te trouwen. Soms doet men het echter puur voor practische overwegingen; samen een huis kopen, kinderen krijgen,... maar ook dan kan men deze rationele stap een mooie stap maken. Het brengt meteen terug dat vleugje romantiek in de relatie. Een aanzoek is in ieder geval iets wat men zich lang kan herinneren.

Het bekendmaken

Ouders, grootouders en eventueel broers of zussen moeten na dit aanzoek op de hoogte gebracht worden van de plannen. Sommige koppels wachten hier graag even mee tot ze alles voor zichzelf een beetje op een rijtje gezet hebben. Dat is geen slecht idee. Men kan op die manier reeds afspreken of men al een periode in gedachten heeft, of men het op een speciale manier zal vertellen, enz.

Het is wel zo dat men de directe familie best vrij snel op de hoogte brengt zodat men niet het risico loopt dat deze het van een andere bron vernemen (zoals bijvoorbeeld in een kleine gemeente als men reeds naar een vrije datum informeerde en dergelijke).

De datum kiezen

Na al deze vooral emotionele gebeurtenissen, is het belangrijk snel een datum te kiezen. Een aantal overwegingen zijn hierbij van belang: in de zomerperiode is het vaak mooi weer, maar veel mensen gaan ook met verlof én er worden meer huwelijken gepland dus het kan moeilijker zijn om een locatie te vinden. In de winterperiode is de kans op slecht weer meestal groter en moet men een binnenlocatie zoeken voor de foto’s. Wil men op een zaterdag trouwen omdat de meeste mensen dan beschikbaar zijn of trouwt men op een vrijdag omdat men dan meer vrije locaties kan vinden? Moet men op 1 dag zowel voor de kerk als voor de wet trouwen of staat dit los van elkaar? Geeft men het huwelijksfeest op dezelfde dag of op een ander moment? ...

Een locatie voor de feest

Een datum kiezen is vooral belangrijk voor het vinden van een vrije locatie. Veel mensen leggen hun huwelijksdatum reeds meer dan een jaar vooraf vast. Als iedereen dit doet, moet men dus veel vroeger een trouwlocatie kiezen en vastleggen.

Om een goede zaal te kunnen kiezen, is het belangrijk vooraf te weten wat de omvang van het feest zal zijn; in intieme kring of een grote feest met veel mensen? Ook de sfeer van de feest is belangrijk; wordt het vooral een dansfeest met veel jonge mensen of wordt het een gastronomisch festijn? Deze keuzes zullen zeer bepalend zijn voor de feestlocatie.

Als men een band of DJ wil, kan men dit best ook vrij snel bespreken zodat men zeker is dat men exact die band of DJ heeft die men geschikt vindt. Veel DJ’s specialiseren zich in trouwfeesten. Men moet zelf uitmaken of men dat wil of niet. Het is namelijk een heel andere stijl dan een DJ die veel op fuiven draait...

De getuigen

Van zodra de datum vast ligt en men het eens is over wie de getuigen worden, moeten deze op de hoogte gebracht worden. het is leuk als men een getuige de vraag stelt of hij/zij getuige wil zijn. Dat geeft een goed gevoel voor beide partijen en brengt terug een vleugje magie in het geheel. Dit kan al dan niet op een grappige manier maar opnieuw is het belangrijk dat dit op een persoonlijke manier gebeurt.

Een bruidsjurk

De bruidsjurk is natuurlijk één van de belangrijkste punten in de voorbereiding. Men kan best een aantal merken uitproberen tot men dé jurk gevonden heeft. Deze jurken moeten vaak besteld worden voor een bepaalde maat en moeten dan nog versteld worden. Het is dus belangrijk dit voldoende vooraf te doen. Meestal moet men na het kiezen van de jurk nog 2 pasbeurten rekenen tot de jurk 100% past.

Voor de man mag hier iets langer mee gewacht worden omdat er meestal minder verstelwerk nodig is. Toch is het goed dit een viertal maand voor het huwelijk geregeld te hebben. Indien men de kleding van de suite hierop wil afstemmen, kan men dit ook best in deze periode doen want dan moet iedereen nog gaan passen.

Uitnodigingen voor de gasten

Traditioneel worden uitnodigingen voor de gasten zo’n 6 weken voor de huwelijksdatum verstuurd. Wacht dus niet te lang met het zoeken naar die perfecte uitnodiging. Indien men een reeds bestaand ontwerp wil kiezen, dan doet men dit best een drietal maand voor de huwelijksdatum. Indien men echter een uniek ontwerp op maat wil of een kaart op maat gemaakt, dan kan men hier best een viertal maand voor het huwelijk mee beginnen. Bij op maat gemaakte uitnodigingen kan men zelf kiezen of men met foto’s wil werken en welke componenten men wil gebruiken. Meestal is het in dergelijke gevallen ook mogelijk de stijl van de uitnodiging door te trekken in menukaarten, bedankkaartjes,...

