Terroristische aanslagen IS in Frankrijk in 2015

Terroristische aanslagen IS in Frankrijk in 2015 In 2015 waren verschillende gebouwen en groepen mensen het doelwit van terroristische aanslagen. Sommige werden op tijd gestopt, bij andere aanslagen lukte het om vele slachtoffers te maken. Op 13 november werd Parijs helaas weer, na Charlie Hebdo (januari 2015), het doelwit van terrorisme. Op zes verschillende plekken in Parijs werden aanslagen gepleegd, de grenzen gingen dicht, de militaire eenheden werden ingezet en de burgers vingen elkaar op.

Terroristische aanslag

Het plegen van geweld of dreiging van geweld met een politiek of religieus doel noemen we een terroristische aanslag. Het plegen van de aanslag is illegaal en bij de aanslagen vallen vaak burgergewonden om de maatschappij in angst achter te laten.

Frankrijk

In 2015 is Frankrijk doelwit van terroristische aanslagen door IS (Islamitische Staat). In januari, augustus en november 2015 zijn aanslagen gepleegd gericht op het land Frankrijk en haar inwoners.

Charlie Hebdo

Op 7 januari 2015 werd een aanslag gepleegd op het satirische blad Charlie Hebdo. In Parijs werd angst, verdriet en onrust gezaaid. Charlie Hebdo publiceerde cartoons over allerlei onderwerpen van de maatschappij en over personen in de maatschappij. Zo werden ook satirische tekeningen gemaakt over de islam en de Profeet, hierdoor werd de redactie bedreigd. Er zijn bij deze aanslag 12 doden gevallen, twee gemaskerde mannen hadden in het kantoor het vuur met automatische wapens geopend. Naast doden waren er elf gewonden. De daders gingen er vandoor en een klopjacht werd geopend, de twee daders zijn uiteindelijk tijdens een gijzelneming in een drukkerij in het Noord-Franse plaatsje Dammartin-en-Goële, overmeesterd en gedood. Eerder op vrijdag 9 januari werd een gijzeling van een Joodse supermarkt beëindigd, hier zijn vier burgerslachtoffers bij gevallen, ook deze gijzelnemer werd gedood.

Terroristische aanslag Thalys Amsterdam-Parijs

Vanaf Amsterdam is het mogelijk met de sneltrein de Thalys snel in Parijs te komen. 21 augustus 2015 overmeesterden drie Amerikanen een man die een aanslag wilde plegen. In Arras (Noord-Frankrijk) hoorden drie Amerikanen wapens geladen worden, voordat de aanslagpleger de coupé in kon lopen, overmeesterden zij de man. Het plan van de pleger was met een kalasjnikov het vuur op de mensen in de coupés te openen. Een Brit schoot de drie Amerikanen (waarvan twee militairen) te hulp bij het overmeesteren. De vier mannen hebben een onderscheiding van President Hollande uitgereikt gekregen op 24 augustus 2015. De vier mannen kregen de onderscheiding Légion d'Honneur (Legioen van Eer), voor het verijdelen.

Aanslagen Parijs november 2015

Op vrijdag 13 november werden in Nederland in de talkshows de gesprekken veranderd, er was een aanslag in Parijs gepleegd. In het voetbalstadion van Parijs (La Stade de France) was een vriendschappelijke voetbalwedstrijd bezig (Frankrijk-Duitsland) toen er twee knallen hoorbaar waren. Aanvankelijk dachten de bezoekers dat het vuurwerk was, men kwam er snel achter dat dit niet geval was. Zij verzamelden zich op het voetbalveld omdat men niet wist wat er buiten het stadion speelde. Drie mannen hadden door middel van zelfmoordbommen zichzelf van het leven beroofd. De President van Frankrijk, Francois Hollande, was op dat moment aanwezig in het voetbalstadion en werd direct naar buiten geëscorteerd.

In het Le Bataclan, een van de beroemdste concertzalen van Parijs, trad de band Eagles of Death Metal op. Vele bezoekers genoten van een avondje uit, helaas eindigde dit in een gijzeling en bloedbad. Meerdere mannen gingen met automatische wapens het gebouw binnen. Uiteindelijk hebben de militaire eenheden het concertgebouw kunnen binnendringen en de gijzeling tot een einde gebracht. In het restaurant Le Petit Cambodge werden de bezoekers met kalasjnikovs beschoten, ook het restaurant La Belle Equipe werd beschoten. In Rue de la Fontaine au Roi en Aveneu de la Republique werden mensen op straat beschoten. De Eiffeltoren is de gehele nacht onverlicht gebleven.

