Je veilig voelen op straat: 9 tips

Je veilig voelen op straat: 9 tips Veiligheid van mensen op straat is primordiaal. Het is één van de speerpunten van de beleidsmakers. Mensen moeten zich veilig kunnen voelen wanneer ze vrij bewegen in het openbaar. Toch lukt dit niet altijd. De maatschappij bestaat nu eenmaal uit goede en kwade mensen en het zijn de slechte mensen zoals inbrekers, misdadigers, moordenaars of terroristen die het onveiligheidsgevoel in de maatschappij in de hand werken. Bij een groot onveiligheidsgevoel durven mensen zich niet meer veilig over straat te bewegen en worden ze bang van elkaar. Enkele tips kunnen helpen om veilig over straat te lopen.

Wat is veiligheid?

Veiligheid is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het speelt zowel een grote rol op het werk, maar nog meer in het privéleven. Het streven naar veiligheid zit in ons systeem gebakken. Een veilig gevoel op verschillende domeinen, maar vooral op gebied van veiligheid thuis en op straat, zijn onontbeerlijk voor een goed functionerende maatschappij. Er kan uiteraard altijd iets gebeuren, zoals dingen die je absoluut niet verwacht en waarop je slecht bent voorbereid. Doorgaans is een veilig gevoel één van de hoogste prioriteiten bij de bevolking. De beleidsmakers zetten dan ook alles in het werk om een veilige maatschappij te garanderen. Deze taak wordt in een toenemende “rechtse” maatschappij steeds belangrijker, maar ook moeilijker. Veiligheid kan dus beschouwd worden als de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie. Nochtans is veiligheid een relatief begrip, aangezien alles wat men in het leven onderneemt niet zonder gevaar is.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay

9 tips voor een veilig gevoel op straat

Sleutel van de woning bij de hand

Indien je heel dicht bij je woning bent en je wordt achtervolgd, dan moet je ervoor zorgen dat je je sleutel dicht bij de hand hebt. Op deze manier ben je heel snel binnen in je woning en kan je de achtervolger afschudden.

Veilig geld pinnen

Let heel goed op wanneer je gaat pinnen. Het is belangrijk om je pincode niet te laten afkijken. Schrijf ook je pincode nergens op en bewaar deze al zeker niet in je portefeuille. Neem een aanvaardbaar bedrag mee in je portefeuille waarmee je zorgeloos over straat kan lopen. Het zou zonde zijn om tienduizend euro kwijt te spelen indien je portefeuille gestolen wordt.

Let op voor zakkenrollers

Zakkenrollers lopen heel graag tussen de mensen. Pas daarom extra goed op je waardevolle spullen in het openbaar vervoer, in de stations en in de commerciële winkelcentra. Spullen met een grote waarde kan je het best aan je lichaam dragen. In een halstasje kan je geld en bankkaarten bewaren.

Achtervolging op straat

Wanneer je denkt dat je achtervolgd wordt, dan laat je je achtervolger duidelijk merken dat je hem hebt gezien. Indien je achtervolger dit beseft, zal hij misschien gaan vluchten, zodat je je weg veilig kan verder zetten. Indien je hem heel goed zou herkend hebben, dan kan je aangifte doen bij de politie. Kies bij duisternis steeds de verlichte kant van de straat.

Toch iets gestolen?

Indien iemand toch van jou iets gestolen heeft, verzet je dan niet al te hevig. Je weet nooit welke wapens je tegenstander op zak heeft. Maak vooral lawaai, trek de aandacht van anderen, zodat die je kunnen helpen of later kunnen getuigen.

Andere veiligheidstips

  • Indien iemand je thuis afzet, dan laat je de persoon wachten tot je binnen bent;
  • Vermijd delen in een stad die als gevaarlijk beschouwd worden;
  • Slechte en onverlichte straten mijd je beter. Aanvallers kiezen namelijk gemakkelijker een straat uit waar het donker is, zodat ze niet gezien kunnen worden;
  • Draag een handtas altijd aan de kant van gebouwen, zodat de handtas niet kan worden weggerukt vanuit een auto.

Terreur en veiligheid op straat

Bij een terreurdreiging zal een gespecialiseerd dreigingsorgaan een analyse maken van hoe pertinent de terreurdreiging is. Afhankelijk van het dreigingsniveau zullen er extra politiekrachten en eventueel militaire krachten ingezet worden om de veiligheid van de burgers te garanderen. Ten tijde van terreurdreiging heeft men uiteraard geen veilig gevoel op straat. De aanwezigheid van politie en leger in de straten doet een stad immers als gevaarlijk lijken. Het lijkt een stad waar je als gewone burger beter even in wegblijft. De meest waardevolle regel is om niet bang te worden voor terrorisme. Wees zelfzeker als je op straat loopt en tracht geen angst te tonen. Indien iedereen angstig over straat zou lopen, dan wordt de samenleving echt wel héél angstig waardoor het vertrouwen in de maatschappij volledig zoek is. Dit heeft op korte termijn een groot effect op het economische en sociaal leven. Ondanks de dreiging gaat het leven uiteraard verder. Vanzelfsprekend zal je alles beter in het oog houden, maar de angst mag de bovenhand niet nemen. Gevaarlijke of verdachte fenomenen op straat kunnen gemeld worden via een opgericht crisiscentrum. Indien een land in terreurdreiging verkeert, dan doet de overheid er alles aan om de burgers zo goed mogelijk te informeren over de laatste ontwikkelingen.
© 2015 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig naar huis met de Companion Safety appIedereen is wel eens in de situatie dat je in het donker over straat moet of door een afgelegen gebied. Dan ken je vast…
Onveilig gehecht: als je volwassen bentOnveilig gehecht: als je volwassen bentIn je jeugd wordt de basis gelegd voor de rest van je leven. Wie een ongelukkige jeugd heeft gehad, merkt daar vaak op v…
Veiligheid voor reizigersLangdurig op reis gaan of gewoon lekker even op vakantie gaan doet iedereen graag. Met vrienden, met familie, of soms al…
De vier dreigingsniveaus bij terroristisch gevaarDe vier dreigingsniveaus bij terroristisch gevaarSoms worden we weer opgeschrikt door een terroristische aanslag, dichtbij of ver weg. Als er een aanslag in één van de o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Patrice Audet, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Veiligheid, 23 november 2015
  • Knack.be, http://www.knack.be/nieuws/belgie/veiligheid-en-of-vrijheid-3-kerndiscussies-rond-de-anti-terreurmaatregelen/article-analyse-626985.html, 23 november 2015
  • Holabarcelona.nl, http://www.holabarcelona.nl/praktische-informatie/zakkenrollers, 23 november 2015
  • Bouwenaanleefbaarheid.nl, http://www.bouwenaanleefbaarheid.nl/index.php/Veiligheid, 23 november 2015.
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.