Hoe kan je een nep-Rolex herkennen?

Hoe kan je een nep-Rolex herkennen? Een imitatie Rolex onderscheiden van een echte. Voor een leek is dat niet makkelijk. Zeker nu de imitatie horloges van betere kwaliteit worden, moet je vaak heel goed kijken om het verschil te kunnen zien. Vroeger was een imitatie Rolex veel lichter dan een echte. Wegen was weten. Die tijd is nu echt voorbij. De vervalsers weten de kenmerken van een echte Rolex goed te imiteren. Gelukkig zijn er nog wel wat details die niet goed nagemaakt (kunnen) worden. Inhoudsopgave

Een imitatie-Rolex is makkelijker te herkennen als je hem kan vergelijken met een echte Rolex. Het probleem is echter dat de meeste kopers geen echte Rolex voorhanden hebben. Aan de opmerking dat een nep-Rolex lichter is dan een echte Rolex heb je daarom niet zoveel. Met de volgende tips kan je de nep-Rolex echter ontmaskeren zonder dat je daarbij een echt exemplaar nodig hebt.

Secondewijzer

De secondewijzer van een echte Rolex maakt 28.800 'stapjes' per uur. Dit zijn dus 8 stapjes per seconde. Door de grote hoeveelheid tikken van de secondewijzer, lijkt de secondewijzer over de wijzerplaat te glijden. De wijzer beweegt zich in een vloeiende, schokloze beweging. Als je een Rolex ziet waarbij de secondewijzer 'springt' van seconde naar seconde dan weet je (bijna) zeker dat dit geen echte Rolex is. Deze aanwijzing is behoorlijk waterdicht en eenvoudig te controleren. Jammer genoeg bevatten de betere imitaties ook een 'glijdende' secondewijzer.

Uitzonderingen op de regel
Er zijn enkele uitzonderingen op het verhaal van de 'glijdende secondewijzer' van een Rolex. Bij een moderne Rolex is een tikgetal van 28.800 gebruikelijk, maar bij de wat oudere modellen kan het tikgetal lager liggen, bijvoorbeeld 19.800 of nog lager. Hiernaast is een hoger tikgetal overigens ook mogelijk, zoals bij de vroegere Daytona. Dit model had oorspronkelijk een tikgetal van 36.000 maar dat is later teruggebracht naar 28.800. Hiernaast heeft Rolex ooit een horloge gemaakt met een mechanisch uurwerk (tikgetal 18.000) waarbij de secondewijzer 'stapjes' nam van 1 seconde per keer, net als een quartz-horloge. Het betreft de Rolex Tru-beat. Dit model is slechts kort op de markt geweest en is hierdoor redelijk zeldzaam. Ook heeft Rolex in de jaren 70 zelf quartz-horloges geproduceerd, de Rolex Oysterquartz. Net als de Tru-beat was dit geen groot succes. Kortom, als je een Rolex ziet waarbij de secondewijzer springt van seconde naar seconde is dit bijna altijd een imitatie, maar er zijn (zeldzame) uitzonderingen op deze regel.

Tikgeluid

Een Rolex maakt geen tikkend geluid. Dit is eigenlijk een aanvulling op het bovenstaande. Bij een Rolex is er geen sprake van een tik van seconde naar seconde. Een echte Rolex hoor je dus niet.

Inscripties

De achterkant van een Rolex is glad en heeft geen inscripties. Soms is een imitatie Rolex voorzien van indrukwekkende inscripties op de achterzijde. Dit zou de indruk moeten wekken dat het een echte Rolex is. Het is echter andersom. Heeft het horloges inscripties? Dan weet je zeker dat het geen echte is. Er zijn slechts twee uitzonderingen op deze regel. Damesmodellen van voor 1990 kunnen wel een inscriptie hebben (Original Rolex Design). Ook bij het model Sea-Dweller is een inscriptie mogelijk (Rolex Oyster Original Gas Escape Valve).

Glazen achterkant

De achterkant van een Rolex is altijd van metaal. Bij sommige imitaties is de achterkant gemaakt van doorzichtig kunststof of glas. Hierdoor is het achterliggende uurwerk goed te bekijken. Hoewel de makers van dergelijk imitaties de koper proberen te overtuigen van de echtheid, is dit juist een bewijs dat het horloge niet echt is. In de geschiedenis van Rolex zijn er slechts twee exemplaren met een glazen achterkant bekend. Dit waren echter geen productiemodellen, maar presentatiemodellen waarbij het uitwerk getoond moest worden. Deze modellen zijn geproduceerd in de jaren '30.

