Een Wajong uitkering

Een Wajong uitkering is een uitkering voor arbeidsongeschikte mensen. Wajong staat voor Wet Arbeidsongeschiktheidsvoorzien Jong Gehandicapten. Je kan een Wajong uitkering aanvragen als je in je jeugd geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent verklaard. Als je door ziekte of een ongeluk of door een aangeboren handicap niet goed kunt functioneren en hierdoor niet fulltime kan werken maar alleen maar parttime of in het geheel niet kan werken, dan kan je een Wajong uitkering aanvragen. Een Wajong uitkering kun je volledig krijgen of een aanvullende Wajong uitkering. Een aanvullende Wajong uitkering betekent, je krijgt extra geld per maand om je loon aan te vullen. Je kunt pas een Wajong uitkering aanvragen als je voor je 17e arbeidsongeschikt bent verklaard, of als je nog student bent onder de 30 jaar en er gebeurd iets met je op je studie of op stage waardoor je arbeidsongeschikt wordt. Maar je dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen.

 • Je moet minsten 25% arbeidsongeschikt zijn.
 • Je moet langer dan 52 weken aaneengesloten ziek zijn.
 • Niet jonger dan 17 jaar is.
 • Niet ouder dan 65 jaar.

Aanvraag en behandeling

Als je een Wajong uitkering aan wilt vragen kun je als eerste de stap zetten om contact op te nemen met UWV. UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen. Ze kunnen je helpen met een Wajong uitkering formulier aan te vragen. Zodra deze is nagekeken wordt je opgeroepen voor een medische keuring. De personen die je gaan "keuren" zijn gespecialiseerd hiervoor zij gaan kijken voor hoeveel procent jij arbeidsongeschikt bent. De arts die jou onderzoekt bepaalt tot hoeverre jij "afgekeurd" bent en wat je verdere mogelijkheden zijn.

En hoe nu verder?

Als je een Wajong uitkering krijgt toegewezen krijg je maximaal 75 % van het minimumloon aan uitkering. Voor sommige is het mogelijk om toch een klein baantje erbij te nemen dan krijg je loon plus het aanvullende Wajong uitkering. De Wajong uitkering wordt dan aangepast aan je loon. Stel je krijgt met een volledig Wajong uitkering 1000, - je hebt een aanvullende Wajong uitkering omdat je werkt en je krijgt van je werk 300, - dan krijg je van de Wajong nog 700, - om tot de 1000, - te komen. Ook heb je altijd de kans om opnieuw te worden opgeroepen voor een herkeuring, dan wordt er opnieuw naar je gezondheid gekeken en indien nodig je uitkering aangepast. Zelf heb je ook nog een mogelijkheid om je werk op te bouwen zodat je uiteindelijk niet meer afhankelijk bent van een uitkering.

Opleiding en Wajong.

Als je een Wajong uitkering heb en je wilt graag toch een opleiding volgen dan kan dit gratis bij het REA College Nederland, dit dien je eerst aan te vragen bij het UWV. Sommige willen heel graag iets om handen hebben. Ze willen niet de hele dagen thuis zitten, maar kunnen ook geen werk vinden. Wat kan je dan nog doen?Je kunt werken of op een activiteitencentrum bezig zijn maar je kan ook een andere dagbesteding doen zoals; vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk kan enige voordeel opleveren omdat je met je werk werkervaring opbouwt maak je meer kans op een betaalde baan in de toekomst.

Wajong en werkgever

Er bestaan vele vooroordelen over het aannemen van een Wajongere. Ze zouden vaker ziek zijn, kost begeleiding en zouden onvoldoende kunnen functioneren naar behoren. Maar dit is niet waar. Het is vaak zo dat een Wajongere veel meer gemotiveerd is en alles eraan doet om zijn of haar werk te behouden. Het UWV heeft er iets op bedacht om werkgevers ook te motiveren om een Wajongere in dienst te nemen. Als een Wajongere solliciteert bij een bedrijf dan kan de werkgever het UWV bellen voor een proefplaatsing. Deze proefplaatsing mag maximaal 3 maanden duren, het betekend dat de Wajongere wel aan het werk kan op die bedrijf, maar dat de werkgever 3 maanden lang kan kijken hoe de Wajongere zijn werk doet dan zonder dat het de werkgever geld kost. Jij als Wajongere krijgt wel je loon, deze wordt namelijk tijdens de proefplaatsing periode door het UWV uitbetaald.

Kan ik zomaar mijn uitkering kwijtraken?

Het is onmogelijk dat je zomaar je uitkering kwijtraakt, zeker bij een Wajong uitkering. Er zijn bepaalde voorwaarden waar je aan moet voldoen om een Wajong uitkering te krijgen; zolang jij voldoet aan die voorwaarden zal je bijna geen risico lopen dat je uitkering onverwachts stop wordt gezet.

