Blinden en slechtzienden: Activiteiten dagelijks leven
Dankzij allerlei handige hulpmiddelen wordt het leven van blinden en slechtzienden aanzienlijk vergemakkelijkt. Ze kunnen zelfstandig persoonlijke verzorging doen en het huishouden beheren, en er zijn zelfs hulpmiddelen beschikbaar voor vrije tijd. Deze aangepaste hulpmiddelen zijn te koop bij gespecialiseerde leveranciers, maar soms ook in gewone winkels te vinden.
Herkenningshulpmiddelen
Kleuren en contrast
Een
kleurendetector ondersteunt blinden, (zwaar) slechtzienden en
kleurenblinden bij het identificeren van kleuren. Diverse modellen zijn op de markt beschikbaar, met functies zoals kleurdetectie, contrastmeting, gelddetectie, kalender- en tijdsweergave, lichtdetectie, opnamecapaciteit, spelletjes, stopwatch, thermometer, enzovoort. Deze apparaten zijn vaak compact, gebruiksvriendelijk en voorzien van instelbaar volume. Ze functioneren meestal op batterijen en zijn uitgerust met een hoofdtelefoonaansluiting en een beschermetui. Ze bieden niet alleen basiskleuren aan, maar ook geavanceerdere kleuren en kleurnuances. De meeste van deze apparaten zijn beschikbaar in meerdere talen. Sommige leveranciers bieden ook
licht- en contrastdetectors aan, die alleen nuttig zijn voor het meten van lichtomstandigheden en contrast, zonder kleurherkenning.
Geld
Voor het herkennen van geld zijn er
eurobiljetherkenners op de markt. Deze apparaten geven verschillende trillingen af om het nominale bedrag van eurobiljetten aan te geven: één trilling voor een briefje van 5 EUR, twee trillingen voor een briefje van 10 EUR, enzovoort, tot 500 EUR. Deze toestellen zijn klein, licht en eenvoudig te gebruiken. Er zijn ook
muntenhouders beschikbaar, soms met braille, voor het gemakkelijk opbergen en vinden van muntjes. Speciale
portefeuilles zijn ook te koop, waarmee munten en briefjes gescheiden kunnen worden opgeborgen.
Labels en barcodes
Labellezers zijn beschikbaar voor het scannen van barcodes en het aanbrengen van labels. Sommige toestellen zijn ontworpen voor gebruik met speciale etiketten, die de gebruiker zelf moet aanbrengen. Deze labellezers zijn vaak vergelijkbaar in formaat met een dikke viltstift, eenvoudig in gebruik en werken op batterijen. Ze kunnen ook aangesloten worden op een computer voor extra functionaliteit.
Andere markeringen
Andere markeermethoden omvatten braillemerkjes, merkknopen, markeerpasta, merktape, reliëfrondjes en sprekende labels/merken. Merkpasta, ook wel markeerpasta genoemd, is een veelzijdig hulpmiddel voor het aanbrengen van markeringen, bijvoorbeeld aan draaiknoppen. Deze pasta's zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, inclusief fluorescerende varianten voor beter zicht door slechtzienden. Sprekende labels kunnen een boodschap opnemen en afspelen, wat handig is voor gebruikers die audio-informatie nodig hebben.
Klokkijken
Naast het gebruik van computers en smartphones zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor het bepalen van de tijd. Pols- en zakhorloges zijn beschikbaar met spraak, grote letters, braille en voelbare indicaties. Er zijn ook sprekende (radio)wekkers en kookwekkers beschikbaar, evenals wandklokken met grote cijfers. De sprekende exemplaren zijn in meerdere talen verkrijgbaar.
Koken en kookhulpmiddelen
Blinden en slechtzienden kunnen met behulp van
kookhulpmiddelen efficiënt koken. Er zijn aangepaste kookboeken en speciale hulpmiddelen die structuur bieden bij het koken. Voorbeelden zijn vergrote en braille-aangeduide kookboeken, sprekende kookthermometers en een grote reeks visuele en tactiele hulpmiddelen voor het meten en mengen van ingrediënten.
Naaien
Ook slechtzienden hoeven niet te vrezen dat ze niet meer kunnen naaien. Met behulp van (automatische) draaddoorvoerders, een kelkoognaald, lintmeters en speciale naailoope kunnen ze fijne naaiwerkjes maken. Deze hulpmiddelen zijn ontworpen om het naaiproces te vergemakkelijken door zichtbaarheid en precisie te verbeteren.
Persoonlijke verzorging
Voor persoonlijke verzorging zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar voor slechtzienden. Dit omvat spiegels met vergroting en warme verlichting, evenals reisspiegels met extra vergroting. Vergrotende pincetten en nagelknippers zijn ook beschikbaar. Er zijn sprekende personenweegschalen en weegschalen met grote lcd-schermen, sprekende bloedsuikermeters (glucosemeters), bloeddrukmeters, en koortsthermometers met spraak of braille. Voor mensen die veel medicatie innemen, zijn er pillendoosjes in grote uitvoeringen of gemarkeerd met braille of andere markeringen.
Wassen, drogen en strijken
Wassen en drogen zijn eenvoudig met gebruiksvriendelijke wasmachines en droogkasten. Veel blinden geven de voorkeur aan toestellen met voelbare draaiknoppen in plaats van displays, omdat deze niet toegankelijk zijn voor spraakprogramma's. Draaiknoppen kunnen worden gemarkeerd met merkpasta of andere markeringen. Er zijn ook sokkenhouders beschikbaar voor gebruik in wasmachines en droogkasten, zodat blinden en slechtzienden altijd dezelfde sokken kunnen dragen.
Voor strijken kunnen visueel gehandicapten gebruik maken van gewone (stoom)strijkijzers, hoewel er ook toestellen beschikbaar zijn met extra functies zoals audiosignalen die de gebruiker informeren over waterpeil, temperatuurinstellingen, en strijkmodi. Deze audiosignalen helpen bij het effectief en veilig strijken zonder visuele aanwijzingen.
Nieuwe ontwikkelingen en technologieën
De technologie voor hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden blijft zich ontwikkelen. Innovaties zoals spraakgestuurde assistenten en mobiele apps maken het leven nog gemakkelijker door extra functionaliteiten te bieden en interactie te vereenvoudigen. Denk hierbij aan apps die realtime informatie geven over de omgeving, zoals navigatiehulp en objectherkenning.
Spraakgestuurde assistenten
Moderne spraakgestuurde assistenten kunnen helpen bij dagelijkse taken zoals het instellen van herinneringen, het lezen van berichten, en het beheren van agenda's. Ze zijn vaak geïntegreerd in smartphones en slimme speakers, en kunnen worden aangepast aan de behoeften van visueel gehandicapten.
Navigatiehulp
Er zijn ook geavanceerde navigatiehulpmiddelen beschikbaar die gebruik maken van GPS en realtime kaarten om visueel gehandicapten te helpen zich te oriënteren in onbekende omgevingen. Deze hulpmiddelen bieden gesproken instructies en kunnen vaak worden geïntegreerd met andere assistententechnologieën.
Objectherkenning
Apps voor objectherkenning maken gebruik van de camera van een smartphone om objecten te identificeren en te beschrijven. Dit kan helpen bij het herkennen van voorwerpen in de omgeving, zoals producten in een winkel of documenten op een bureau.
Lees verder