Vergrootglas

De Rolexhorloges met datumaanduiding hebben een soort vergrootglas in het glas om de datum beter te kunnen lezen. Dit kleine vergrootglas bevindt zich bij het cijfer '3'. Deze zogenaamde 'cyclopische lens' vergroot exact 2,5 keer. Dit glas blijkt moeilijk na te maken. Bij veel imitaties is er wel een vergrootglas aanwezig, maar is de vergroting hooguit 1,5 keer. Soms wordt dit probleem opgelost door gebruik te maken van een groter vergrootglas.

Kroontje in het glas

Bij de modellen van na 2002 is een klein kroontje gegraveerd in het glas. Het betreft een piepklein kroontje onderin, in de buurt van de '6'. Het kroontje is altijd zeer klein en bestaat uit vele kleine puntjes. Het glas van een moderne Rolex is overigens altijd saffierglas. Dit harde glas is zeer krasbestendig. Zie je krasjes in het glas? Dat is het waarschijnlijk geen echte Rolex.

Serienummer

Het serie- en kastnummer van een echte Rolex is te vinden op de zijkant van het horloge op de plek waar de band aan de kast bevestigd is. Dit nummer is gegraveerd waardoor de letters en cijfers strak en goed leesbaar zijn. Bij imitatiemodellen lijken de cijfers en letters vaak gezandstraald. Hierdoor zijn de letters en cijfers vaak wat korrelig. Jammer genoeg kan je het serie- en kastnummer niet zien zonder de band eerst los te maken.

Algemene kwaliteit

Een echte Rolex is gemaakt van de beste materialen en is perfect in elkaar gezet. Als er een detail wat goedkoop aandoet, is dit al een duidelijke aanwijzing voor een imitatie-horloge. Ook merkwaardige speling of kleurverschil komen bij een echte Rolex niet voor. Tenslotte is iedere Rolex waterdicht. Een beetje condens aan de binnenkant van het glas kan hierdoor al een duidelijke aanwijzing zijn van een nep Rolex.

Hologram sticker

Een echte Rolex heeft bij aflevering een speciale sticker op de achterzijde. Deze 3D-hologram-sticker is lastig en duur om te maken. Veel imitatie horloges hebben deze sticker daarom niet. Op een echte sticker staat een gedeelte van het serienummer in goudkleurige letters afgedrukt. Hiernaast moet er een soort 3D-effect te zien zijn als je de sticker van verschillende kanten bekijkt. Als een imitatie Rolex al een sticker heeft, is er meestal geen sprake van het genoemde 3D-effect.

Duikring

Als het horloge een duikring heeft (bezel of lunette), kan het geen kwaad om hier aan te draaien. Bij het draaien van de ring moet je een klikje horen. Bij een echte Rolex is er sprake van 120 klikjes (clicks) in een volledig rondje. Bij imitatiehorloges is er vaak sprake van slechts 60 clicks.

Hoe kan je aankoop van imitatie voorkomen?

Plaats van aankoop

Om te beginnen is de plaats van aankoop natuurlijk allesbepalend. Als je op vakantie op straat een Rolex krijgt aangeboden tegen een zeer lage prijs (special price, my friend!), dan moeten natuurlijk alle bellen gaan rinkelen. Je kan op je klompen aanvoelen dat dit geen echte Rolex zal zijn. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het meestal niet waar. Wil je zeker zijn dat je een echte Rolex koopt? Ga dan naar een aangesloten Rolex-winkel of een bekende juwelier. Aangesloten retailers van Rolex kan je vinden via de website van Rolex: www.rolex.com

Raadpleeg een expert

Wordt een Rolex particulier aangeboden? Probeer dan of je de eerder genoemde kenmerken kan ontdekken. Zijn er geen duidelijke aanwijzingen, maar twijfel je nog steeds? Vraag dan aan de koper of je het horloge mag laten bekijken door een deskundige. Een deskundige kan het horloge op meerdere punten controleren. Ook kan hij het serienummer checken en het uurwerk onderzoeken. Hiernaast weet de deskundige nog veel meer kenmerken van een echte Rolex.

Verpakking en papieren

Bij aankoop van een Rolex moet het horloge geleverd worden in een degelijk doosje. Uiteraard is dit fraaie doosje voorzien van de merknaam. Hiernaast ontvangt de koper een gebruiksaanwijzing en de garantievoorwaarden. Bij aankoop van een nieuwe Rolex worden deze zaken natuurlijk standaard meegeleverd. Het ontbreken van een doosje, gebruiksaanwijzing en garantievoorwaarden is een reden om op je hoede zijn. Bij aankoop van een tweedehands Rolex kan er natuurlijk wel iets ontbreken. Bij een tweedehands Rolex is het kunnen tonen van een aankoopnota uiteraard een groot pluspunt.

