Wat is een prepper?
Misschien heb je wel eens gehoord van het woord ‘prepper’. Een prepper is iemand die zich voorbereid op een noodsituatie zoals een natuurramp, maatschappelijke onrust, een instortende economie of zelfs een oorlog. Het woord ‘prepper’ is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘to prepare’ wat voorbereiden betekent. Preppers bereiden zich voor om tijdens een crisissituatie toch in hun behoeften te kunnen blijven voorzien. Dit doen ze door voedsel en een grote verscheidenheid aan artikelen in te slaan. Een hoge mate van zelfvoorziening wordt hierbij nagestreefd. Preppers geloven dat overheden niet iedereen van hulp kunnen voorzien bij een landelijke crisissituatie.
Ontstaan van preppen
Hoewel de eerste activiteiten van preppen dateren van de jaren 30, is er pas vanaf de jaren 60 een grotere groep individuen die zich bezig is gaan houden met het treffen van voorbereidingen voor onverwachte gebeurtenissen. Vooral in Engeland en de VS werden steeds meer mensen zich bewust van het feit dat de wereld plotseling kon veranderen. Vanaf de jaren 70 en 80 heeft de groep preppers zich langzaam uitgebreid; mede door de oliecrisis en de toenemende nucleaire dreiging. Het woord ‘prepper’ is pas in populariteit toegenomen vanaf de jaren 90.
Zijn er preppers in Nederland?
Vanaf de jaren 90 zien we in Nederland een klein aantal preppers. In de media werden ze vaak niet serieus genomen. Door de toenemende rol van internet is er in Nederland vanaf 2005 langzaam een grotere groep preppers ontstaan. Preppers weten elkaar te vinden via forums en bijeenkomsten. Het fenomeen ‘preppen’ heeft extra aandacht gekregen door de afleveringen Doomsday Preppers van National Geographic Channel. Doomsday Preppers was een realityserie uit de VS die is uitgezonden in 2012, 2013 en 2014. In de serie wordt een aantal preppers gevolgd die zich voorbereiden op verschillende omstandigheden die mogelijk het einde van de civilisatie betekenen. In deze afleveringen komt een aantal preppers uit de VS voorbij die uitgebreide maatregelen nemen om zich voor te bereiden op een noodsituatie. In verhouding tot de VS zijn er in Nederland anno 2017 nog steeds weinig preppers. Wel is het risico in Nederland op een ramp als een overstroming, terroristische aanslag of kernramp vanaf de eeuwwisseling toegenomen.
Wie zijn preppers?
In de VS zijn mensen sowieso meer bezig met het thema overleven en worden preppers vaak serieuzer genomen dan hier in Europa. Hier hebben preppers vaak een imago van paranoïde mensen of extremisten die verwachten dat de wereld vergaat. Als we kijken hoe de gemiddelde prepper eruitziet, zien we een heel ander beeld. Preppers zijn vaak normale mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Preppers hebben een nuchtere kijk op de wereld en zien het als plicht om hun gezin, familie en vrienden te beschermen in een crisissituatie.
Wat doet een prepper?
Preppers gaan ervan uit dat de overheid in een landelijke noodsituatie niet iedereen van hulp kan voorzien. Om deze reden nemen ze zelf maatregelen om in hun behoeften te kunnen voorzien. Deze zelfvoorzienendheid biedt ook voordelen als er geen sprake van een crisissituatie is.
Wat is preppen?
Het nemen van bovenstaande maatregelen wordt ook wel ‘preppen’ genoemd. Preppen richt zich op verschillende deelgebieden zoals het inslaan van voedsel en drinkwater, het zelf opwekken van stroom en het minder afhankelijk zijn van aardgas. Sommige preppers gaan nog een paar stappen verder en hebben een vluchtplan met verschillende vluchtlocaties in geval van calamiteiten. Ook wordt er door preppers veel aandacht geschonken aan beveiliging, mocht er sprake zijn van een periode met sociale onrust. Naast voedsel en drinkwater worden er ook andere essentiele benodigdheden ingeslagen, zoals gereedschap, zaklampen, batterijen, EHBO-kits en brandblussers.
Waarom wordt iemand prepper?
Iedereen vraagt zichzelf wel eens af waar alle veranderingen in de wereld uiteindelijk toe leiden. Niet iedereen is gerust op de uitkomst van deze vraag. Een prepper neemt zelf initiatief en bereidt zich voor op een onverwachte situatie. Ook bij de overheid is er aandacht voor dit onderwerp en zij stimuleert mensen steeds actiever om zelfredzaam te worden in noodsituaties.
Hoe word je prepper?
Met een klein budget kun je al starten met preppen. Een levensstijl als prepper kan veel voordelen bieden, ook als er geen sprake is van een crisissituatie. Denk hierbij aan het besparen van geld en het creëren van een goed gevoel, omdat je zelf maatregelen neemt en minder afhankelijk bent van anderen. Door te preppen worden mensen vaak bewuster van hun levensbehoeften en hun huidige levensstijl. Preppers bekijken verschillende gebeurtenissen vaak met een vooruitziende blik en leren beter om zelf na te denken in plaats van mee te gaan in algemene opvattingen.