Marc Dutroux, de meest gehate inwoner van België

Marc Dutroux (1956, Brussel) is één van de grootste misdadigers die België ooit kende. Hij werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor onderandere de ontvoering van zes en moord op vier jonge meisjes. Andere veroordelingen waren gijzeling, autozwendel, bendevorming en verkrachting

Zijn jeugdjaren

Marc Dutroux kenden geen makkelijke jeugd. Na opgegroeid te zijn in Belgisch Congo ging hij bij zijn moeder wonen na de scheiding van zijn ouders. Na zijn eerst huwelijk werd hij door zijn ex-vrouw beschuldigd van ernstige mishandelingen. Het koppel had twee kinderen. Drie jaar na de scheiding trouwde Dutroux opnieuw, dit keer met Michele Martin, waarmee hij al een kind had voor hun huwelijk. Zij speelde achteraf een grote rol bij de ontvoeringen.

Vervroegd vrij

In 1989 kregen ze beiden een celstraf voor de verkrachting van minderjarigen. Hij kreeg 13 jaar opsluiting, zij 5 jaar. Drie jaar later werden ze echter vervroegd vrijgelaten door de mininster van justitie.

Een chronologische blik op zijn schokkende daden, ...

De bevrijding van Laetitia Delhez en Sabine Dardenne, 15 augustus 1996
Op 13 augustus worden het koppel Dutroux-Martin, samen met handlanger Michel Lelièvre opgepakt nadat getuigen de nummerplaat van de bestelwagen konden noteren in de buurt waar op 9 augustus Laetitia verdween in Betrix. Twee dagen later worden met de cameras van de het Vlaamse televisiestation VTM op de achtergrond twee verdwenen meisjes levend uit de kelder van Dutroux’ huis gehaald in Marcinelle. Sabine Dardenne zat op dat moment al meer dan drie maanden vast.

De lijken van Julie Lejeune en Melissa Russo, en Bernard Weinstein, 17 augustus 1996
Na ondervragingen ontdekken speurders de stoffelijke overschotten van de kleine Julie en Melissa (beide 8 jaar) terug in de tuin van een huis van Dutroux in Sar-la-Buissière. Ook het lijk van handlanger Bernard Weinstein word opgegraven. De meisjes verdwenen in juni 1995 in Grâce-Hollogne.

De lijken van An Marchal en Eefje Lambrecks, 3 september 1996

De tieners An en Eefje, 17 en 19 jaar oud, werden op 22 augustus ontvoerd na een hypnoseshow in Oostende aan de Belgische Kust. Onderzoekers vinden hun lijken na graafwerken nabij een buitenverblijf van Bernard Weinstein in Jumet.

Onderzoek

De onderzoekers beloven tot op het bot te gaan. Het Belgische pubiek heeft een grote bewondering voor procureur Bourlet en onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte. Na de bevrijding van Sabine en Laetitia voert men heel wat arrestaties uit. Jean-Michel Nihoul is de meest opmerkelijke. Hij zou gezien zijn op de plaats waar Laetitia was toen zij ontvoerd werd. Men heeft echter weinig bewijzen om hard te maken bij het parket van Neufchâteau.

De blunders

Het onderzoek naar de daden van Dutroux en Co staat vol met blunders en gerechtelijke dwalingen. Een overzicht.
Politie hoort kinderstemmen maar beslist niet in te grijpen. Bij een huiszoeking op 13 december 1995 meent René Michaux, de wachtmeester dat hij meisjesstemmen hoort in de kelder, maar besluit uiteindelijk dat het geluid van buiten op de straat komt. Op dat moment zitten Julie en Melissa in een kooi opgesloten in, jawel de kelder van het huis in Marcinelle. Zij komen om van honger en ontbering.