Verhaal van de verkoper

Bij aankoop van een tweedehands Rolex is het verhaal van de verkoper ook van groot belang. Vraag in ieder geval om een kopie van de aankoopnota. Indien deze nota niet beschikbaar is, vraag de verkoper dan waar, wanneer en voor hoeveel het horloge is gekocht. Door middel van het serienummer op het horloge kan je vervolgens controleren wanneer het betreffende horloge gemaakt is en of dit overeenkomt met de beweringen van de verkoper. Het serienummer kan je controleren op de website www.watches.co.uk. Indien de koper beweert dat het horloge een cadeau was, heb je alle reden om hem te wantrouwen. Dit is een veel gehoorde smoes voor het ontbreken van een aankoopnota. Indien blijkt dat het horloge in het buitenland gekocht is, kan je wel stoppen met je onderzoek. Het is dan vrijwel zeker dat je te maken hebt met een imitatie-horloge.

Mag je een nep-Rolex meenemen uit het buitenland?

De wetgeving is op dit punt een beetje vreemd. Het is niet toegestaan om merkartikelen na te maken of in te voeren in Nederland. In principe kan de Douane namaakartikelen in beslag nemen en daarvoor een boete geven. Er is echter een uitzondering voor een kleine hoeveelheid nagemaakte goederen voor eigen gebruik. Volgens de richtlijn van het Openbaar Ministerie is het toegestaan om maximaal drie namaakhorloges in te voeren vanuit het buitenland.
© 2015 - 2024 Boei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rolex tijdloze horlogesWereldwijd worden de Rolex-horloges gezien als statussymbool. Dat komt vooral vanwege de hoge kostprijs. Rolex is een va…
Klassieke vintage horloges: Rolex oyster perpetual datejustKlassieke vintage horloges: Rolex oyster perpetual datejustOnder alle vintage horloges is de Rolex oyster perpetual datejust toch wel een van de meest herkenbare modellen. Het typ…
Rolex als belegging?Rolex als belegging?Rolex is een merk waarbij we meteen denken aan de meest luxe horloges. Rolex horloges zijn duur, een 'eenvoudig model' k…
Ik wil een goedkoop vintage horloge kopen, hoe doe ik dat?Ik wil een goedkoop vintage horloge kopen, hoe doe ik dat?Grote opvallende horloges domineren het straatbeeld, gemengd met de smartwatch van bedrijven als Apple en Samsung. Stijl…

Als moslim(a) uit de kast!Als moslim(a) uit de kast!Ieder jaar wordt er op 11 oktober de Coming-Outdag (Engels: Coming Out Day) gevierd. Hierbij wordt aandacht geschonken a…
(Kleuren)blind of slechtziend: Sprekende kleurendetector(Kleuren)blind of slechtziend: Sprekende kleurendetectorDe kleurendetector, ook gekend als kleurenherkenner, opent de wereld van kleuren voor visueel gehandicapte personen. Dit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ernie, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rolex, bezocht op 27-07-2015
  • http://www.wikihow.com/Tell-if-Rolex-Watch-Is-a-Real-or-Fake, bezocht op 27-07-2015
  • https://www.timeoud.com/namaak, bezocht op 27-07-2015
  • http://www.qualitytyme.net/pages/rolex_or_replica.html, bezocht op 27-07-2015
  • http://www.watches2u.com/info/spotting-a-fake-rolex-omega-or-tag-heuer-watch.html, bezocht op 27-07-2015
  • http://www.rolex.com, bezocht op 27-07-2015
  • http://www.watches.co.uk/information/rolex-serial-numbers, bezocht op 27-07-2015
  • http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/reisbagage/vanuit_een_niet_eu_land/bijzondere_producten_en_huisdieren/nagemaakte_artikelen, bezocht op 27-07-2015
Reactie

Rudi, 22-01-2017
Ik ben het voor het grootste gedeelte eens met de inhoud van het artikel.
Echter het tik getal van een ouder horloge ( vintage) is ongeveer de helft van een nieuwer horloge 15880
Rudi Reactie infoteur, 16-02-2017
Beste Rudi,
Bedankt voor de waardevolle aanvulling! Mijn bewering dat er altijd sprake is van een tikgetal van 28.800 is wat te kort door de bocht. In verband hiermee heb ik het artikel iets aangepast. Hiernaast heb ik op dit punt een aanvullende toelichting bijgevoegd ('Uitzonderingen op de regel'). Nogmaals dank voor uw oplettendheid.

Boei (59 artikelen)
Laatste update: 18-09-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.