nieuws uitgelicht

Aanslagen in Parijs: een portret van Salah Abdeslam

Aanslagen in Parijs: een portret van Salah Abdeslam Salah Abdeslam, een man van Marokkaanse origine die opgroeide in Molenbeek in België, was medeplichtig aan de terroristische aanslagen in Parijs van november 2015. Hij kon meer dan vier maanden uit de handen van de politie blijven maar werd uiteindelijk gearresteerd in maart 2016. De aanslagen die werden gepleegd in Brussel op 22 maart 2016 zouden het gevolg zijn van de arrestatie van Abdeslam.
Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wie is Salah Abdeslam

Salah Abdeslam is geboren op 15 september 1989 in Brussel, België. Zijn ouders zijn vanuit Marokko geëmigreerd in de jaren zestig en hebben eerst een tijdje in Frankrijk gewoond. De hele familie heeft nog altijd de Franse nationaliteit. Abdeslam is al sinds zijn kindertijd bevriend met Abdelhamid Abaaoud, beiden zijn opgegroeid in Sint-Jans-Molenbeek, een gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook tijdens hun volwassen leven bleven de twee bevriend en deelden dezelfde radicale opvattingen. Abdeslam en Abaaoud werden in december 2010 gearresteerd voor inbraak in een parkeergarage en in februari 2015 werd Abdeslam opgepakt met cannabis in zijn bezit. Sinds december 2013 was Salah Abdeslam de manager van een bar in Molenbeek waarvan zijn broer Brahim de eigenaar was. De bar werd gesloten nadat er drugs werd gevonden, de broers Abdeslam verkochten de bar ongeveer zes weken voor de aanslagen in Parijs. In 2014 is Abaaoud naar Syrië vertrokken om er te gaan strijden voor Islamitische Staat (IS), na zijn terugkeer zou hij met zijn radicale ideeën een grote invloed gehad hebben op Salah Abdeslam.

Aanslagen Parijs

Op 13 november 2015 werden er terroristische aanslagen gepleegd in Parijs, op zes verschillende locaties werd een bloedbad aangericht. Drie zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op tijdens een voetbalwedstrijd en schutters schoten in het wilde weg op mensen die een bar, een restaurant en een café bezochten. In de concertzaal Bataclan vielen de meeste slachtoffers nadat drie terroristen met automatische geweren de concertgangers beschoten. In totaal vielen er tijdens deze aanslagen 130 doden en 368 gewonden. De aanslagen werden opgeëist door IS. Er waren acht daders, zes kwamen om tijdens de aanslagen, een zevende werd gedood door de politie, een achtste dader kon vluchten, dit was Salah Abdeslam.

Abdeslam zou in de maanden voor de aanslagen naar verschillende landen in Europa gereisd zijn, onder andere naar Duitsland en Oostenrijk, om er mensen te ronselen voor de aanslagen in Parijs. Ahmet Dahmani reisde samen met Abdeslam naar Italië en Griekenland in augustus 2015, later zou blijken dat Dahmani lid was van het Belgisch-Franse netwerk van IS. Tijdens de aanslagen zou Abdeslam de terroristen naar hun doelwitten gebracht hebben met een huurauto en geholpen hebben bij het maken van de bomgordels. Abdeslam en Mohamed Abrini, die er van verdacht wordt geholpen te hebben bij de voorbereidingen van de aanslagen, zijn de enigen die de aanslagen overleefden. Abdelhamid Abaaoud zou ook geholpen hebben met het voorbereiden maar hij werd enkele dagen later door de Franse politie neergeschoten in een appartement in Parijs.

