De leukste publieke 1 april grappen

De leukste publieke 1 april grappen Op 1 april proberen we elkaar voor de gek te houden. Het is een eeuwenoude traditie die in veel landen in ere wordt gehouden. Door de jaren heen zijn er ook veel zeer geslaagde publieke grappen geweest. Hier onder vind je een overzicht van de leukste publieke grappen van de laatste 50 jaar in Nederland en daar buiten.

De toren van Pisa is omgevallen! (1960- 1970)

In 1960 schrokken veel mensen van het bericht op het Nederlands Journaal dat de Toren van Pisa was omgevallen. Er kwamen veel reacties van teleurgestelde mensen. Toch maar niet op vakantie naar Italië dit jaar?

In 1969 wist het Nederlands Journaal wederom veel mensen ongerust te maken. Het journaal liet weten dat er een grote landelijke actie gehouden zou gaan worden om ´zwartkijkers´ te betrappen. Mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald zouden opgespoord worden met behulp van scanners. Controleurs zouden met deze scanners door de Nederlandse straten gaan. In een geënsceneerd interview liet een controleur weten aan een journalist dat de scanners niet werkten wanneer mensen hun televisietoestel in aluminiumfolie wikkelde. Een dag later werd er verdacht veel aluminiumpapier verkocht in de Nederlandse supermarkten.

IJsberg spoelt aan in Katwijk aan Zee! (1970-1980)

In 1973 leed de dierentuin van Antwerpen aan ruimtegebrek voor de dieren. De Gazet van Antwerpen kondigde daarom dan ook aan dat de dierentuin dieren weg zou geven. Iedere lezer zou een dier kunnen ophalen. Er kwamen wel 200 mensen opdagen in de hoop om een dier uit de dierentuin te krijgen.

De BBC hield zijn luisteraars voor de gek in 1976 tijdens een interview met de kosmosdeskundige Patrick Moore. Deze liet weten dat de planeten Jupiter en Pluto die dag om 09:47 op één lijn zouden staan. Dit zou tot gevolg hebben dat op aarde de zwaartekracht even iets minder zou worden. De kosmosdeskundige vertelde dat als je op dat moment in de lucht zou springen, je iets heel bijzonders zou ervaren. Na de uitzending kwamen vele telefoontjes binnen met reacties van mensen die wel degelijk iets vreemds hadden ervaren toen ze op dat moment in de lucht hadden gesprongen.

In de Bollenstreek berichtte in 1977 een regionale krant dat er op 1 april een ijsberg aan zou spoelen op het strand van Katwijk aan Zee. Op de bewuste dag was het opmerkelijk druk op het strand en veel mensen staarden met een verrekijker naar de zee.

Belasting op zakgeld van kinderen?! (1980-1990)

De Britse Daily Mail meldde dat de Londense Marathon op zoek was naar een kwijtgeraakte Japanner. De organisatie had ontdekt dat de Japanse deelnemer een brief had ontvangen met een taalfout. In de brief stond dat de marathon 26 dagen zou duren in plaats van 26 mijl. De Japanner zou daarom al dagen door Groot-Brittannië rennen. De krant huurde een Japanse hardlopen in die op verschillende plaatsen ging hardlopen. Toen hij in St. Albans werd ontdekt probeerden verschillende mensen hem tot staan te brengen.

Het Jeugdjournaal bracht in 1983 het schokkende nieuws dat de regering had besloten om voortaan belasting te gaan heffen over het zakgeld dat kinderen van hun ouders kregen.

Een whopper voor linkshandigen (1990-2000)

In 1993 werd op het Jeugdjournaal bekend gemaakt dat in het Rijksmuseum van Oudheden geleerden er in geslaagd waren om het hart van een mummie aan het kloppen te krijgen. Veel mensen reisden af naar Leiden om dit wonder te aanschouwen. Toen de kist van de mummie open gemaakt werd, lag er echter geen mummie met kloppend hart in maar een papiertje met de boodschap; 1 april!

De inwoners van het Australische Sydney kregen in 1997 te horen dat ze voortaan kangoeroes in de binnenstad tegen zouden komen. Er zouden in deze wereldstad kangoeroes losgelaten worden om de stad nog aantrekkelijker te maken voor toeristen.

De fastfoodketen Burger King kondigde met een grote advertentie in de USA Today aan dat ze een nieuwe uitvinding hadden gedaan en die binnenkort zouden introduceren. Het ging hier om een linkshandige whopper, de bekende hamburger van de Burger King. Deze hamburger zou ideaal zijn linkshandige mensen. De whopper was gemaakt met 180ºC gedraaide ingrediënten. In de dagen die volgden werd er bij de Burger King´s door het land veel naar deze speciale whopper gevraagd.

Vegetarische leeuwen in Blijdorp 2000- ...

Diergaarde Blijdorp liet in 2008 weten om over te gaan op vegetarisch voer voor bijna alle dieren. Ook de leeuwen zouden op een vegetarisch dieet worden gezet. Er was zogenaamd een overeenkomst gesloten tussen de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB) en de dierentuin. Onderzoek had uitgewezen dat de meeste vleeseters nadat ze gewend waren aan hun nieuwe vegetarische dieet best zonder vlees konden en bovendien langer zouden leven.

In 2008 liet de BBC weten dat er vliegende pinguïns aangetroffen waren. Deze pinguïns was men tegengekomen op Koning George Eiland ten zuiden van de Falkland Eilanden. Er werd zelfs een zeer realistische natuurdocumentaire getoond die gepresenteerd werd door Terry Jones, onder andere bekend van Monty Python.
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Burger King, de WhopperJaren na de oprichting van McDonald´s komt de eerste vestiging van Burger King. Het grappig echter is wel dat vanaf het…
1 april, Alva verliest zijn bril1 april, Alva verliest zijn brilHet is voor iedereen volstrekt onduidelijk waarom 1 april de dag is om zoveel mogelijk mensen voor de gek te houden. Een…
Toscane; Pisa en zijn scheve torenKinderen die net een paar jaar op school zitten tot mensen met een zeer respectabele leeftijd kennen de toren van Pisa a…
Geschiedenis van de bouw van de Toren van PisaGeschiedenis van de bouw van de Toren van PisaWie aan de Italië of Toscane denkt, denkt aan de Toren van Pisa. De klokkentoren werd wereldwijd bekend, omdat hij schee…

1 april! De grootste grap1 april! De grootste grapIedereen heeft vast weleens iemand voor de gek gehouden op 1 april of misschien ben jezelf voor de gek gehouden. De apri…
Moederdag kado? maak het zelfMoederdag kado? maak het zelfBinnenkort is het weer zover. Moederdag staat voor de deur. En aangezien moeders altijd roepen : Kind, je hoeft geen duu…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.