Jarig op 13 februari?
Als 13 februari op een vrijdag valt is het vrijdag de 13e. Vrijdag de 13e wordt beschouwd als een dag waarop veel ongelukken zouden gebeuren, en als je bijgelovig bent blijf je die dag dus liever thuis. Ongeluksdag vrijdag de 13e valt vanaf jaar 2000 en 2018, op vrijdagen in de jaren 2004, 2009, 2015 en 2026 in de maand februari. Op 13 februari kunnen nog meer dingen gebeuren die interessant zijn om te weten. Zo werd Margaretha Geertruida Zelle, later (als spionne) 'bekend' onder schuilnaam Mata Hari, in 1917 op 13 februari gearresteerd.
Vrijdag de 13e
Het getal 13 wordt vaak als een ongeluksgetal beschouwd. Maar ook de vrijdagen worden door sommige mensen als een ongeluksdag beschouwd. De combinatie van een vrijdag en de 13e dag van een maand is voor bijgelovige mensen dus dubbelop kans op tegenslag. Er zijn landen waarin men juist gelooft dat dinsdag een ongeluksdag is, en in combinatie met het getal 13 is het in dat geval dus juist dinsdag de 13e, die men als ongeluksdag beschouwd. In Italië is vrijdag de zeventiende juist weer de ongeluksdag. In 2015 en in 2026 valt vrijdag de 13e in de maand februari.
Belangrijke gebeurtenissen die op 13 februari plaatsvonden
- 1827: De naam van het Apostolisch vicariaat Higland District wordt na (af)splitsing gewijzigd in Northern District.
- 1917: Margaretha Geertruida Zelle was een Nederlandse spion. Ze was danseres en onder de naam Mata Hari spioneerde ze voor de Duitsers. Op 13 februari werd ze gearresteerd in Parijs. Op 25 juni 1917 werd ze officieel veroordeeld tot de dood en op 15 oktober van datzelfde jaar werd ze door een vuurpeloton geëxecuteerd.
Wie was Mata Hari?
Mata Hari ging de geschiedenis in als een spionne, wiens leven in 1917 in Frankrijk eindigde nadat de doodstraf had gekregen wegens hoogverraad en spionage. Ze werd onder de naam Margaretha Geertruida Zelle geboren in Leeuwarden Friesland, op 7 augustus 1876. Ze stierf in Vincennes (Frankrijk) 15 oktober 1917. Als kind had haar vader een hoedenwinkel. Het was geen arm gezin en ze kreeg een goede opvoeding. Ze leerde in haar jeugd al verschillende talen, o.a. Frans, Duits en Engels. Toen ze opgroeide wilde ze kleuterleidster worden maar omdat ze lastig gevallen werd door een docent stopte ze met de opleiding. Zelle zou een rijke fantasie hebben gehad en vaak ook verhalen over zichzelf verzonnen hebben.
Margaretha gaf als jong meisje al aan dat ze mannen in uniform aantrekkelijk vond. Daarom reageerde ze op een contactadvertentie in de krant die geplaatst was door van KNIL-kapitein Rudolph MacLeod. Ze was 18 jaar toen ze Rudolph MacLeod leerde kennen, die 20 jaar ouder was dan haar. Ze trouwden op 11 juli 1895 in Amsterdam. Het huwelijk was echter geen succes. Haar man zou een alcoholist geweest zijn en hij maakte veel ruzie omdat hij jaloers was op de aandacht die zij kreeg van andere mannen. Ze kregen een zoon, Norman-John MacLeod, en in 1897 vertrokken ze naar Nederlands-Indië. Zelle toonde interesse voor de cultuur daar en begon ook voor het eerst te dansen. In 1897 nam ze de artiestennaam 'Mata Hari' aan. Een jaar later kreeg ze in 1898 nog een kind, dochter, Louise Jeanne MacLeod. De artiestennaam Mata Hari betekent in het Maleisisch 'Oog van de zon.' In 1899 overleed hun zoon Norman-John op driejarige leeftijd, waarschijnlijk door vergiftiging of (eventueel mogelijk) door een besmetting met syfillus. In 1902 besloot het gezin MacLeod terug te gaan naar Nederland. Het huwelijk hield geen stand. Na de scheiding bleef haar dochtertje bij haar man wonen. Margaretha werkte vervolgens in een circus als paardrijdster Lady MacLeod, en soms stond ze model voor kunstenaars. In 1905 nam ze haar artiestenaam Mata Hari weer aan. Als danseres reisde door Europa en trad overal in Europa op. Ze ging in veel landen relaties met verschillende mannen aan, vaak hooggeplaatste mannen uit het leger of uit de politiek. Als Nederlandse kon ze tijdens de Eerste Wereldoorlog gemakkelijk door Europa reizen, omdat Nederland neutraal gebleven was. Toch werd ze tijdens een van haar rondreisjes ondervraagd door de British Intelligence. Ze beweerde dat ze voor de Franse overheid zou werken. Deze bewering werd niet gecontroleerd door de Fransen, maar in 1917 verzonden de Duitsers een bericht waarin een spion genoemd werd onder de codenaam H-12. Dit bericht van de Duitsers werd onderschept door de Fransen. De Fransen trokken vervolgens de conclusie dat met H-12 Mata Hari bedoeld werd. Op 13 maart 1917 werd Mata Hari bij haar hotel in Parijs onder arrest gesteld, wegens verdenking van spionage. Na haar proces werd ze ter dood veroordeeld en ter dood gebracht door een vuurpeloton, op 15 oktober 1917. Het is nooit met zekerheid vastgesteld dat Mata Hari inderdaad een spionne is geweest.
