Red jezelf bij een hotelbrand
Stel je voor. Je bent in je hotelkamer en geniet van een drankje uit de minibar, of je ligt al te slapen. Maar plots klinkt een luid alarm. Een stem klinkt door de speakers en vertelt dat het hotel moet worden ontruimd. Wat nu gedaan? In dit artikel gaan we de opties na en komen er een paar handige tips die je in een noodsituatie het leven kunnen redden. Elke situatie is anders en je komt hier te weten wanneer je nu wel de kamer uit moet en wanneer juist niet.
Red jezelf
Op reis zijn we heel vaak in een onbekende omgeving. Ook al doen de hotels en andere etablissementen nog zo hun best, als jij de instructies niet snapt of volgt zal het niet veel uithalen. Gelukkig bestaan er meer en meer internationale afspraken over brandveiligheid, waarvan de meest opvallende de signalisatie van nooduitgangen zijn. Meer verborgen zijn de technische ingrepen die er moeten voor zorgen dat een calamiteit zich niet snel uitbreidt. Denk daarbij aan sprinklersystemen, branddeuren, verluchting en noodverlichting. Meer hierover vind je in de publicaties van de hotelfederaties, zie de referenties onderaan. Maar toch, als er iets gebeurt, kun jij zelf in eerste instantie een groot verschil maken. Hieronder volgen een aantal adviezen voor iedereen. Slechts weinig hotels pakken hier mee uit, die willen natuurlijk dat de gasten zich in de eerste plaats ontspannen.
Praktische tips vooraf
Denk niet dat je in een noodsituatie automatisch alles goed zult doen. Je kunt je het best toch wat voorbereiden. Begin met het controleren van de nooduitgang. Zorg dat je goed je kamernummer weet en op welke verdieping je je bevindt. Dit kan van levensbelang zijn als de brandweer jou wil opsporen. Meestal hangt er een evacuatieplan op de kamerdeur. Tel het aantal deuren voor je de noodtrap bereikt, want de kans bestaat dat je dit in het duister moet doen of zelfs op handen en voeten.
In een vreemd land ben je niets zonder pas en je geld. Je kunt er het best voor zorgen dat je je gsm en portefeuille direct kunt mee nemen in geval van nood. Het is een goede gewoonte op reis, maar ook thuis, dat je die altijd op dezelfde plaats legt naast je bed, zodat je ze onmiddellijk vinden kan. Wat ook van pas komt is een flashlight op je GSM. Op de meeste smartphones kun je hiervoor een app installeren. Denk er aan jouw gsm altijd op te laden.
Je kunt het best zo snel mogelijk wegrennen, maar als je de kans krijgt, toch nog vlug wat kleren aantrekken. Desnoods alleen een jas. Deze geeft je extra bescherming tegen de hitte, en het is vervolgens ook een stuk comfortabeler als je eenmaal buitenstaat in de kou. Maar neem zeker geen koffers, laptops of andere zware zaken mee. Je eigen leven is het allerbelangrijkste dat gered moet worden.
Wat je moet doen in geval van brand
Je kunt het best eerst en vooral goed luisteren en proberen uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Hoor je een alarm? Heb je zelf een brand(je) in de kamer? Of iets anders?
Heb je zelf een brandje gesticht? Zelf blussen?
We zijn niet altijd even voorzichtig. Een ongeval is zo gebeurd. Men zegt wel eens dat elke brand te blussen is met één glas water. Dus, als je kan, probeer zelf de brand te blussen. Het heeft geen zin de brandweer te laten komen voor een kaars die omgevallen is. Met een natte handdoek kun je ook al veel smeulende brandjes meteen inperken. Maar denk goed, een kleine brand heeft niet veel tijd nodig. Onder de juiste omstandigheden is een klein vlammetje binnen een paar minuten een metershoge fakkel en die kan je ook alleen maar met de juiste brandblusser en na professionele training bestrijden. Dus als je ziet dat je dit niet aankunt, dan moet je zo snel mogelijk alarm slaan, elke seconde is immers belangrijk. Verwittig dus meteen de receptie, het noodnummer of de hulpdiensten. Het nummer 112 wordt steeds meer de internationale standaard, maar kijk dit toch eens na. Onder de tekst staat een referentie naar de noodnummers zoals te vinden op Wikipedia.