De uitnodigingen worden dus tussen de 4 en de 6 weken voor het huwelijk verstuurd. Indien het om een vakantieperiode gaat, kan men best ruim 6 weken kiezen zodat belangrijke gasten niet in het buitenland vertoeven. Indien men echt zeker wil zijn dat de belangrijkste personen deze datum vrij houden, dan kan men ook een ‘save the date’ opsturen van zodra de datum vastgelegd is. Men kan deze kaart (om met de post of online te versturen) eventueel door dezelfde persoon laten maken als de uitnodiging om zo alles in dezelfde stijl te hebben.

Het kapsel

Voor veel vrouwen is het belangrijk een aantal kapsels uit te proberen. Deze moeten smaakvol en confortabel zijn. Belangrijk is ook aan de kapper of kapster de bruidsjurk te beschrijven of een foto te tonen. Deze kan hier dan rekening mee houden in het kapsel en eventuele elementen of kleuren uit de jurk laten terug komen in de haartooi.

De ringen

Bij een huwelijk hoort het uitwisselen van de ringen. Deze heeft het koppel samen gekozen en horen in de meeste gevallen bij elkaar. De ring staat voor oneindig en dus voor een oneindige liefde. Indien men trouwringen uit een bestaande collectie kiest, die meestal zeer uitgebreid zijn, kan men deze best een tweetal maanden voor het huwelijk gaan kiezen. Indien men een op maat gemaakte ring wil, zal men hier veel langer voor moeten uittrekken. In dat geval bespreekt men best een termijn met de juwelier. In de ringen kan de huwelijksdatum gegraveerd worden. Het is dus belangrijk dat deze gekend is op het moment dat de ringen besteld worden.

Een fotograaf(e)

Indien men een professioneel fotograaf wil, moet men deze minstens 2 maand voor het huwelijk bespreken. Ook hier geldt weer dat in zomerperiodes ook meer huwelijken gepland zijn en deze mensen dus ook drukker bezet zijn. Het is dus belangrijk hier niet te lang mee te wachten.

Maar het is ook cruciaal een fotograaf(e) te kiezen van wie de stijl overeen komt met die van het koppel. Niet enkel de manier waarop de foto’s getrokken worden is belangrijk, maar ook de manier van omgang. Men moet zich op het gemak voelen om mooie foto’s te verkrijgen dus er moet een zekere klik zijn tussen fotograaf en bruidskoppel.

De grote dag

Op de grote dag zelf is het belangrijkste dat men goed uitgerust is en men zich nergens meer zorgen hoeft over te maken. Een ceremoniemeester kan hierin een belangrijke rol spelen. Deze houdt het uur in de gaten, zorgt dat iedereen is waar hij/zij moet zijn en leidt alles in goede banen. Indien men een ceremoniemeester wil, moet deze natuurlijk vooraf vastgelegd zijn.

Ook belangrijk is dat men de identiteitskaart bij zich heeft. Bij het huwelijk voor de wet zal deze nodig zijn en ook deze van de getuigen.

De ringen vertrouwt men best aan één van de getuigen toe aangezien het bruidskoppel vaak nog een fotoreportage moet doen.

Het afhalen van het bruidsboeket moet door de bruidegom gebeuren, net voor hij naar de bruid gaat.

Voor de rest is het belangrijkste te genieten van deze dag en van alle mensen die men erbij wil. Het is een dag die men niet snel zal vergeten!
© 2010 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je vriendin ten huwelijk vragenJe vriendin ten huwelijk vragenJe vindt dat het tijd wordt dat je je vrienden de grote vraag gaat stellen om haar ten huwelijk te vragen. Het is een be…
Op welke leeftijd trouwen mensen gemiddeld?Op welke leeftijd trouwen mensen gemiddeld?De gemiddelde leeftijd waarop mensen trouwen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals religie, cultuur en het ontwi…
Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Uit een engels onderzoek blijkt dat zo´n 60% van de bruiden, trucjes gebruiken om maar te kunnen trouwen. Gemene trucjes…
Trouwen in de kerkTrouwen in de kerkNaast het burgerlijk huwelijk, waarna je officieel man en vrouw van elkaar bent, kun je er voor kiezen om in de kerk te…

Een Wajong uitkeringEen Wajong uitkering is een uitkering voor arbeidsongeschikte mensen. Wajong staat voor Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorzi…
Emigreren is meer dan verhuizen alleenVele Nederlanders dromen ervan, en jaarlijks wagen meer dan 100.000 landgenoten de sprong. Bij het emigreren moet u voor…
Gringo (77 artikelen)
Gepubliceerd: 16-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.