Uithuilen en opnieuw beginnen

Uithuilen en opnieuw beginnen Wanneer er veel tegenslagen op je pad komen, kan het leven een opgave worden. Maak gebruik van je innerlijke veerkracht en probeer hier uit te komen. Het zal veel energie kosten om je stabiliteit weer terug te vinden, maar tegenslag overwinnen betekent incasseren, overeind komen en weer rechtop blijven staan. De vraag is alleen: hoe doe je dat?

Medelijden met jezelf

Soms is het wel lekker om je te wentelen in zelfmedelijden, wanneer je iets naars is overkomen. Dat is een deel van het verwerkingsproces. Het is alleen belangrijk om hier niet in te blijven hangen. Uiteindelijk zal je weer overeind moeten komen en door moeten gaan. Iedereen maakt in zijn leven minder leuke dingen mee, jij bent echt niet de enige. Sommige gebeurtenissen blijven pijnpunten, hoeveel je er ook over praat en hoeveel therapie je er ook op loslaat. Zolang je hiermee bezig blijft en medelijden met jezelf hebt en jezelf dus een slachtoffer voelt, ben je dit ook. Alleen jij kan hier wat aan veranderen, dus accepteer de situatie of het verleden en laat het los. Richt je op de positieve dingen in je leven en op hetgeen wel goed gaat.

Richt je bewust op het positieve

Waarschijnlijk denk je nu, dit klinkt makkelijker dan het is, maar positief denken kan je leren. Negatieve gedachten kosten heel veel energie en voeden angsten, depressies en verdriet.

Doe geregeld leuke dingen en cijfer jezelf niet weg. Iedereen heeft af en toe tijd voor zichzelf nodig. Tijd waarin je dingen doet, die jij leuk vindt en waar jij energie van krijgt. Wanneer je voortdurend rekening houdt met een ander, loop je constant op je tenen. Niemand zal je hier dankbaar voor zijn. De meeste mensen hebben immers niet eens in de gaten dat je dat doet. Er is niets mis met een beetje gezond egoïsme, zonder dat je daarin moet doorslaan natuurlijk. Met tijd voor jezelf en doen wat je leuk vind, laadt je je batterij weer op zodat je geestelijk en emotioneel weer in balans raakt.

Leef in het heden, met oog voor de toekomst

Loslaten van negatieve ervaring betekent accepteren wat er is gebeurd. Hierna kan je het een plekje geven en weer verder gaan met je leven. Zolang je bezig blijft met negatieve gevoelens rondom hetgeen dat is gebeurd, kan je niet verder met je leven en creëer je je eigen gevangenis. Loslaten is lastig, want je moet hiervoor bewust je gewoonten doorbreken en dit kost veel energie. Hoe doe je dat en hoe laat je het verleden los?
  • Begin aan nieuwe dingen, zodat je je meer gaat richten op het heden en de toekomst. Dat maakt het loslaten makkelijker.
  • Ga iets doen, wanneer je weer gaat piekeren. Piekeren levert niets op, onderneem een activiteit wanneer je merkt dat je weer gaat piekeren. Na verloop van tijd zal je merken dat je minder gevoelig wordt voor je negatieve gedachten en er meer controle over krijgt. Je bent dan bezig met loslaten.
  • Vergeef jezelf en vergeef anderen. Zolang je je woede blijft koesteren, zal je nooit kunnen loslaten.
  • Richt je op je vrienden en familieleden. De mensen die je steunen en die je energie geven. Zij helpen je met leven in het nu. Soms kunnen nieuwe vrienden ook helpen om het verleden los te laten.
  • Wees niet te streng voor jezelf, wat af en toe zal je echt wel weer aan het verleden denken en medelijden met jezelf hebben. Dit is nu eenmaal je valkuil, maar laat dit dan ook weer achter je. Loslaten is een proces, dit lukt niet in één keer.
  • Stel jezelf doelen zoals het behalen van een diploma, afvallen, meer sporten, het uitbreiden van je vriendenkring, opklimmen naar een hogere positie op je werk. Doelen op dit moment, maken het makkelijker om je te focussen op het nu en het verleden los te laten.

Wanneer je je tegenslagen overwint en leert loslaten, neemt je gevoel van eigenwaarde toe en komt er plaats voor nieuwe ervaringen en nieuwe emoties. Kies voor je eigen toekomst en ga verder. Vast blijven houden aan wat is geweest, zorgt ervoor dat je stil blijft staan en dat is natuurlijk ook een keuze die je zelf maakt. Maar is dat ook de keuze die je wilt maken?
© 2015 - 2020 Katinka900, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verander stress in succesVerander stress in succesIedereen krijgt ooit in zijn leven te maken met stress. Dit kan komen van je baan, maar ook van thuis of door je studie.…
Ontvankelijk zijn voor nieuwe kansen en mogelijkhedenOntvankelijk zijn voor nieuwe kansen en mogelijkhedenOnbevangen en ontvankelijk zijn voor nieuwe kansen en mogelijkheden in het leven. Sluit eerst het verleden af en open je…
Loslaten en afsluitenLoslaten en afsluitenHerinneringen die je in je leven vormt tekenen je, in positieve maar ook in negatieve zin. De positieve herinneringen ko…
Zelfmedelijden is een vorm van angstZelfmedelijden is een vorm van angstEen slechte jeugd, een handicap en akelige ervaringen worden vaak gebruikt als excuses voor iemands gedrag. Natuurlijk i…

Kogelvrij vest kopen: prijzen en mogelijkhedenKogelvrij vest kopen: prijzen en mogelijkhedenSinds de toename van de terreurdreiging en het aantal politieke aanslagen is ook de populariteit van kogelvrije vesten o…
Linkshandig een handicap of uniek?Het zal een rechtshandige niet snel opvallen, maar linkshandige mensen lopen nog al eens tegen wat problemen aan. De wer…

Reageer op het artikel "Uithuilen en opnieuw beginnen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Katinka900
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!