Bevrijd je van materiële waarden

Bevrijd je van materiële waarden In tijden van crisis als deze komen we er weer achter hoe veel waarde we vaak hechten aan materiële zaken. Te veel waarde misschien? We kunnen ineens niet meer dat mooie paar schoenen kopen, de kerstcadeau´s zijn wat magerder en we kopen toch maar niet dat luxe product. Misschien de ideale gelegenheid om ons eens meer te richten op de spirituele waarden. Lees hier de tips die je kunnen helpen je te bevrijden van materiële waarden.

Hebben vs. zijn

Wat is nu echt belangrijk? In veel gevallen lijkt het tonen van onze rijkdom belangrijker dan het tonen van onze gevoelens en medeleven. Uiterlijk voort de boventoon en ons innerlijk blijft verborgen. Het leven wordt op deze manier een strijdveld tussen hebben en zijn. Mensen identificeren zich met wat ze hebben en niet met wie ze zijn.

Tijd en geld vs. mens-zijn

Al vroeg in ons leven worden we geconfronteerd met twee begrippen; tijd en geld. Alles lijkt om deze twee begrippen te draaien, ons leven is er naar ingericht. Hoe vaak komt het niet voor dat je voordat je gaat slapen al denkt aan wat je de volgende dag allemaal moet doen op je werk. We raken uitgeput, verbitterd en ontmoedigd. Depressies zijn aan de orde van de dag. We rennen maar om onze afspraken na te komen en hebben continue het idee dat we te laat zijn. Ondertussen zien we niet meer wat ons omringd; de mensen waar we om geven en de schoonheid van de omgeving. We rennen te veel, we eten te veel, we praten te veel, we denken te snel, we willen te veel en leven te weinig, voelen te weinig, en hebben te weinig lief. We hebben er simpelweg geen tijd voor, omdat we die briljante carrière najagen, die salarisverhoging die ons in het vooruitzicht wordt gesteld, misschien wel om die schitterende nieuwe auto te kunnen kopen. Want als we dat hebben, zijn we gelukkig. Maar we vergeten dat we hierdoor het slachtoffer worden van ons eigen leven. We slepen ons zelf maar voort zonder de rijkdom te herkennen die ons binnen handbereik ligt; onze ontwikkeling als mens.

Waarden als familie, respect, helpen, delen, vriendschap, oprechtheid en beschikbaar zijn lijken uit ons vocabulaire verdwenen te zijn. We hebben er geen plaats voor in ons volle drukke leven. We zijn meedogenloos op zoek naar geluk dat we onterecht associëren met materiële zaken. Dit geloof drijft ons weg van onze ware natuur van het mens- zijn. Het drijft ons in een altijd maar voortdurende oorlog met alles en iedereen, waar iemand als onovertroffen winnaar uit moet komen om te heersen over alles en iedereen omdat hij het meeste bezit. Pas dan denken we gelukkig te kunnen zijn.

Spirituele waarden compenseren met materiële waarden

De tijd gaat voorbij zonder dat we beseffen dat hier de essentie van ons geluk helemaal niet te vinden is. Die essentie ligt in jezelf en belangrijke zaken als familie, liefde en vriendschap. Hoe vaak beseffen we pas wat een vriendschap voor ons betekende als het al te laat is? Hoe vaak compenseren we gebrek aan tijd voor elkaar met het kopen materiële zaken? Hoe vaak voelen we ons niet gefrustreerd wanneer datgene wat we zo graag wilde kopen buiten onze financiële mogelijkheden lag? Hoe vaak zijn we niet als een gek op zoek naar dure cadeaus om een spirituele gebeurtenis te vieren?

Tips om je te bevrijden van materiële zaken

Wordt nu wakker voordat je straks eenzaam achterblijft en je afvraagt waar al je vrienden en familie gebleven zijn. Materiële waarden zijn van voorbijgaande aard en verliezen hun kracht zodra we ze gekocht hebben. Waarden als familie, vrienden en liefde zijn veel diepgaander en langduriger en daarbij helpt het ons om te groeien als mensen. Daarom hebben we hier een lijst met belangrijke tips voor je op een rij gezet:

  • Verbruik niet al je energie met indruk maken op anderen. Volg je eigen weg.
  • Investeer tijd en aandacht in vriendschappen.
  • Feestelijke gelegenheden gaan niet over het uitwisselen van materiële goederen. Het gaat om samenzijn en het uitwisselen van genegenheid.
  • Competitie is alleen gezond als het gebaseerd is op de wil om onszelf te ontwikkelen en het beste uit onszelf te halen.
  • Ben eerlijk tegenover jezelf en respecteer de mensen die je omringen.
  • Leer om naar andere mensen te luisteren en om empathie te ontwikkelen.
  • Breng je kinderen waarden bij als; familie, liefde, vriendschap, respect, openhartigheid en solidariteit.
  • Schaam je er niet voor tegen de mensen waar je omgeeft te zeggen dat je van ze houdt en dat ze belangrijk voor je zijn.

Meer tips? Lees HIER tips tegen het doen van impulsaankopen.
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Hoe word ik gelukkig? Hoe kan ik leven met passie? Welke persoonlijke ontwikkeling moet ik doormaken om gelu…
Laddering en middel-doelketenLaddering is een interviewtechniek die wordt toegepast in de marketingwereld. Het doel is om een relatie te leggen tusse…
Drie elementen van spiritualiteitSpiritualiteit is een begrip dat moeilijk te definiëren valt en kan worden omschreven op vele verschillende manieren. El…
Het waardenspel - voor een doelgericht levenEr zijn verschillende manieren om erachter te komen wat je echt belangrijk vindt in het leven. Een leuke manier is om di…

Can Reindeer fly? Knotsgekke mix van Kerst en wetenschapCan Reindeer fly? Knotsgekke mix van Kerst en wetenschapKerstmis, wetenschap en filosofie. Niets met elkaar te maken, denk je. Roger Highfield, een Engelse wetenschappelijk jou…
Feng shui in de winterFeng shui in de winterDe winter is het seizoen waar in het koude weer en de nattigheid ervoor zorgen dat alles er veel somberder uitziet. Het…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.