Feng shui in de winter

Feng shui in de winter De winter is het seizoen waar in het koude weer en de nattigheid ervoor zorgen dat alles er veel somberder uitziet. Het is de tijd van het jaar waarin we gedwongen worden om meer tijd binnenshuis door te brengen. Het is ook de tijd van het jaar waarin we vaak het gevoel hebben dat we stilstaan. Er is weinig afleiding en we verlangen naar de zon. Voor veel mensen is het ook de periode waarin een winterdip optreedt. Lees hier hoe Feng Shui je de winter door helpt.

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een oude filosofie, die al meer dan 3000 jaar oud is. De letterlijke vertaling van Feng Shui is Wind en Water. Deze filosofie geeft inzicht in hoe onze omgeving invloed kan uitoefenen op het geluk. Het gaat bij Feng Shui dus om het bewerkstelligen van een harmonieuze relatie tussen de mens en zijn leefomgeving. Hierbij spelen zowel natuurlijke vormen als gecreëerde vormen een rol. We moeten een leefomgeving creëren waarbij een harmonieuze stroming van Qi, oftewel levenskracht, optimaal gestimuleerd wordt. Alles draait in feite om het evenwicht tussen de complementaire krachten Yin en Yang. In de Chinese filosofie zijn dit twee primaire kosmische principes van het universum. Yin staat voor de donkere maan en de meer passieve vrouwelijke natuur. Yang staat voor de heldere zon en de meer actieve mannelijke natuur. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en moeten zo optimaal mogelijk in evenwicht worden gebracht.

Meer yin dan yang

In de winter is de energie meer yin. In de winter kijken we terug op het jaar en maken we de balans op. We hebben ook de tijd om de afgelopen maanden als het ware van ons af te wassen en ons voor te bereiden op het nieuwe jaar dat gaat komen en de nieuwe energie van de lente. In de natuur gebeurt hetzelfde. Sommige bomen lijken meer dood dan levend en worden pas weer wakker in de lente. Ook in de dierenwereld komen we het tegen. Verschillende dieren houden een winterslaap. Het is dan ook niet vreemd dat de winter en de winterse wereld die ons omringd op ons eenzelfde soort werking heeft.

Acceptatie

Het is de tijd waarin je lekker veel aandacht voor jezelf mag hebben en waarbij je goed voor jezelf moet zorgen. Denk aan wat je het allerliefste doet, wat zijn je drijfveren, je goede eigenschappen en je kwaliteiten. Wat zijn je tekortkomingen en je zwakheden. Daar kun je aan gaan werken. Oordeel niet, maar accepteer wie je bent. Door middel van acceptatie leer je vertrouwen te hebben in het heden en in de toekomst, die steeds harmonieuzer zal worden. Raak niet geïrriteerd, als je een keer niet naar buiten kunt omdat het weer het niet toelaat, maar accepteer het en profiteer van deze situatie door het gezellig te maken in huis en tijd te nemen voor jezelf. Neem een uitgebreid bad, houd massagesessies, mediteer, lees een goed boek of bereid een intiem diner. Deze fase in het jaar is nodig om straks weer je energie op peil te hebben om volop te leven in de andere seizoenen van het jaar.

Decoratie en comfort in huis in de winter

Zorg dat je, je lekker voelt in je eigen huis. Zorg voor veel comfort en gezelligheid. Zorg er ook voor dat je een flexibele houding aanneemt. Je hoeft niet alles strak te plannen of in staat te zijn om alles te controleren. Laat alles komen zoals het komt. Misschien had je net een lange wandeling gepland en begint het hard te regenen. Accepteer het en richt je op iets anders. Buiten is het koud en nat, compenseer dit door het binnen gezellig en warm te maken. Gebruik veel textiel, zoals gordijnen, dekens, warme dekbedden, tapijten en kussens. Maak ook gebruik van warme kleuren als bruin, crème, warm geel en terra-achtige kleuren.

Verlichting

Vooral ook de manier waarop je de verlichting in huis inricht, heeft invloed de sfeer in huis. Gebruik in de winterperiode vooral geel licht en indirect licht op verschillenden plaatsen. Vooral papierenlampenkappen hebben een warm effect. Gebruik dus voornamelijk diffuus licht. Het zorgt voor een donkerdere omgeving, maar het geeft tegelijkertijd ook een beschermd gevoel. Kaarsen mogen in deze tijd natuurlijk ook niet ontbreken, zeker niet vlak voor de kerst. Kaarsen brengen een romantische en warme sfeer, waarin je helemaal tot rust kunt komen.

Sleutelwoorden

Acceptatie, rust, zelfreflectie, comfort en hernieuwde energie zijn de sleutelwoorden om de winter mee door te komen.
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerHet Feng Shui inrichten van je woon- en slaapkamerFeng Shui is een veelgehoorde term, maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld? Feng Shui is een eeuwenoude Chinese leer, d…
Feng Shui toepassen in je huisFeng Shui toepassen in je huisFeng Shui is een Chinese leer die staat voor ruimte en rust, dus een opgeruimd huis waaruit alle overtollige spulletjes…
Rust in je slaapkamer creëren met feng shuiRust in je slaapkamer creëren met feng shuiFeng shui is een eeuwenoude Chinese filosofie die leert hoe ruimtelijke ordening, plaatsing van objecten en kleuren invl…
De slaapkamer feng shui inrichten voor een betere nachtrustDe slaapkamer feng shui inrichten voor een betere nachtrustHoe de slaapkamer is ingericht, speelt een belangrijke rol om ontspannen te kunnen slapen. Feng shui is een oude Chinese…

Bevrijd je van materiële waardenBevrijd je van materiële waardenIn tijden van crisis als deze komen we er weer achter hoe veel waarde we vaak hechten aan materiële zaken. Te veel waard…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.