Voorgeschiedenis van de kelder-praktijken

In 1989 zat Dutroux al in de cel voor mischandeling en verkrachting van minderjarigen. Toen al had een tipgever de Belgische Opsporings Brigade BOB verwittigd dat Marc Dutroux meisjes in verbouwde kelders stak. Onderzoeksrechter Martine Doutrèwe doet achteraf echter niets met deze informatie.

Het Spaghetti Arrest

Belgie staat op zijn kop als men onderzoeksrechter Connerotte van het onderzoek haalt. Hij en procureur Bourlet gaan in op de uitnodiging om een bord spaghetti te gaan eten op een klein feestje voor Sabine en Laetitia. Dutroux’s advocaat Julien Pierre dient een klacht in en procureur-generaal Eliane Liekendael ontzet de twee uit het onderzoek. De onpartijdigheid is geschonden.

De Witte Mars

De publieke opinie is niet te spreken over de uitspraak van het Hof van Cassatie. Op 20 oktober komen er meer dan 300.000 mensen samen in Brussel voor een Witte Mars. Een nooit gezien aantal in België. Koning Albert II ontvangt de ouders op het Koninklijk Paleis. Men richt het centrum voor vermiste kinderen Child Focus op.

Het ondenkbare gebeurt. Marc Dutroux ontsnapt!

Wanneer men op 23 april Dutroux overbrengt van Aarlen naar Neufchâtel onder begeleiding van twee rijkswachter slaagt hij erin te ontsnappen. Hij carjacked een auto. België sluit zijn grenzen. Er is een nationaal politie alarm. Ook de buurlanden verkeren in een hoge staat van paraatheid. Uiteindelijk is het een boswachter, Stéphane Michaux die Dutroux vindt in het bos van Chiny. De ministers van binnenlandse zaken en justitie Vande Lanotte en De Clerck nemen onmiddellijk hun ontslag net als de grote baas van de rijkswacht De Ridder. Volgens Dutroux was de ontsnapping enkel om op te komen voor zichzelf. Hij vind het absoluut niet kunnen dat hij iedere zeven minuten gewekt wordt om een zelfmoord- of ontsnappingspoging te voorkomen. Hij stoort zich ook aan de strenge fouilleringen.

De Straffen

Op 1 maart, acht jaar na de eerste ontvoering op Sabine en Laetitia komt er is Aarlen een proces. Na bijna twee maanden wordt Dutroux door een 12 koppige volksjury schuldig verklaard voor ondermeer de moord op drie personen. Hij krijgt een levenslange gevangenisstraf. Zijn vrouw Martin, 30 jaar cel en Michel Nihoul 5 jaar. Hij gaat is beroep tegen de uitspraak maar vangt bot bij het Hof Van Cassatie.
© 2009 - 2024 Bartmelis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Komt Marc Dutroux ook vervroegd vrij?Nu Michelle Martin, de ex-vrouw van de infame Marc Dutroux waarschijnlijk binnenkort vervroegd wordt vrijgelaten gaf de…
Dutroux en andere buitenlandse topcriminelenHelaas zijn er overal criminelen actief. In Nederland kennen we enkele zeer beruchte en grote criminelen, maar ook zeker…
De ex-vrouw van Marc Dutroux vervroegd vrij laten?Toen er bekend werd gemaakt dat de ex-vrouw van Marc Dutroux, Michelle Martin, erin slaagde om spoedig in 2011 een 'voor…
recensieBoekrecensie - De vrouw die de honden eten gafHet boek 'De vrouw die de honden eten gaf' is een monoloog van Odette die al 25 jaar in de gevangenis zit. Binnenkort ko…

Eindexamenfeest – Feest om te vieren dat je geslaagd bentVoor veel scholieren in het voortgezet onderwijs is het CE (Centraal Examen) een afsluiting van een periode van hard stu…
Ambassades en Consulaten, waarmee kunnen ze ons helpenElk jaar gaan er miljoenen euro's naar het onderhoud en de werking van de verschillende Ambassades en Consulaten. Waarvo…
Bartmelis (25 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.