Stad van de Zon

De Stad van de Zon is een nieuw stedelijk gebied aan de zuidkant van de gemeente Heerhugowaard, grenzend aan de gemeente Alkmaar. Op circa 118 hectare grond worden momenteel ruim 2900 woningen en tal van voorzieningen gerealiseerd. De Vinex-locatie wordt vervlochten in het recreatiegebied Park van Luna, dat ruim 177 hectare groot is.

Stad van de Zon

De ambitieuze plannen voor deze nieuwe wijk werden in 1993 bekend gemaakt. Het project is het Nederlandse deel van het Internationale project 'SunCities'. Dit is een demonstratieproject met subsidie van de Europese Commissie. Geestelijk vader van de Stad van de Zon is architect Ashok Bhalotra van het stedenbouwkundig bureau Kuiper Compagnons uit Rotterdam. Als eindverantwoordelijke bewaakt Ashok Bhalotra de kwaliteit van het stedelijk gebied (plandeel 1 en 2). Inspiratiebron bij de verkaveling en de architectuur van de woningen vormt de zon.
Het projectgebied is verdeeld in vier plandelen. In Plandeel 1 ligt het merendeel van de woningen aan het water. In Plandeel 2, het centrale deel van de wijk van de Stad van de Zon en ook wel het zogenaamde Carré genoemd, wordt gestreefd naar CO2-emissieneutraliteit. Plandeel 4 zal niet alleen gekenmerkt worden door haar ruime opzet maar ook door de menging van de verschillende woningtypen. Plandeel 3 zit op dit moment nog in de initiatieffase en zal als laatste gerealiseerd worden.

Emissieneutrale wijk

Het bijzondere aan de Stad van de Zon is dat in het centrale, vierkante gedeelte (het Carré) gestreefd wordt naar CO2-emissieneutraliteit. Dit betekent dat de wijk zelf de energie moet opwekken die zij verbruikt met al haar verschillende functies. De actieve zonne-energie wordt geleverd door het toepassen van 3,75 MegaWatt photovoltaïsche zonnepanelen (afkorting: PV) op de daken van de woningen en de diverse voorzieningen. Dit maakt onderdeel uit van het 5 MegaWatt PV-project, het grootste PV-project op het gebied van woningbouw ter wereld. Dit project wordt behalve in de gemeente Heerhugowaard ook voor 1,25 MegaWatt gerealiseerd in de gemeenten Alkmaar en Langedijk.
Andere maatregelen om de emissieneutrale wijk te realiseren zijn het bouwen van energiezuinige huizen en het plaatsen van drie grote windturbines. Er wordt bovendien optimaal gebruik gemaakt van de zonne-energie die de zonnepanelen opvangen. Tachtig procent van plandeel 2 in de Stad van de Zon is namelijk noord-zuid georiënteerd. In het recreatiegebeid Park van Luna is ook gedacht aan het duurzame karakter van de wijk. Naast ecologische zones en bos zal er ruim 75 hectare water met zwemkwaliteit zijn.
In december 2000 kreeg de gemeente Heerhugowaard een Energy Award in de categorie nieuwbouw voor dit grote project. De jury was enthousiast over het project; Een buitengewoon innovatief project en een geweldige voorbeeldfunctie voor andere gemeenten.

Voorzieningen

De Stad van de Zon heeft haar eigen voorzieningen. Er zijn reeds scholen, zorgvoorzieningen en kinderdagverblijven gerealiseerd en er komen ook nog winkels, horeca en een wijkcentrum. Tevens zal er een watersportlocatie komen, waar men onder andere kan kanoën en waterskien, en is er een multifunctioneel sport en vrijetijdscentrum gebouwd. In dit centrum is onder andere een klimwand, een skibaan, een sauna, een squashbaan en een zwembad te vinden. In het recreatiegebied ligt de uitgaans- en horecagelegenheid De Waerdse Tempel. Het recreatiegebied bestaat voor meer dan 70 hectare uit water. Langs het strand van Luna is goed zwemwater gecreëerd. Dit water wordt schoongehouden door een natuurlijk reinigingssysteem. Het zwemwater wordt door een uitgekiend labyrint van zuiverende planten geleid. Dit systeem is aangelegd ten zuiden van de grote plas. Het zwemwater moet aan hoge eisen voldoen en wordt daarom voortdurend gecontroleerd door het hoogheemraadschap en de provincie. Door de variatie in het landschap is een uitstekend wandel- en fietsgebied ontstaan in het Park van Luna, met behalve strand, dijkjes en weides ook een stuk bos, het zogenaamde Huygendijkbos.

Planning

Plandeel 1 is inmiddels geheel opgeleverd. In 2003 zijn aannemers begonnen met grondwerkzaamheden voor het Carré en het recreatiegebied. Begin 2004 is gestart met de bouw van de eerste huizen in het Carré. Naar verwachting is het Carré in de Stad van de Zon aan het einde van het jaar 2008 klaar. Wonen in Stad van de Zon kan op dit moment al in Plandeel 1 en Plandeel 2. Plandeel 3 en Plandeel 4 zijn nog niet gerealiseerd.

Lees verder

© 2008 - 2024 Skdichterbij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Athene, stad der klassieke oudheidAthene, stad der klassieke oudheidVoor wie geïnteresseerd is in klassieke oudheid is Athene een must. Hier vind je een schat aan ruïnes, tempels en restan…
De boog van HadrianusDe boog van HadrianusDe boog van Hadrianus, ookwel 'poort van Hadrianus' genoemd, bevindt zich in Athene, aan de Amalias Laan. Het is een int…
Myanmar, koningsstad BaganIn de 9e eeuw werd de stad Bagan gesticht gedurende het 1e Birmaanse rijk. Er werden gedurende een aantal eeuwen duizend…
New York: wijken en boroughs van de stadNew York: wijken en boroughs van de stadNew York City is de grootste stad van de Verenigde Staten, met Manhattan als meest bekende stadsdeel. De overige vier wi…

Top 3 gevaarlijkste gevangenissen van de wereldElke gevangenis is een verschrikking, binnen de muren van een gevangenis houdt criminaliteit bijna altijd stand. Met nam…
Feliciteer iemand in een andere taalFeliciteer iemand in een andere taalOf het nu je eigen verjaardag is, of de verjaardag van iemand uit je directe omgeving, het is altijd een gebeurtenis wel…
Skdichterbij (16 artikelen)
Laatste update: 18-03-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.