Voorwaarden voor Wajong

Net als alle uitkeringen en andere dingen heeft ook een Wajongere een aantal voorwaarden waar hij/zij aan moet voldoen. Deze voorwaarden zijn landelijk bepaald en je kunt er niet onder uit komen. Je dient direct iets door te geven als er iets veranderd in je leven zoals:

 • Je gezondheid verbetert merkbaar.
 • Je wordt genezen verklaard.
 • Je krijgt meer of minder beperkingen qua het werk.
 • Je gaat werken of meer werken.
 • Je gaat een eigen bedrijf starten.
 • Je gaat minder werken.
 • Je inkomsten dalen of stijgen.
 • Je bent geen Nederlander en of je heb geen geldige verblijfsplaats.
 • Je wordt gedetineerd.
 • Je ontvangt toeslag.

Wanneer je iets niet doorgeeft dan loop je de kans om een boete te krijgen. Het minimum van de boete is 23, - en kan oplopen tot maar liefst 2269, -. Het is dus van groot belang om zo snel mogelijk een wijziging door te geven aan het werkbedrijf.
Belangrijk om te weten
Als je wel recht heb op een Wajong uitkering dan heb je ook recht op een jonggehandicaptenkorting. Je kunt deze korting zelf aanvragen bij de belastingdienst. Ook is het belangrijk dat je gaat informeren naar een pensioen verzekering. Ook een Wajongere heeft recht op een pensioenregeling, maar de mogelijkheden hiervan zijn per persoon verschillend.

Arbeidsongeschikheidsklasse.

ArbeidsongeschiktheidLoondervinguitkering
80% of meer75% van de grondslag
65% tot 80%50,75% van de grondslag
55% tot 65%42% van de grondslag
45% tot 55%35% van de grondslag
35% tot 45%28% van de grondslag
25% tot 35%21& van de grondslag
minder dan 25%Geen recht op uitkering
© 2010 - 2024 Antrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
UWV Tegemoetkoming arbeidsongeschiktenUWV Tegemoetkoming arbeidsongeschiktenMensen die arbeidsongeschikt zijn krijgen jaarlijks een tegemoetkoming van het UWV. De tegemoetkoming van het UWV wordt…
Wat houdt de Wet werken naar vermogen (WWNV) in?Om mensen te stimuleren om zoveel mogelijk te blijven werken, gaat de Wet werken naar vermogen per 1 januari 2013 ingest…
Een WIA-uitkeringEr zijn heel veel verschillende soorten uitkeringen, zoals een uitkering op grond van de WIA. Hiervoor kom je in aanmerk…

Zwarte parels zijn zeer populairZwarte parels zijn zeer populairZwarte parels zijn zeer populair. Het is ook mogelijk om gewone parels te kleuren met zilvernitraat, dit zorgt er voor d…
Huwelijk, van aanzoek tot de grote dag, de voorbereidingen!Wie gaat trouwen neemt in de meeste gevallen deze beslissing op basis van gevoelens en eventueel enkele rationele overwe…
Reacties

Lizz, 02-06-2013
Hallo,
Ik sta op het punt een wajong aan te vragen via mijn school.
Ik ben meerdere keren geopereerd aan een hersentumor en na al deze pperaties is er bij mij 40% van mijn herseninhoud verwijderd omdat de tumor zo groot was. Hier heb ik wel het nodige aan overgehouden. Zo kan ik niet mijn dagelijkse leven leiden zonder dat ik een weekplanning maak met (huishoudelijke) taken die ik moet doen. Ik kan wel werken, maar fulltime gaat me nooit lukken. Als ik fulltime werk krijg ik de rest allemaal niet geregeld en ben ik een beetje 'de weg kwijt'. Op het werk zal ik in eerste instantie gewoon als normaal gezien worden en ik ben ondanks wat kleine dingen ook echt wel normaal, maar juist die kleine dingetjes als geheugenverlies, niet op hoog tempo dingen kunnen verrichten, geen overzicht kunnen maken in een drukke situatie, samenwerken is voor mij heel lastig omdat er dan te veel prikkels in 1x komen.