Wat gebeurde er nog meer op 13 februari?
- 1945: De stad Dresden wordt verwoest door een bombardement van de geallieerden. Er overleden door de bombardementen tussen 13 en 15 februari 1945, tussen de 25.000 en 250.000 mensen. Juist het historische centrum van Dresden werd verwoest, en daar waren dus veel burgers naartoe getrokken, overtuigd dat dit deel van de stad juist niet zou worden aangevallen. Er bevonden zich ook veel burgers uit Oost-Duitstand, om te ontkomen aan de Russen die daar huis hielden.
- 1946: Aan de University of Pennsylvania wordt voor het eerst een computer, genaamd ENIAC, in werking gezet
- 1960: In Frankrijk wordt voor het eerst een atoombom tot ontploffing gebracht, de 'test' vindt plaats in de Franse Sahara
- 1972: Dr. Gijssen wordt door de paus in Rome tot bisschop van Roermond benoemd
- 1974: Russische schrijver en Nobelprijswinnaar Aleksander Solzjenitsyn wordt verbannen uit de Sovjet-Unie
- 1975: Turks-Cyprioten roepen op Noord-Cyprus een onafhankelijke republiek uit
- 1981: Krantenmagnaat Rupert Murdoch neemt het Engelse blad The Times over
- 1984: Stormie Jones uit Texas, dan 6 jaar, krijgt voor het eerst in de medische geschiedenis een hart-lever-transplantatie
Stormie Jones, hoe ging het verder met haar?
Het Texaanse meisje Stormie Jones was de eerste mens ter wereld die zowel een donor hart als donor lever kreeg. Een zogenaamde hart-lever transplantatie. Stormie was 6 jaar toen ze op 13 februari 1984 de operatie onderging in een kinderziekenhuis van Pittsburgh. De transplantatie, die werd uitgevoerd door Dr. Starzl en een team van artsen en ander medisch personeel, was succesvol. Stormie heeft nog 6 jaar kunnen leven met de organen. Ze stierf op 11 november 1990 omdat haar lichaam het donorhart toch afstootte.
Overige gebeurtenissen op 13 februari
- 1990: De Verenigde Staten en de Sovjet Unie beloven elkaar elk 200.000 soldaten uit Europa weg te halen
- 1993: Vliegtuigindustrie Fokker wordt een Duits bedrijf
- 2014: België maakt euthanasie voor alle leeftijden mogelijk
- 2015: Grieks parlement kiest vrijdag 13 februari een nieuwe president (aanvulling volt na 14 februari)
Wie werden er zoal geboren op 13 februari?
- 1860: schrijfster Nienke van Hichtum, o.a. bekend van het boek 'Afke's Tiental.' Haar echte naam was Sjoukje Maria Diederika Bokma de Boer.
- 1888: Heintje Davids. Zangeres van het levenslied. Tevens Revue artiest. Haar broer was Louis Davids.
- 1903: Georges Simenon, Belgisch auteur
- 1909: M. Vasalis. Nederlandse dichteres. In 1982 ontving zij de PC.Hooftprijs. Vasalis was haar pseudoniem. Haar echte naam was Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans.
- 1925: Jan Arends. Nederlandse dichter (en schrijver) die op 21 januari 1974 zelfmoord pleegde op het Roelof Hartplein in Amsterdam, door uit het raam van zijn woning te springen
- 1933: Kim Novak. Amerkaanse actrice bekend van o.a. Alfred Hitchcock's film 'Birds'
- 1940: Bram Peper. Hij was politicus PvdA en minister van Binnenlandse Zaken en burgemeester van Rotterdam
- 1944: Jerry Springer: Een Amerikaans tv-presentator die zeer bekend werd met de Jerry Springer Show. Een tv-show waarin vooral ernstige problemen in relationele sfeer tussen mensen werden belicht
- 1950: Peter Gabriel: Britse zanger
- 1952: Andries Knevel. Nederlands tv-presentator van de Evangelische Omroep en omroepdirecteur.
- 1954: Serge Ernst. Striptekenaar (Belgisch)
- 1974: Robbie Williams. Brits zanger.
- 1977: Randy Moss: American Football
- 1980: Jonathan Saccone-Joly. YouTUbe beroemdheid met zijn videokanaal LeFloofTV
- 1985: Matt Cutshall. Zinger boyband 'It.'
- 1988: Aston Merrygold. Britse zanger
- 1997: Prince Michael Jackson (adoptiezoon van Michael Jackson)
Feestdagen en vieringen
Vrijdag de dertiende - Ongeluksdag
Sterrenbeeld
Als je op 13 februari geboren bent is je sterrenbeeld Waterman
Lees verder