Een prettige en veilige thuisbasis voor iedereen

Een prettige en veilige thuisbasis voor iedereen Ieder levend wezen heeft een veilige thuisbasis nodig die goed/prettig aanvoelt. Hoewel veiligheid of het ontbreken daarvan in het hoofd zit, is die veilige thuisbasis toch een ruimte – wat minimale afmetingen kunnen zijn – die de mens nodig heeft om zich terug te kunnen trekken op een moment dat er reden voor is. Dit is voor iedereen weer een ander moment, maar vaak is de veiligheid – fysiek of mentaal – in het geding. Hoe creëren we onze veilige thuisbasis?

Wat is een veilige thuisbasis?

Het beeld van een veilige thuisbasis is er een waar de man of vrouw in kwestie zich kan terugtrekken, zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Een plek waar je de buitenwereld af kunt sluiten op een moment dat je dat wilt. Het voelt prettig, goed en meestal comfortabel.

Iedereen heeft en dergelijke plek nodig, want als het op werk of school “rocky” is, dan kan je in balans komen als je privé een veilige thuisbasis hebt. Overigens geldt ook dat als de thuisbasis even niet stabiel is, je met een overzichtelijke en prettige veilige werkplek, de balans kunt vinden. Echter, gezien de ontwikkelingen in de wereld, zijn er maar weinig bedrijven die “stil” staan. De vaak vele ontwikkelingen in het bedrijfsleven, maken dus dat de thuisbasis steeds veiliger moet zijn.

Economische ontwikkelingen

Door de economische crisis van 2008 (welke in 2015 bijna door de "naweeën is") en bijvoorbeeld de vele mensen die daardoor hun inkomen stevig hebben zien teruglopen en/of hun huis verplicht hebben moeten verkopen, is de groep met een instabiele thuisbasis alleen maar groter geworden. Dit draagt vervolgens weer bij aan de instabiele meningen/uitingen van veel mensen. In alle rust over zaken nadenken wordt moeilijk als je in letterlijke zin op een schopstoel zit. Ongenuanceerdheid neemt derhalve toe. Het kan een aanslag zijn, zowel fysiek als mentaal. Dit kan op allerlei vlakken klachten geven.

Inmiddels zie je in de praktijk mensen om je heen, die bijvoorbeeld weer een baan gevonden hebben en dus in staat zijn een veilige thuisbasis te creëren. Men wordt rustiger. De balans keert langzaam weer terug en degene die gemakkelijker weer opveert, creëert een thuis in iedere omgeving. Ben je sterk omgevingsgevoelig en veer je minder gemakkelijk op, dan zal dit proces langer duren. Voor veel mensen geldt dat als ze eenmaal uit die negatieve spiraal zijn en weer opwaarts gaan, dit proces enig moment vanzelf gaat en vaak zelfs relatief snel.

Hoe creëer je het ideale thuisbasis gevoel?

Ergens wonen is niet zo moeilijk. Je richt het in en gaat er wonen en slapen. Echter, een veilige thuisbasis is een gevoel wat er bij komt kijken en dat heeft zeker niet iedereen overal. Sterker nog, de meeste mensen hebben zo hun zaken die hen dat veilige gevoel geven en dat hebben ze nodig. Denk maar eens aan het kleine kind wat ergens gaat slapen. Dat veilige gevoel moet mee en dat kan en speeltje, een dekentje, een tot of een kussen zijn. Wat het kind dat veilige gevoel geeft, zit in deze in het zien, voelen en ruiken.

Als je op zoek bent naar die veilige thuisbasis, dan gaat het om een aantal aspecten welke een rol spelen, waarbij een groot slot op de deur niet het uitgangspunt is.
  • Geuren zijn essentieel en of dit nu warme geuren uit de keuken zijn, aromatische luchten uit een diffuser of de geur van gewassen wasgoed in kleden, kussenhoezen etc., dat maakt feitelijk niets uit.
  • De visuele aspecten zitten enerzijds in de aankleding van het huis. Een bepaalde stijl van meubelen kan bijvoorbeeld belangrijk zijn. Maar zit vaker in de rust of juist niet, wat je als thuisbasis ervaart. De een heeft minimalisme nodig en weinig kleur en de ander wil bij voorkeur een vol huis wat een thuisgevoel geeft.
  • Geluiden zijn ook belangrijk, want wil je mensen om je heen en reuring of wil je doodse stilte en hoor je het liefste de vogeltjes fluiten. Welk geluid maakt dat je je thuis voelt?
  • Het voelen zien we minder als onderdeel van de veilige thuisbasis en toch speelt het een rol. Het gaat alleen vaak meer onwillekeurig. Denk maar eens als je bijvoorbeeld kussens voor op een bank gaat kopen. Vaak gaat het onbewust dat je ook overal met je hand overheen gaat. Het moet goed en “warm” aanvoelen.
Niet zo zeer hoe groot het slot op de deur is of hoeveel camera's je huis bewaken, is bepalend voor dat veilige thuisgevoel, maar de "thuissfeer" die je huis oproept maakt hoe veilig je je voelt. De figuurlijke vorm van veiligheid dus.

Vorm geven

Benoemen wat je als “thuis” ervaart is één, maar vervolgens moet je er invulling aan geven. Degene die het gestructureerd aanpakt en één voor één alles oppakt, doet het vaak het beste. De tijd nemen om te komen tot wat je als prettig ervaart en waar je je terug kunt en wilt trekken als dat nodig is.
Langzaam vul je aan met zaken die je tegenkomt en creëer je zo je “eigen ruimte”. Uiteindelijk is het niet gerelateerd aan de grootte van de ruimte, maar aan het gevoel wat de ruimte je geeft.

Tot slot

Een veilige thuisbasis is absoluut voor iedereen belangrijk, ook al ontkennen we het nog wel eens. Als er een reden voor is, kan je wel even zonder. Echter, te lang kan een aanslag op je zijn. Dit zowel fysiek als mentaal. Probeer de balans te houden met minimaal één veilige thuisbasis.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veiligheid in de groepWanneer mensen geen veilige ontwikkeling hebben meegekregen in hun thuissituatie heeft dat gevolgen voor hun verdere ont…
Op vakantie naar FrankrijkFrankrijk is een erg populair vakantieland bij Nederlanders omdat het een erg divers land is. Maar wat houdt het in om v…
Een stedentrip naar New YorkEen stedentrip naar New YorkNew York is een van de populairste steden ter wereld. Het is een stad waar veel te beleven is. Waar moet je eigenlijk al…
Oost west, thuis best: wat zeggen 'thuis' en 'thuisgevoel'?Oost west, thuis best: wat zeggen 'thuis' en 'thuisgevoel'?Thuis is voor iedereen verschillend, maar we hebben wel allemaal dezelfde basisvoorwaarden nodig om ons thuis te kunnen…

Filmen en fotograferen van mensen op straat. Mag dat?Filmen en fotograferen van mensen op straat. Mag dat?Stel dat je iets te hard met je auto rijdt en wordt aangehouden door de politie. Hierbij word je ook nog eens gefilmd do…
Ouderen regelmatig slachtoffer van brandOuderen regelmatig slachtoffer van brandHet aantal ouderen dat door brand komt te overlijden neemt toe. Dit heeft te maken met het feit dat mensen ouder worden…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.