De brand is ergens anders
De brand is niet in jouw eigen kamer maar de vlammen kunnen in de gang net voor je deur zijn. Probeer eerst voorzichtig te checken of het wel veilig is. Luister naar de geluiden buiten je deur, kijk onder de deur of door het kijkgaatje en als je een brandgeur kunt waarnemen wees dan ook op je hoede. Voel aan de deur of die abnormaal warm is. Als je de deur op een kiertje opent, zorg dat je laag bij de grond zit, de verstikkende rook of eventuele vlammen zullen bovenaan binnendringen. Als je rechtstaat zul je die meteen in het gezicht krijgen. Naast de brandgeur heb je dan ook meestal te maken met toxische gassen, wat ervoor kan zorgen dat je best op handen en voeten wegvlucht. Onderaan in de kamer of gang is nog de meeste zuurstof over en de prikkelende rook stijgt meestal naar boven. Een natte doek als primitief rookmasker is ook altijd handig. Ter informatie: Soldaten in de eerste wereldoorlog gebruikten met urine doordrenkte zakdoeken als primitieve gasmaskers en dat heeft toch enige levens gered. Maar toch, ga enkel door de rook als het niet anders kan.
De noodtrap op
Eenmaal aan de noodtrap moet je een verstandige keuze maken. Ga je naar boven of naar beneden? Als je duidelijk merkt dat de vlammen van beneden komen heb je geen andere keuze. Als je naar boven moet vluchten, kunnen ze je hopelijk redden via een ladderwagen, of helikopter. Minder spectaculair, maar zeker efficiënt, is gewoon een andere veilige brandtrap weer naar beneden nemen aan de ander kant van het gebouw. Tip: kijk waar de rook naartoe gaat en probeer in de tegengestelde richting via het dak aan de rookvrije kant naar beneden te komen. Als je eenmaal beneden bent, probeer je dan aan te sluiten bij de verzamelplaats, of hoe dan ook kenbaar te maken dat je het gehaald hebt. Het is onvoorstelbaar belangrijk dat de directie en de hulpdiensten een correct idee hebben van wie gered is en wie mogelijk nog binnen is. Het is doodzonde om de levens van brandweerlieden op het spel te zetten voor iemand die een paar blokjes verder een biertje drinkt, in plaats van zich te melden op het appel.
Wat als je niet uit je kamer kunt
Stel dat de brand net aan de deur is. Leg een natte handdoek voor de kier onder de deur. Om je wat gerust te stellen, dit is normaal gezien een brandwerende deur, dus je zult wel een tijdje beschermd zijn. Laat het bad vollopen zodat je bluswater hebt, en in het ergste geval kruip je er in om zolang mogelijk afgekoeld te blijven. Net boven het water heb je meer kans op relatief zuivere lucht. Ga, indien veilig, naar het raam en geef aan de hulpverleners aan waar je bent. Hopelijk kunnen ze je dan met een ladderwagen bevrijden. Spring alleen als het echt niet anders kan.
Tot slot
Blijf kalm, denk goed na, maar handel heel snel. Red jezelf enkel als je het veilig kunt, probeer ook anderen te redden. Het echte moeilijke werk moet je aan de professionals overlaten. Tot slot heeft een brandweerman niet voor niets zijn speciale kledij, een helm, volgelaatsmasker met zuurstof, en bovenal een goede training met hopen ervaring.
© 2015 - 2024 Apollo11, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Sims 3 – BrandweermanMet de expansie “ambities” kun je een aantal beroepen kiezen die wat meer activiteit eisen van je Sim. Je werkt ook niet…
Watersnoodramp 19531953 is bekend vanwege de watersnoodramp in Zeeland. In de nacht van 31 januari naar 1 februari brekende dijken door, in…
Bronnen en referenties
- http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_telephone_number
- http://www.fedhorecavlaanderen.be/downloads/news/hnwjswwvAltCzyvD.pdf
- www.rijksoverheid.nl/bestanden/...brandveiligheid...hotels/9141.pdf
- http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/consumer_safety/l21183_nl.htm
- http://www.hotelnavarra.com/nl/info/118/veiligheid.html