Taser stootwapen met een elektrische schok van 50 000 volt

De arrestatieteams van de politie en de marechaussee hebben er een nieuw stroomstootwapen bij: De Taser. Een laserstraal wordt op de verdachte persoon gericht die vervolgens een aantal stroomstoten krijgt. Die blokkeren de elektrische signalen van de hersenen naar de spieren, waardoor de geraakte persoon verlamd neerstort. Het wapen mag niet gebruikt worden bij zwangere vrouwen, kinderen jonger dan twaalf jaar en mensen die ernstige gezondheidsstoornissen hebben, omdat de risico's voor hen erg groot zijn. Een gezonde verdachte mag niet meer dan twee maal achter elkaar getaserd worden. Sinds dit stootwapen in gebruik is genomen staat hij al bloot aan hevige kritiek. Volgens de Nederlandse politiebond NPB hebben arrestatieteams geen behoefte aan het wapen. Men vraagt zich af of het wapen wel veilig genoeg is. De Taser wordt alleen in de VS al in verband gebracht met enkele honderden dodelijke slachtoffers.

Taser naam en ontwikkeling

Science fiction wordt werkelijkheid

De Taser heeft zijn naam te danken aan de titel van een boek, dat in 1911 door Victor Appleton werd geschreven. "Tom A.Swift and his Electric Rifle". De eerste letters van de boektitel met daarbij de letter A bijgevoegd vormen de naam Taser. In dit boek vindt de hoofdpersoon Tom Swift een elektrisch geweer uit. Bijna een eeuw later is deze science fiction uitvinding werkelijkheid geworden. Jack Cover ontwikkelde de echte Taser en is door Taser International als eerste in productie genomen.

Bron: Jasonesbain, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Jasonesbain, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

De werking van de Taser

Een Taser verlamt door middel van een elektrische schok van 50.000 volt

 • Het wapen heeft een bereik van 4 tot 7 meter.
 • Een laserstraal wordt op de verdachte persoon gericht.
 • Daarna wordt de trekker door de agent overgehaald.
 • In het wapen breekt vervolgens een gaspatroon open.
 • Er ontstaat een kleine explosie.
 • Snippertjes papier die gecodeerd zijn vliegen weg.
 • Pijltjes die bevestigd zijn aan draadjes worden ongeveer 10 meter weggeschoten.
 • Aan deze pijltjes zitten weerhaakjes die vasthaken aan de verdachte persoon.
 • Deze persoon krijgt vervolgens een aantal stroomstoten.
 • Die blokkeren de elektrische signalen van de hersenen naar de spieren, waardoor de geraakte persoon verlamd neerstort.
 • Het gebruik van de Taser is nu geregistreerd door een geheugenchip.
 • De weggevlogen papiertjes hebben een unieke code, waardoor de Taser waar zojuist mee is geschoten getraceerd kan worden.

Twijfel over de veiligheid van de Taser

Risico's van de Taser

Sinds de Taser in gebruik is genomen staat hij al bloot aan hevige kritiek. Volgens de producent is het wapen niet dodelijk, maar de Taser wordt alleen in de VS al in verband gebracht met enkele honderden dodelijke slachtoffers. Bovendien zijn voor bepaalde groepen in de samenleving de risico's erg groot als daar de Taser bij gebruikt wordt. Hartpatiënten, mensen met ademhalingsproblemen, zwangere vrouwen en drugsverslaafden lopen een verhoogd risico. Deze groepen worden dan ook beschermd,doordat zij zijn opgenomen in de Nederlandse geweldsinstructie. Daarin wordt vermeld dat de Taser niet mag worden gebruikt bij 'zichtbaar zwangere vrouwen, kinderen zichtbaar jonger dan twaalf jaar en mensen die zichtbaar ernstige gezondheidsstoornissen hebben, zoals ademhalingsproblemen'. Bovendien mag een verdachte niet meer dan twee maal achter elkaar getaserd worden.

De Nederlandse Politievakbondbond NPB

Arrestatieteams hebben geen behoefte aan Taser

De Nederlandse politiebond NPB heeft ernstige bedenkingen over ingebruikname van de Taser. Volgens de bond hebben arrestatieteams geen behoefte aan het wapen. Men vraagt zich af of het wapen wel veilig genoeg is. Arrestatieteams beschikken bovendien al over de zogeheten 'bean bag', een zakje met kogeltjes dat niet dodelijk is, maar een verdachte tijdelijk uitschakelt. Hetzelfde doel als de Taser dus.