Zijn vlucht en arrestatie

Abdeslam wist uit de handen van de politie te blijven, de nacht van de aanslagen vluchtte hij met twee vrienden richting België. Hij kon tot twee keer toe aan de politie ontsnappen, onder andere bij een grenscontrole toen zijn naam nog niet geseind stond. Drie dagen na de aanslagen blijkt dat twee broers van Salah Abdeslam ook betrokken waren bij de aanslagen, Brahim pleegde een zelfmoordaanslag en Mohamed werd ingerekend door de politie. Ook zou blijken dat Salah van plan was zichzelf op te blazen in het voetbalstadion, maar op het laatste moment zou hij gepanikeerd hebben en besliste hij om in de auto te wachten. Er werden tal van huiszoekingen uitgevoerd in Molenbeek en Schaarbeek en Salah Abdeslam werd gesignaleerd bij Interpol als Europa’s meest gezocht crimineel. In een appartement in Vorst waar een schietpartij had plaatsgevonden, werden vingerafdrukken van Abdeslam teruggevonden. Salah Abdeslam werd uiteindelijk aangehouden op 18 maart 2016 tijdens een anti-terreuractie in Molenbeek. Tijdens deze actie werd de terrorist in het been geschoten door politieagenten omdat hij agressief uithaalde naar de agenten. Nadat hij medische verzorging kreeg in het ziekenhuis werd hij officieel in beschuldiging gesteld op 19 maart en overgebracht naar de afdeling ‘hoge veiligheid’ van de gevangenis in Brugge. Hij werd officieel aangeklaagd voor moord met een terroristisch oogmerk en het actief lidmaatschap van een terroristische organisatie. Op 20 maart bekende Abdeslam dat hij nieuwe aanslagen in Brussel aan het voorbereiden was.

De drie daders in de luchthaven van Zaventem / Bron: None (CCTV system), Wikimedia Commons (Publiek domein)De drie daders in de luchthaven van Zaventem / Bron: None (CCTV system), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Aanslagen Brussel

Op 22 maart vonden er aanslagen plaats in Brussel, twee zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op in de luchthaven van Zaventem en een andere bracht een bom tot ontploffing in het metrostation Maalbeek. Bij de aanslagen kwamen in totaal 31 mensen om, later zouden nog vier gewonden overlijden in het ziekenhuis, wat het totale aantal doden op 35 brengt, de drie omgekomen daders niet meegerekend. In totaal vielen er 270 gewonden. Er is een mogelijkheid dat deze aanslagen het rechtstreekse gevolg zijn van de arrestatie van Abdeslam. De Belgische terreurdeskundige Pieter Van Ostaeyen denkt dat Belgische terreurnetwerken de aanslag al maanden aan het voorbereiden waren, maar deze vervroegd hebben uitgevoerd als reactie op de arrestatie van Abdeslam. Sven Marie, de advocaat van Abdeslam, beweert dat Salah Abdeslam niet op de hoogte was van de aanslagen. In een brief van Ibrahim El Bakroaui, één van de zelfmoordterroristen die de zichzelf opblies in de luchthaven in Brussel, stond dat de aanslagen een vergeldingsactie waren voor de arrestatie van Abdeslam. De Belgische politie heeft reden om te geloven dat een nog grotere ramp is vermeden omdat Abdeslam plannen zou gehad hebben om de kerncentrales in België op te blazen.
© 2016 - 2024 Valedevento, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Terrorisme in de luchtTerrorisme in de luchtTerrorisme is een begrip waar we dagelijks mee worden geconfronteerd. Op de televisie, in de krant en op nieuwswebsites…
De vier dreigingsniveaus bij terroristisch gevaarDe vier dreigingsniveaus bij terroristisch gevaarSoms worden we weer opgeschrikt door een terroristische aanslag, dichtbij of ver weg. Als er een aanslag in één van de o…

De Mediawet 2016: discussie, achtergronden en wijzigingennieuws uitgelichtDe Mediawet 2016: discussie, achtergronden en wijzigingenIn oktober 2014 kondigde Sander Dekker aan de Mediawet uit 2008 grondig te willen herzien. Het idee was dat de nieuwe Me…
Seksueel grensoverschrijdend gedrag, een grijs gebied?Seksueel grensoverschrijdend gedrag, een grijs gebied?Uit onderzoek blijkt dat seksueel grensoverschrijdend gedrag zowel fysiek als niet fysiek voorkomt. Duidelijke vormen al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Salah_Abdeslam
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160324_02200351
  • http://www.hln.be/hln/nl/32616/Terreurdreiging-in-Belgie/article/detail/2651233/2016/03/18/Salah-Abdeslam-opgepakt-overzicht-van-klopjacht-die-18-weken-duurde.dhtml
  • http://www.knack.be/nieuws/belgie/aanslagen-brussel-nog-4-gewonden-overleden-96-mensen-in-ziekenhuis-dodentol-op-35/article-normal-684367.html
  • http://nos.nl/artikel/2094558-aanslagen-gevolg-van-arrestatie-salah-abdeslam.html
  • http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/03/285800-285800/
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: None (CCTV system), Wikimedia Commons (Publiek domein)
Valedevento (52 artikelen)
Laatste update: 16-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.