In die zin heb ik dus wel behoorlijk iets te verwerken als ik ga werken. Anderzijds zijn er ook weer dingen die ik wel goed kan: zelfstandig werken in mijn eigen tempo. (Dit is niet het snelste tempo) ik schilder heel graag en heb er de nodige zakcentjes mee verdiend de afgelopen tijd, en ben er soms over aan t denken omhier mijn 'eigen bedrijfje' mee op te zetten. Gewoon een klein bedrijfje wat ik thuis kan doen. Een soort atelier. Maar hier kan ik natuurlijk niet van leven. Wat zijn dan de regeld voor wajong en hoe ver schat u mijn kansen in om naar aanleiding van bovenstaande een wajong te krijgen? O, ik woon trouwens samen met mijn vriend. Hij werkt fulltime als verkoper. Reactie infoteur, 30-11-2013
Ik persoonlijk zou niet kijken naar uw kansen, maar naar uw mogelijkheden, als u zich er goed bij voelt en u kunt dit aan, dan zou ik het gewoon proberen. Niet geschoten is toch altijd mis? Maar als u een werkcoach heeft, zou ik daar toch mee in overleg gaan. Doe het eerst eens als hobby en kijk of u er uit kan halen, wat u hoopt eruit te kunnen halen.

Katia, 11-01-2011
Halo.ik wou een reactie plaatsen op deze artikel. Ik heb een wajong uitkering vanaf mijn 18de ook. De reden voor mijn Wajong is dat ik een aangeboren hartafwijking heb genaamt Tetralogie van Fallot. Ik ben in 2008 geopereert aan mijn hartklep en ik moet om de 10 a 15 jaar weer onder het mes. Sinds 2008 vecht ik al met het UWV om een opleiding te kunnen volgen tot op heden. En nou krijg ik te horen dat ik mijn wajong hoogwaarschijnlijk kwijt ga raken aangezien verbetering in mijn situatie en krijg ik uiteindelijk geen Wajong en geen Opleiding. Ik persoonlijk heb geen problemen om te gaan werken binnen mijn capasiteiten, maar vind deze manier waarop het UWV handelt niet normaal. Ik heb ook een dochter van 5 en ik zou haar graag een goede toekomst willen bieden. En dat kan ik alleen doen met een opleiding. Het UWV wil dat ik een 4 a 5 jaar opleiding ga volgen terwijl ik dat in 1 jaar kan doen en ik gemiddelt om de 10 jaar weer geopereerd moet worden. Ben ik onrealistisch? Heb ik gelijk? of handelt het UWV correct? Reactie infoteur, 12-01-2011
Beste katja,

Zelf gezien uw verhaal vind ik het niet realistisch maar het UWV staat bekent om vele voor- en nadelen, mogelijk zou u met uw verhaal na de gemeente kunnen gaan. Deze bieden vaak samen met het UWV opleidingen aan om mensen weer in een werksituatie te krijgen. Gewoon een afspraak maken bij de gemeente en een uitkering aanvragen bij de gemeente zelf, kan u helpen maar ook kunnen zij u makkelijker helpen om alsnog een opleiding te gaan volgen. Of het UWV correct handeld, is voor mij onbekent, een gezond persoon kan ook een opleiding krijgen bij het UWV dus zou u met uw gezondsheidsklachten toch in mijn ogen wel een voorsprong hebben. Ook zou u via het juridische loket informatie op kunnen vragen.

Met vriendelijke groet,

Antrax

Wendy, 11-08-2010
Ik vond dit stukje wel heel raar woord dus gezegt dat je totaal elke keer aan?1000, bedrag hoor te komen
van ik heb een wajong al van af me 18 de krijg op me 20 21 jaar werk toen krijg ik van de wajong maar 718.41 permaand en van de baas waar voor ik werkte voor 19 uur perweek krijg ik maar 190 euro dus dan zit ik nooi aan de?1000, dat bedrag als zo is dat je aan?1000, dat bedrag hoort te komen waar gaat me ander geld dan naar toe als je uwv wajong 75% ongeschrik ben


En hoe nu verder?
Als je een Wajong uitkering krijgt toegewezen krijg je maximaal 75 % van het minimumloon aan uitkering. Voor sommige is het mogelijk om toch een klein baantje erbij te nemen dan krijg je loon plus het aanvullende Wajong uitkering. De Wajong uitkering wordt dan aangepast aan je loon. Stel je krijgt met een volledig Wajong uitkering? 1000, - je hebt een aanvullende Wajong uitkering omdat je werkt en je krijgt van je werk?300, - dan krijg je van de Wajong nog? 700, - om tot de?1000, - te komen. Ook heb je altijd de kans om opnieuw te worden opgeroepen voor een herkeuring, dan wordt er opnieuw naar je gezondheid gekeken en indien nodig je uitkering aangepast. Zelf heb je ook nog een mogelijkheid om je werk op te bouwen zodat je uiteindelijk niet meer afhankelijk bent van een uitkering. Reactie infoteur, 02-09-2010
Beste Wendy.

Het bedrag van 1000 euro is een voorbeeld en dus geen vaste bedrag wat u hoort te krijgen. Er staat ook in het artikel het woordje "Stel" Dit betekend dat het een voorbeeld is en geen vaste bedrag.

Antrax (44 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.