Amnesty International en de mening over de Taser

Amnesty International citeert in het rapport The Pain Merchants uit 2003 door onderzoekers van het Britse ministerie van defensie. Zij deden een onderzoek naar de medische effecten die door de Taser werden veroorzaakt. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat 50% van taserschoten wordt afgevuurd op mensen die onder invloed van drank of drugs verkeren, of lijden aan psychische stoornissen. "Sommige drugs en bepaalde spieractiviteit verhogen de kans op levensbedreigende hartritmestoornissen," concludeerden de Britse onderzoekers. Een taserschot dat normaal gesproken niet levensbedreigend is, kan bij sommige verdachten dus toch hartklachten veroorzaken. Amnesty International geeft aan dat de effecten van de Taser nog niet voldoende zijn onderzocht en is tegen de inzet van al die wapens tot de gevolgen beter bekend zijn.In The Pain Merchants maakt Amnesty International haar ongerustheid nog eens duidelijk : "Er is onafhankelijk onderzoek nodig naar de wettelijke en medische aspecten. Gebruik van tasers mag nooit ingaan tegen de internationale rechten van de mens."

Toegevoegd: 15 augustus 2016. bron NOS

Voormalig Premier League-voetballer Dalian Atkinson overleden door taser

De voormalig Premier League-voetballer Dalian Atkinson is overleden nadat hij vannacht is getaserd door de politie. De politie ging af op een melding omdat er "zorgen waren over de veiligheid van een persoon".
Bij een huis in Telford, op zo'n 30 kilometer van Birmingham, schoten de agenten met een taser-pistool op de 48-jarige Atkinson. Hij werd daarop onwel. De hulpdiensten behandelden hem ter plaatse en brachten hem naar het ziekenhuis. Onderweg kreeg hij een hartstilstand. Anderhalf uur na het incident stierf Atkinson in het ziekenhuis.
Dalian Atkinson speelde in de jaren 90 als spits voor onder andere Aston Villa, Fenerbahçe en Sheffield Wednesday. Volgens ooggetuigen hebben de agenten de voetballer geschopt. De onafhankelijke klachtencommissie van de politie doet onderzoek naar wat er is gebeurd.
© 2009 - 2024 Henbro, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Elektriciteit & Schok (Stroomstoot)Elektriciteit & Schok (Stroomstoot)Ongevallen met elektriciteit komen vrij vaak voor, m.n. de elektrische schok. Veelal is dit te wijten aan het niet uitsc…
Uitvindingen en Jules VerneUitvindingen en Jules VerneJules Verne was een Franse science fiction schrijver die overleed in 1905. Hij schreef vele boeken die weliswaar fictie…
De sidderaal, een dodelijke visDe sidderaal is een diersoort die voornamelijk voorkomt in modderpoelen in Zuid-Amerika. De vis is bijzonder, want hij d…
Het Milgram experiment, gehoorzaamheid van de mensHet legendarische Milgram onderzoek werd in 1961 uitgevoerd door wetenschappelijk onderzoeker Stanley Milgram. Met dit o…

Crime - Wie was John ‘Johnny’ Mieremet?Johannes Mieremet werd op 10 mei 1960 geboren in Amsterdam. Hij was een berucht crimineel die zijn activiteiten in de ja…
1 april! De grootste grap1 april! De grootste grapIedereen heeft vast weleens iemand voor de gek gehouden op 1 april of misschien ben jezelf voor de gek gehouden. De apri…
Bronnen en referenties
Reacties

Paul, 01-02-2017
Ik vraag mij af of het gebruik van tasers niet gevaarlijk is voor mensen die een pacemaker of een icd dragen. Of mensen met hersenletsel daar restschade van kunnen oplopen. Om hoeveel ampère gaat het die de taser afgeeft naast de 50.000 volt? Reactie infoteur, 02-02-2017
Ja tasers zijn zeker gevaarlijk voor deze groepen, maar ook voor anderen. Ik weet niet hoeveel ampere het heeft.

even verder nagespeurd. Een taser heeft een heel laag ampere: een stroomsterkte van
1,3 miliampere.

Plantinga, 17-09-2009
De politie is er om de burger te beschemen en hoeft zich bij her uitoefenen van zijn taak niet te laten molesteren, dus geen pardon, geen fatsoenlijk zich aan de wet houdende burger heeft hier iets te vrezen in tegendeel hij moet zich op de politie kunnen verlaten. Reactie infoteur, 17-09-2009
Helemaal mee eens

Henbro (83 artikelen)
Laatste update: 31-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.