Wat is erfenisfraude?

Wat is erfenisfraude? De komst van het internet biedt mensen over de hele wereld enorm veel mogelijkheden. Helaas wordt het internet meer en meer gebruikt voor frauduleuze praktijken. Eén van deze praktijken is de erfenisfraude, een tactiek waarmee al heel veel mensen zijn opgelicht. Hoe herkent u deze aanpak zodat u zelf niet in de val trapt?

De erfenisfraude

De erfenisfraude, een vorm van de 419 fraude (419 refereert aan een Nigeriaans wetsartikel) is een praktijk die al jarenlang wordt gehanteerd, maar door het internet een enorme toename meemaakt. Het is een onderdeel van de 'advance fee fraude', waarbij oplichters een prijs of geldbedrag beloven, waarvoor eerst door het slachtoffer een vergoeding voor betaald moet worden. In de meeste gevallen vindt de erfenisfraude op de volgende manier plaats:

U wordt via e-mail, LinkedIn of zelfs Facebook benaderd door een man of vrouw, vaak woonachtig in het buitenland. Het bericht is over het algemeen in het Engels geschreven. Deze persoon stelt zichzelf eerst netjes voor. Over het algemeen is hij een accountant, fiscalist of een bank- of persoonlijk adviseur. Hij heeft jarenlang een loyale klant gehad, een welvarend persoon van wie hij het vermogen beweerde. Deze persoon is echter helaas een aantal jaar geleden om het leven gekomen. Vaak is er sprake van een ernstig en dramatisch ongeluk (een auto- of vliegtuig ongeluk). Om de boodschap kracht bij te zetten, wordt er vaak een krantenknipsel of een foto bijgevoegd. De adviseur heeft daarna jarenlang geprobeerd om de nabestaanden van de overleden persoon te bereiken, helaas zonder succes. Hij heeft een bericht ontvangen van de overheid dat wanneer er binnen een aantal weken of maanden geen nabestaanden worden bereikt, het geld niet meer overgedragen kan worden en zal toekomen aan de staat (in een aantal landen, waaronder Engeland, is dit daadwerkelijk het geval). Vaak wordt een link met informatie over dit stelsel bijgevoegd om het verhaal geloofwaardiger te maken.

Als laatste optie wendt deze adviseur zich tot u. U heeft namelijk dezelfde achternaam als de overleden persoon. Als u met deze adviseur samenwerkt, kan de adviseur ervoor zorgen dat u als nabestaande wordt aangemerkt en dat de erfenis toch vrijkomt. De adviseur doet u een voorstel. Tegen een 50%/50%0 verdeling zal hij ervoor zorgen dat u als nabestaande wordt aangemerkt en dat u een aanzienlijk bedrag (vaak miljoenen euro's) krijgt uitgekeerd. Als vergoeding voor alle geleverde diensten ontvangt de adviseur de andere helft van het vermogen. U dient snel te handelen, er is immers maar weinig tijd. Vaak krijgt u één of twee dagen de tijd, anders is de adviseur uit tijdsnood gedwongen om een andere persoon met dezelfde achternaam te benaderen. Uiteraard is de bedoeling dat u impulsief handelt en daarmee ingaat op het voorstel zonder na te denken over de consequenties.

Het vervolg

Wanneer u aangeeft dat u meewerkt om het vermogen beschikbaar te krijgen, zegt de adviseur aan de slag te gaan voor u. Hier begint de daadwerkelijke fraude. Om het vermogen van de overleden persoon vrij te krijgen, moeten er wel kosten worden gemaakt. U wordt gevraagd om een voorschotbedrag te betalen (vaak duizend tot enkele duizenden euro's) om de aanvraag bij de bank, notariskosten, onderzoekskosten etc. van te betalen. Wanneer u dit bedrag overmaakt, geeft de oplichter aan dat het geld nu echt elk moment kan vrijkomen. Meestal is er een tegenslag (bijvoorbeeld een nieuwe accountmanager bij de bank die nieuwe documenten nodig heeft waar kosten voor gemaakt moeten worden) waardoor er nieuwe betalingen vereist zijn om het proces verder op te pakken. Als bewijs wordt er soms een cheque gestuurd waarmee een deel van de betalingen weer vergoed wordt. Wanneer u de cheque wilt verzilveren, blijkt deze vals te zijn.