Grenzen gesloten

President François Hollande sloot de grenzen om de inwoners van Frankrijk te beschermen, maar ook om te zorgen dat geen dader het land kon verlaten. De reguliere nieuwsuitzendingen werden vervangen door live beelden uit Parijs. Ter plekke werden nieuwsverslaggevers gevraagd om te vertellen wat er om hen heen gebeurde. De president was naar het theater gegaan om zelf te zien wat er gebeurd was. Ook de premier Manuel Valls was met de president meegekomen. President Hollande gaf aan te weten uit welke hoek de aanslag kwam en kondigde een noodtoestand aan. Door de hele stad werden de antiterreureenheden ingezet, in Parijs stonden door de hele stad 1500 militaire eenheden. De grenzen werden extra bewaakt en België versterkte de grensbewaking aan de Franse zijde.

President Hollande

President Hollande gaf direct nadat hij was weggevoerd, bij het theater Bataclan een interview. Ook sprak hij de Franse bevolking toe. President Hollande heeft aangegeven niet naar de G20 Top-vergadering (15-16 november 2015) in Turkije te gaan. Om 9 uur in de ochtend van 14 november kwam de regering van Frankrijk bijeen. Frankrijk heeft er alles aan gedaan om aan te geven dat ze hun land zullen verdedigen. Alle onderwijsinstellingen en publieke instellingen werden dagen gesloten. Ook Disneyland Parijs bleef enkele dagen gesloten. Er werden drie dagen van rouw afgekondigd, daarnaast werd de noodtoestand uitgeroepen. De noodtoestand (de staat van beleg) is een buitengewone rechtstoestand. De regering laat het volk hiermee weten dat de normale wetgeving en de normale toestand van het land niet meer van toepassing is. De noodtoestand geeft een overheid de mogelijkheid om daadkrachtig en snel te kunnen reageren op aanvallen of gevaren voor het land. Hierbij hoeft de regering alvorens te handelen, niet eerst de toestemming van het volk te vragen of de goedkeuring te hebben.

Doden en gewonden

Bij de bevrijdingsactie in het Bataclan-theater zijn vier terroristen omgekomen, waarvan drie zichzelf opgeblazen hadden, een vierde is door de politie gedood. In het theater kwamen 89 mensen om het leven. Daarnaast hebben nog drie aanslagplegers zichzelf opgeblazen bij het voetbalstadion. Bij het voetbalstadion Stade zijn drie doden gevallen door de ontploffing van de terrorist door een bomgordel, dit waren vier zelfmoordaanslagen. In het restaurant Le Petit Cambodge kwamen veertien mensen om het leven en raakten zeker twintig mensen gewond, van wie tien zwaargewonden. In Rue de la Fontaine au Roi en Aveneu de la Republique vielen meerdere slachtoffers. Er zouden in totaal 130 doden zijn gevallen en 386 mensen gewond geraakt (26 november 2015). Er zijn drie Nederlanders gewond geraakt, twee mannen en een vrouw.

Daders

De aanslag is opgeëist door IS (terreurgroep Islamitische Staat), ze eisten de aanslag de dag na de aanslag op zaterdag 14 november 2015 op. Een van de daders is op de vlucht geslagen, naar hem werd een zoekactie gestart, daarnaast bleek dat een andere dader via de vluchtelingenstroom Frankrijk heeft binnen kunnen komen. Vanuit Syrië vluchtten mensen, in oktober en november 2015, naar de Europese Unie uit angst voor het regime van president Assad. Ook naar de planner van deze aanslag, de zogenaamde leider werd een zoektocht gestart. In de nacht van 18 november 2015 werd een inval gedaan in Saint-Denis, een noordelijke voorstad van Parijs. Hierbij blies één man zichzelf op, één terrorist werd gedood tijdens de bestorming en één vrouw kwam om het leven door de explosie. Zeven terroristen werden opgepakt, het voetbalstadium La Stade ligt niet ver van de locatie van de inval. De planner van de aanslag in Parijs kwam tijdens de inval in Saint-Denis om het leven. Zes daders van de aanslag op 13 november werden geïdentificeerd.

Meerdere staatshoofden reageerden na de aanslag in Parijs (november)

De president van Amerika, Barack Obama, reageerde meteen na de aanslagen. Hij gaf aan dat Frankrijk ieder ander land steunt om vrede te krijgen, een bondgenoot van Amerika is en daarom steun verdiende. Ook gaf hij aan dat Amerika de aanslag betreurde en dat de Amerikaanse troepen paraat stonden om Frankrijk te steunen en op welke manier dan ook wilde helpen. De mast van het World Trade Center in New York werd in de nacht verlicht in de kleuren van de Franse vlag. De president van Iran, Rohani had op zaterdag 14 november 2015 aangegeven dat hij niet naar Frankrijk kwam en ook niet naar Italië en Vaticaanstad afreisde. Hij zei dat de aanslagen onmenselijk misdaden waren. Angela Merkel reageerde verslagen en toonde haar medeleven namens de Duitse bevolking.

