Tafeltje dekje, de maaltijdvoorziening voor hulpbehoevenden

Tafeltje dekje, de maaltijdvoorziening voor hulpbehoevenden Voor een hulpbehoevende is de voorziening Tafeltje dekje een gouden oplossing. Doordat de instelling (bijna) dagelijks warme maaltijden verzorgt, kan de hulpbehoevende zelfstandig blijven wonen, ook al is hij of zij niet in staat zelf voor een maaltijd te zorgen. Hiernaast is er ook persoonlijke aandacht wat als zeer waardevol wordt beschouwd. De instellingen zijn volledig afhankelijk van vrijwilligers die deze maaltijden bezorgen.

Waar komt de naam "Tafeltje dekje" vandaan

De naam van de voorziening "Tafeltje dekje" komt uit een sprookje van de gebroeders Grimm. De zoon van een kleermaker was door zijn vader het huis uitgestuurd. Vervolgens kwam de zoon in de leer bij een meubelmaker. Toen hij weer verder wilde schonk de meubelmaker hem een tafeltje. Het was een gewoon houten tafeltje, maar met één goede eigenschap. Als je het neerzette en je zei: "Tafeltje, dek je!" dan was dat tafeltje ineens volledig gedekt en stond de tafel vol met eten en drinken.

Voor wie is Tafeltje dekje

Tafeltje dekje is een maaltijdvoorziening voor een hulpbehoevende met een kleine beurs. Dit kan gaan om:
 • een oudere
 • een zieke
 • een gehandicapte
Hij of zij is niet in staat zelf voor de maaltijd te zorgen. Dit wordt geregeld door een welzijnsorganisatie of vrijwilligers binnen een gemeente.

Hiervoor zijn natuurlijk ook commerciële bedrijven in de markt. Deze bieden dan soortgelijke diensten aan voor senioren, instellingen of kinderdagverblijven. Er worden dan ook commerciële prijzen in rekening gebracht. Mogelijk geeft voor een hulpbehoevende een inschrijving bij een Thuiszorg Organisatie nog recht op korting. Deze aanbieders worden niet verder belicht.

Wat is de doelstelling

De doelstelling vanuit de welzijnsorganisatie is inwoners van een gemeente, die niet in staat zijn door sociale- of medische omstandigheden zelfstandig een warme maaltijd te bereiden, hierin toch te voorzien. De persoonlijke aandacht wordt als waardevol beschouwd en zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het wordt ook door de familie van betreffende persoon als waardevol ervaren, want het is een vertrouwd idee dat er extra op ze wordt gelet. Daarnaast worden er signalen opgevangen die wijzen op bijvoorbeeld verwaarlozing, vereenzaming of medische problemen. Deze signalen worden opgepakt door de instelling of doorgegeven aan daartoe geëigende personen of instanties (bijvoorbeeld huisarts of maatschappelijk werk).

Hoe en door wie worden de maaltijden aangeboden

Wanneer iemand zich wil aanmelden dan zal hij of zij zich bij een adviseur melden of de adviseur komt op bezoek. Dan worden onder andere de tarieven besproken en wordt aangegeven wanneer de (warme) maaltijden worden bezorgd. De maaltijden worden in een speciale (warmhoud)doos geleverd. Deze dozen moeten worden geretourneerd en er moet door de deelnemer een menulijst worden ingeleverd.

Er is een ruime menukeuze:
 • de menu’s kunnen zelf worden samengesteld.
 • de menu’s zijn afwisselend en er is een keuze uit hollandse- of buitenlandse gerechten.
 • bij de samenstelling van de menu’s kan rekening gehouden worden met dieetwensen.
 • er is een keuzemogelijkheid in warme of gekoelde maaltijden.

Er zijn instellingen die zeven dagen per week warme maaltijden verzorgen maar in andere gemeenten is dit alleen op werkdagen. Er zijn ook thuiszorginstellingen die koude maaltijden een keer per week bij de hulpbehoevende thuis afleveren. Hij of zij zal vervolgens het eten moeten opwarmen in een magnetron, welke eventueel in bruikleen te krijgen is.

De instellingen zijn volledig afhankelijk van vrijwilligers die de maaltijden willen bezorgen. De vrijwilligers worden ingeroosterd en zullen tussen 11.30 uur en 13.30 uur hun ronde doen. De vrijwilligers krijgen afhankelijk van de instelling wel of geen kilometervergoeding en misschien één keer per jaar een etentje aangeboden.

Welke bijdrage wordt gevraagd

De eigen bijdrage van de hulpbehoevende is afhankelijk van het inkomen. Deze eigen bijdrage ligt dan tussen de € 5,- en € 8,-
Vaak is men na aanmelding verplicht om een aantal maaltijden af te nemen alvorens weer kan worden opgezegd.
© 2015 - 2024 Birdy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tafeltje-dek-je of maaltijdvoorziening aan huisTafeltje-dek-je of maaltijdvoorziening aan huisBen je net terug uit het ziekenhuis en even niet in staat om zelf een warme maaltijd te bereiden? Of wil je nog zelfstan…
Zorgvoorzieningen voor ouderenVergrijzing, voor niemand tegenwoordig nog een onbekend begrip. De vergrijzing in Nederland neemt toe, en dat wil zeggen…
Picnic, de online supermarktPicnic, de online supermarktVeel “gewone” supermarkten rekenen bezorgkosten voor de boodschappen die ze aan huis leveren. Dit is voor veel mensen di…
Vrijwilligerswerk en maatschappelijke stagesTegenwoordig hoor je van steeds meer mensen dat ze, naast hun gewone werk, ook nog aan vrijwilligerswerk doen. Het wordt…

Linkshandig – een handicap of uniek?Het zal een rechtshandige niet snel opvallen, maar linkshandige mensen lopen nog al eens tegen wat problemen aan. De wer…
De kleuren van een aura, wat betekent het?De kleuren van een aura, wat betekent het?Bij het woord aura denken veel mensen aan een soort lichtkrans om zich heen. Een aura zou aangeven hoe jij je voelt en w…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Belgianchocolate, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://www.grimmstories.com/nl/grimm_sprookjes/tafeltje_dek_je (01-2015)
 • http://www.meerpaal.nl/welzijn/senioren_activiteiten (01-2015)
 • https://www.coloriet.nl/restauratieve-verzorging/restaurants/coloriet-de-regenboog/maaltijdservice-tafeltje-dekje (11-2017)
Birdy (18 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.