De schade

Veel mensen blijven voorschotten doorbetalen omdat ze echt de indruk hebben dat ze binnen afzienbare tijd rijk gaan worden. Daarnaast hebben ze op een gegeven moment zoveel betaald, dat ze het gevoel hebben niet meer terug te kunnen. De fraudeurs voeren de druk op door steeds aan te geven dat het geld elk moment vrij kan komen. Soms vragen ze om uw bankgegevens zodat ze de erfenis zelf rechtstreeks op uw betaalrekening kunnen storten. Echter kunnen ze met deze informatie juist uw bankrekening leeghalen.

Helaas zijn veel mensen slachtoffer geworden van deze praktijken. Bij een aantal is het zo ver gegaan, dat al het spaargeld is ingelegd en dat er betalingsproblemen bij de bank zijn ontstaan. Hieruit blijkt dat de fraudeurs een zeer geloofwaardig verhaal kunnen opzetten.

De kenmerken

  • U wordt via mail of social media benaderd door een adviseur of accountant in het buitenland. Een mail wordt vaak via een Hotmail of Yahoo adres gestuurd. Accountants of banken zullen deze e-mailadressen niet gebruiken. Daarnaast zullen deze instellingen u nooit via social media over dit soort kwesties benaderen.
  • Het bericht bevat veel grammaticale onjuistheden
  • Een cliënt van hem is overleden (vaak een tragisch ongeluk met bijlages als bewijs)
  • U heeft dezelfde achternaam en als u meewerkt, wordt u heel rijk.
  • U dient een aantal betalingen te doen om het geld beschikbaar te krijgen
  • De fraudeur doet zich vaak voor als een gelovig of filantropisch persoon (hij heeft vanuit zijn geloof meegekregen dat hij geld moet delen, zijn eigen deel zal hij aan liefdadigheidsinstellingen geven etc.).
  • Om het verhaal geloofwaardiger te maken, wordt er een cheque verstuurd. Wanneer deze cheque verzilverd kan worden, blijkt deze vals te zijn.
  • Om u zoveel mogelijk te ontlasten, wordt er om uw bankgegevens gevraagd zodat alles voor u geregeld wordt.

Advies

  • Negeer deze e-mails of contactpogingen: hoe mooi het verzoek ook klinkt, u zult niet het bedrag krijgen wat u wordt beloofd. Negeer de e-mails en verwijder deze.
  • Maak geen geldbedragen over: het geld wat u overboekt, zult u hoogstwaarschijnlijk niet meer terugzien.
  • Geef geen betaalgegevens door (zoals personalia in combinatie met een rekeningnummer).
  • Neem geen cheques aan: over het algemeen zullen deze vals zijn.
© 2015 - 2024 Frank1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Frauderen met levensverzekeringenFrauderen met levensverzekeringenMet verzekeringen wordt vaak gefraudeerd. Dit geldt voor reisverzekeringen, maar ook bij bijvoorbeeld aansprakelijkheids…
Hoge boetes fraude en misbruik toeslagen, uitkeringsfraudeHoge boetes fraude en misbruik toeslagen, uitkeringsfraudeDe Belastingdienst intensiveert ook in 2019 en 2020 de opsporing van fraude en misbruik van toeslagen en uitkeringsfraud…
Bijstandsfraude: straf & gevolgenU ziet het regelmatig in de krant: bijstandsfraude, en gemeente die duizenden euro's terugvordert. Misschien maakt u uze…
Fraude uitkeringen en toeslagen: melden fraude en misbruikFraude uitkeringen en toeslagen: melden fraude en misbruikIn Nederland hebben we uitstekende sociale voorzieningen voor mensen die het financieel niet al te breed hebben. Voorbee…

Boko Haram: islamitische terreur & de ontvoering van meisjesBoko Haram: islamitische terreur & de ontvoering van meisjesDe leden van de islamitische terreurgroep Boko Haram vermoorden christenen, branden kerken plat, maken hele dorpen met d…
De kracht van roodharigenDe kracht van roodharigenEr is veel te doen omtrent roodharigen. Er zijn natuurlijk fabeltjes in het leven geroepen dat roodharige mensen geen zi…
Bronnen en referenties
  • https://vraagalex.nl/419-fraude-wat-is-dat-en-hoe-werkt-het/
Frank1982 (89 artikelen)
Laatste update: 15-01-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.