Premier Rutte

In Nederland reageerde premier Rutte verslagen en gaf aan dat heel Nederland meeleefde met Frankrijk. In de nacht van 13 november is er extra bewaking bij de asielzoekerscentra geweest uit angst voor wraakacties tegen de asielzoekers. Op de ochtend van 14 november kwamen premier Rutte, minister Plasterk, minister Hennis bijeen in Den Haag. In Nederland werd de kans op een aanslag in Nederland niet als verhoogd gezien door de regering. In Nederland kent men vier categorieën in veiligheidsniveaus: minimaal, beperkt, substantieel en kritiek. In Nederland bleef de categorie substantieel in werking.

Belangrijke gebouwen kleurden rood, wit en blauw (Franse vlag)

Terwijl de Eiffeltoren in Parijs juist onverlicht was in de nacht, werden andere belangrijke gebouwen wel verlicht. De mast van het World Trade Center werd in de kleuren rood, wit en blauw in de nacht van de aanslag verlicht, ook het operahuis in Australië werd in de kleuren van de Franse vlag verlicht. In Nederland werden de Eramusbrug in Rotterdam en de Martinitoren in Groningen ook in deze kleuren verlicht. The Statue of Liberty was in de nacht ook in de kleuren van de Franse vlag verlicht, het standbeeld staat in de New York Bay en is een symbool voor de vrijheid. Dit standbeeld is door Gustave Eiffel ontworpen en door Frankrijk aan de VS cadeau gedaan (28 oktober 1886).
© 2015 - 2024 Ballerina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Terreur: fasen van angst, gemengde gevoelens en nieuwe hoopTerreur: fasen van angst, gemengde gevoelens en nieuwe hoopEen terreurmisdaad of een aanslag is een verschrikkelijke gebeurtenis. Bij een aanslag sluipt er heel wat twijfel en ang…
Satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs - Je Suis CharlieSatirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs - Je Suis CharlieBij de liefhebbers van satire zal het Franse blad Charlie Hebdo bekend zijn geweest, maar na de terroristische aanslag d…

Angst, dé sluipmoordenaar in de maatschappijAngst, dé sluipmoordenaar in de maatschappijAngst is een fenomeen waar iedereen wel eens mee te maken krijgt. Angst wordt pas ongezond wanneer je je permanent onvei…
De beslismatrix, het maken van keuzesDe beslismatrix, het maken van keuzesBij het nemen van beslissingen word je soms geconfronteerd met situaties waar er enkele gelijkwaardige alternatieven zij…
Bronnen en referenties
  • http://www.dagelijksestandaard.nl/2015/08/terroristische-aanslag-in-thalys-vanuit-amsterdam/
  • http://www.nu.nl/buitenland/3967928/zeker-twaalf-doden-in-parijs-bij-aanslag-satirisch-magazine.html
  • http://fd.nl/frontpage/economie-politiek/1087927/franse-politie-doodt-plegers-aanslag-charlie-hebdo
  • http://nos.nl/artikel/2068943-minstens-zestig-doden-bij-aanslagen-in-parijs-melden-media.html
  • http://nos.nl/liveblog/2068951-terrorisme-in-parijs.html
  • http://www.ad.nl/ad/nl/37401/Aanslagen-Parijs-november-2015/article/detail/4186120/2015/11/14/Wat-we-weten-over-de-aanslagen-in-Parijs.dhtml
  • http://nos.nl/artikel/2069001-extra-beveiliging-bij-azc-s-overleg-over-meer-maatregelen.html
  • http://nos.nl/artikel/2069130-dodental-parijs-op-129-maar-zal-nog-stijgen.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrijheidsbeeld_(New_York)
  • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/dodental-aanslagen-parijs-op-129
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Noodtoestand
  • http://www.telegraaf.nl/buitenland/24745313/__Dodental_toch_hetzelfde__.html
  • http://www.nu.nl/buitenland/4167729/franse-aanklager-bevestigt-dood-planner-aanslagen-parijs-niet.html
  • http://edition.cnn.com/2015/11/19/world/paris-attacks/index.html
  • http://fd.nl/incoming/1116100/onderscheiding-voor-thalys-helden
  • http://nos.nl/artikel/2053451-mijn-broer-is-een-held.html
  • http://www.nu.nl/aanslag-parijs/4164638/we-weten-aanslagen-in-parijs.html
  • http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4142240/2015/09/14/Amerikaanse-Thalys-held-krijgt-Purple-Heart.dhtml
Ballerina (33 artikelen)
Laatste update: 02-12-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.