Wat is een bug-out-bag?

Als je de serie 'Doomsday Preppers' op National Geographic hebt gevolgd, zul je waarschijnlijk wel een idee hebben wat een bug-out-bag ongeveer is. De meeste mensen zullen er echter nog nooit van gehoord hebben. Wat is nu precies een bug-out-bag, wat zit er in en waarom kan het nuttig zijn om ook zelf een bug-out-bag te gaan samenstellen?

Wat zijn preppers?

Preppers zijn mensen die er van uit gaan dat het leven van welvaart, veiligheid en comfort zoals wij dat heden ten dage in de Westerse wereld kennen niet vanzelfsprekend is. Zij denken dat de huidige maatschappij veel kwetsbaarder is dan de meeste mensen beseffen en dat er maar weinig hoeft mis te gaan voordat de bevoorrading van supermarkten, de levering van energie en andere essentiële zaken in gevaar komen. Er kan bijvoorbeeld een natuurramp plaatsvinden, een ongeluk met chemische stoffen of een crash van de wereldeconomie.

Zelfredzaamheid

Een prepper gaat ervan uit dat de overheid onder extreme omstandigheden niet in staat zal zijn om voor de bevolking te zorgen en dat mensen op zichzelf aangewezen zullen zijn. Een prepper streeft er dan ook naar om zelfredzaam te zijn. Dit kan door het aanleren van bepaalde vaardigheden (bijvoorbeeld medische kennis, kweken van groenten en fruit, beoefenen van een vechtsport) en door het aanschaffen van goederen die in een crisis wellicht niet meer verkrijgbaar zijn. Denk aan zaken als voedsel, medicijnen, gereedschappen en drinkwater.

Wat is een bug-out-bag?

Probeer jezelf voor te stellen dat er iets gebeurt waardoor je midden in de nacht je woning moet verlaten. Er is overal chaos uitgebroken, winkels zijn gesloten en de hulpdiensten zijn niet meer bereikbaar. Buren en familie hebben ook hun woning moeten verlaten, je kunt nergens meer terecht. Bovendien is het koud, er staat veel wind en het regent. Hoe ga je de nacht doorkomen?
Hiervoor hebben preppers een bug-out-bag: een rugzak met spullen die meegenomen wordt als er een noodsituatie is. De rugzak is al gevuld en staat altijd klaar, omdat men er vanuit gaat dat je in een dergelijke situatie niet rustig de tijd hebt om te bedenken wat je mee gaat nemen.

Kenmerken van een bug-out-bag

Een bug-out-bag (afgekort BOB) is meestal een rugzak, omdat deze makkelijk gedragen moet kunnen worden. Immers, het kan zijn dat je er vele kilometers mee moet lopen. Daarom mag een bug-out-bag ook niet te zwaar zijn. Verder dient een BOB alle zaken te bevatten die je nodig hebt om een bepaalde periode te kunnen overleven zonder hulp van buitenaf. Meestal gaat men uit van een periode van 72 uur. Als laatste dient een BOB onopvallend te zijn, zodat deze niet snel gestolen zal worden.

Samenstellen van een bug-out-bag

Als leidraad voor de samenstelling van een BOB gebruikt men vaak het Amerikaanse begrip: food-water-shelter. Om te overleven moet je kunnen eten en drinken en je dient jezelf te beschermen tegen de weersinvloeden. Hou in gedachten dat de inhoud altijd een afweging is tussen enerzijds wat je nodig denkt te hebben en anderzijds het gewicht. Zo is een tent ideaal om de nacht door te komen, maar kan een (veel lichtere) regenponcho ook afdoende zijn. Voor schoon drinkwater kiest men meestal voor een waterfilter. Zo hoef je geen flessen water mee te zeulen en kun je desnoods slootwater drinkbaar maken. De inhoud van een BOB is uiteraard ook afhankelijk van je geografische locatie en van het jaargetijde.

Inhoud van een bug-out-bag

 • waterflessen of bidons (minimaal 2)
 • waterfilter
 • MRE's (noodrantsoen) of ander houdbaar voedsel
 • chocoladerepen
 • gasbrandertje of spiritusbrander (met brandstof)
 • thee of oploskoffie
 • metalen drinkbeker
 • regenponcho's
 • paracord of stuk touw (om poncho op te spannen als een soort minitent)
 • fleece trui of vest
 • wollen muts, handschoenen, extra sokken (geen katoen, dat wordt koud als het nat is)
 • wandelschoenen
 • toiletartikelen (zeep, tandenborstel, lotiondoekjes)
 • eventuele medicijnen
 • zakmes
 • zaklamp
 • radio
 • extra batterijen
 • EHBO-setje
 • watervaste lucifers, aansteker of firesteel

Vaak worden belangrijke zaken dubbel uitgevoerd, bijvoorbeeld twee manieren om vuur te maken. Dit voorbeeld is vrij minimaal, maar het geeft een idee wat er zoal in een BOB kan zitten.
© 2015 - 2024 Johnm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een prepper?Wat is een prepper?Misschien heb je wel eens gehoord van het woord ‘prepper’. Een prepper is iemand die zich voorbereid op een noodsituatie…
Preppen: een noodsituatie overlevenPreppen: een noodsituatie overlevenAls je bekend bent met het programma Doomsday Preppers op National Geographic Channel dan zou je wellicht kunnen denken…
Waterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWaterfilter: kopen en aanleggen vijverfilter voor de vijverWanneer u een vijver is het belangrijk om ook een waterfilter te hebben. Dat dient om de vijver schoon te houden. U kunt…
Waterzuiveraar: Hoe kies je een goed waterfilter voor thuis?Steeds meer mensen vinden het belangrijk om veilig uit de kraan te kunnen drinken en kiezen daarom voor een waterfilter…

Met eigendomregistratie je spullen terug na diefstal!Met eigendomregistratie je spullen terug na diefstal!Het is tegenwoordig mogelijk om eenvoudig via het internet je eigendommen te laten registreren. Daarmee leg je vast dat…
Blind of slechtziend: Winkelen (bezoek supermarkt)Blind of slechtziend: Winkelen (bezoek supermarkt)Iedereen gaat wel eens naar de supermarkt. Dat geldt ook voor blinden en slechtzienden. Er zijn natuurlijk mensen met ee…
Johnm (5 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.