Preventieve maatregelen die huisinbraak voorkomen

Het slachtoffer worden van inbraak is een van de grootste angsten onder de Nederlandse burgers. Redenen hiervoor zijn niet alleen de directe materiële verliezen, maar hoofdzakelijk de aantasting van het veiligheidsgevoel en de inbreuk op de privacy. Het is vanzelfsprekend dat gezinnen zich daarom zoveel mogelijk willen wapenen tegen een mogelijke inbraak, en dus de situatie voor de potentiële dader zo onaantrekkelijk mogelijk willen maken. En wat zijn nou die stappen die werken om de kans op inbraak te minimaliseren?

Toezicht van het sociale oog

Er zijn een aantal fysieke maatregelen die genomen kunnen worden om het huis proactief te beschermen tegen inbraak. Zoals het zorgen voor verlichting op specifieke plekken rondom en in het huis. Het is voor de dader zeer aantrekkelijk te opereren in een huis waarvan de omgeving donker is. De dader zal hierdoor vanzelfsprekend minder opvallen voor zowel de bewoners als de omgeving. Goede verlichting is een van de meest invloedrijke maatregelen als het gaat om het voorkomen van een inbraak. Essentieel hierbij is de lokalisatie van deze lichten. Het is daarom ten zeerste aangeraden om vooraf goed te analyseren op welke plekken de nieuwe verlichting het beste effect zal hebben.

Wat met het effect van de verlichting samenhangt is de zichtbaarheid van het huis en de omgeving. Natuurlijk is er nauwelijks iemand in staat om de hele dag te controleren op potentiële daders. Het is daarom erg handig om gebruik te maken van het 'sociale oog' ofwel de sociale controle. Het 'sociale oog' staat voor de controle van medebewoners. Iedereen houdt op de een of andere manier wel toezicht op elkaar, omdat er in dezelfde omgeving wordt geleefd en dus zichtlijnen zijn die overlappen. Hiervan is bijvoorbeeld sprake wanneer de buren een mogelijke dreiging signaleren bij het huis van omwonenden, en hier vervolgens op anticiperen door actie te ondernemen. Het is dus een groot pluspunt om de zichtbaarheid van het huis en de tuin te verbeteren. Dit kan simpelweg door objecten die het zicht belemmeren, zoals hoge heggen, te verwijderen.

Beveiligingsproducten en controles

Het gebruik van dievenklauwen is ook een fysieke maatregel dat de kans op inbraak doet voorkomen. Dievenklauwen zijn beveiligingsproducten die de forcering van ramen en deuren bemoeilijken. Door het gebruik van dievenklauwen kan een inbreker namelijk de scharnierpennen van deze deuren en ramen niet meer verwijderen, en inbreken wordt dan tijdrovender wat het onaantrekkelijk maakt voor de dader. Een alarmsysteem en veiligheidssloten op verschillende plekken bij de deuren zal de veiligheid nog meer garanderen. Om het plaatje compleet te maken kan er een Politiekeurmerk Veilig Wonen worden aangevraagd. Het is niet alleen een afschrikmiddel voor de potentiële dader maar onderzoek toont aan dat woningen met dit keurmerk werkelijk tot 90% minder kans hebben op een geslaagde inbraak.

De beste vorm van preventie is het houden van een controle analyse. Hierbij wordt er in de huid van de dader gekropen en vervolgens een analyse gedaan op het eigen huis met betrekking tot inbraakmogelijkheden. Hierbij wordt er vooral gekeken naar wat al veilig is of wat de kwetsbare plekken zijn en dus verbetering vereisen. Kwetsbare plekken zijn bijvoorbeeld de donkere hoeken rondom het huis. Deze punten worden opgeschreven en de analyse wordt zowel overdag als 's avonds uitgevoerd voor een compleet beeld. Uiteindelijk levert dit een helder en divers overzicht op waarna er een plan van aanpak kan worden opgesteld met de focus op de kwetsbare plekken. Door deze analyses te evalueren zal de veiligheid van het huis en de bewoners ook continu worden gewaarborgd.

Attentie Buurtpreventie

Een ander initiatief is Attentie Buurtpreventie. Het doel van buurtpreventieprojecten is het vergroten van toezicht, wat op haar beurt de sociale controle vergroot. Buurtbewoners zetten zich hierbij op vrijwillige basis actief in voor het eigen woongebied. Enkele voorbeelden hiervan zijn het doorgeven van ongeregeldheden, uitvoeren van opruimklussen en het doen van gestructureerde controles in de buurt. Door samen preventief op te treden zal de gehele veiligheid in de buurt toenemen, zowel objectief als gevoelsmatig. Inbrekers controleren vaak de routine activiteiten van hun potentiële doelwitten, en dit soort initiatieven hebben dan ook een behoorlijk afschrikeffect.
© 2015 - 2024 Ravens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofEmotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofWij zijn goed verzekerd tegen verzekerbare onheilen. Na een inbraak of een brand krijgt u de waarde van de vermiste of b…
Woning beveiligen tegen inbraakInbrekers kunnen op verschillende manieren uw woning binnendringen. Hoe kunt u de woning beveiligen tegen inbraak? In di…
Inbraak voorkomen tijdens uw vakantieU maakt de grootste kans op een inbraak op momenten dat u niet thuis bent. Op het moment dat u op vakantie bent, hebben…

Jarig op 13 februari?Jarig op 13 februari?Als 13 februari op een vrijdag valt is het vrijdag de 13e. Vrijdag de 13e wordt beschouwd als een dag waarop veel ongelu…
Kinderen veiliger op de fietsKinderen veiliger op de fietsHet verkeer wordt steeds drukker, wat de overzichtelijkheid niet altijd ten goede komt. Menig ouder houdt dan ook het ha…
Bronnen en referenties
  • http://www.hoedoe.nl/wonen-inrichten/beveiliging/hoe-beveilig-ik-mijn-huis-tegen-inbrekers
  • http://www.vtwonen.nl/inspiratie/huis-beveiligen-inbraak/
  • http://www.hetccv.nl/dossiers/wijkinterventies/buurtpreventie
Ravens (16 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.