Wat worden de populairste babynamen van 2015?

Wat worden de populairste babynamen van 2015? Elk jaar worden er ongeveer 170.000 nieuwe baby's geboren in Nederland en al deze baby's krijgen minstens één voornaam mee. In 2014 waren namen als Lucas, Bram, Sophie en Emma populair. In 2015 gaan we zeker een toename van Engelstalige namen zien. Verschillende media doen al een voorspelling van hoe de top 20 van voornamen er in 2015 uit zal zien. Pas begin 2016 maakt de Sociale Verzekeringsbank dit bekend. Zij zijn op de hoogte van alle geboortes in Nederland, aangezien zij de kinderbijslag regelen. Niet alleen babyblog.nl, maar ook het tijdschrift Linda en namendeskundige Maarten van der Meer deden een goede poging om de topnamen van 2015 te raden. Aan het begin van een nieuw jaar is het nog maar afwachten hoe de baby's van 2015 zullen gaan heten. Toch kun je door het bestuderen van de top 100 van vorige jaren een bepaald patroon zien. Maarten van der Meer is namendeskundige en schreef het boek 'Wie noemt zijn kind nou Chardonnay'. Hij bestudeerde de topnamen van vorige jaren en kwam tot de conclusie dat internationale namen toenemen in populariteit.

Engelse namen

Vooral Engelse namen worden in Nederland steeds populairder. Voor jongens staat Liam al heel wat jaren bovenaan in de lijst. Deze stijging is mede gekomen door het populaire Belgische televisieprogramma De Pfaffs. In dit programma noemden bekende Vlamingen Nicolas Liébart en Debby Pfaff hun zoontje dat in 2007 geboren werd, Liam. Sinds de Belgische realitysoap ook in Nederland werd uitgezonden, zorgde dit voor een enorme stijging in populariteit van de naam. Naast Liam voorspelt Van der Meer een stijging van de namen Dex, Jack, James en Mason voor jongens. Bij de meisjes is Zoë al behoorlijk populair. Andere snel stijgende namen in 2015 zullen Ivy, Jaylinn, Liv en Amy zijn.

Mee met de trends

Daarnaast ziet Van der Meer dat aanstaande ouders steeds meer meegaan met de trends. Als een celebrity haar kind een naam geeft die indruk maakt, zal deze meteen in populariteit toenemen. Dit gebeurde dan ook bij de geboorte van Mason, het zoontje van Kourtney Kardashian. Daarnaast stond Tess in 2013 heel hoog in de top 20, mede door de populariteit van presentatrice Tess Milne. Deze opleving was maar van korte duur aangezien de presentatrice nu veel minder vaak te zien is op televisie. Een andere manier van meegaan met de trend zijn namen uit films gebruiken voor je eigen kindje. Zo zal er waarschijnlijk in 2015 een opleving zijn van de naam Elsa, vanwege de populariteit van de film Frozen en de opvolger Frozen: Sing-a-long.

Toch denkt Maarten van der Meer dat de top 20 van 2015 nog steeds voornamelijk uit typisch Hollandse namen zal bestaan, als Bram, Daan, Julia en Eva. Hollandse namen blijven volgens de namendeskundige altijd wel populair.

Zoekgedrag

De website ikbenzwanger.com houdt in samenwerking met naamwijzer.nl bij welke voornamen het meest worden gezocht in de zoekoptie op beide websites. Op deze manier proberen ze een beeld te krijgen van het zoekgedrag van zwangere vrouwen en dus ook welke namen het populairst zullen worden in 2015. De websites zien bij jongens veel zoekopdrachten op namen als Senn, Milas en Tygo. Bij meisjes wordt veel gezocht op namen als Fiene, Isa en Noa. Ook Jaylinn maakt kans om hoog in de top te belanden in 2015. Dit werd ook al geopperd door Maarten van der Meer. Korte namen zijn in trek, maar de absolute toppers van 2015 zullen Kyan en Yara zijn volgens de websites. Deze namen zullen we waarschijnlijk in verschillende schrijfwijzen gaan tegenkomen, zoals ook Kian, Kiyan of Jara.

Ook babyblog.nl deed een voorspelling voor de namen van 2015. Ook zij voorspellen voornamelijk Engelse namen. Bij de jongens wordt vooral gegokt op Rayan, Adam, Ayden en Jason. Bij de meisjes kiezen ze voor Hailey, Liv, Yara en Vajèn. Deze laatste naam beleefde al een opleving ten tijden van The Voice Kids, waarbij een meisje met de naam Vajèn meedeed.

Babynamen gegeven door BN'ers

Ook de naamkeuze van bekende Nederlanders vinden ouders heel belangrijk in de naamkeuze voor hun kleintje. Bij de BN'ers zien we vooral de klassieke Hollandse namen terugkomen. Zo noemde Sander Lantinga zijn zoontje in 2014 'gewoon' Klaas. De dochter van Jan Joost van Gangelen kreeg de naam Koosje. Deze klassieke namen zullen in 2015 ook in populariteit toenemen. Bekende actrices als Marly van der Velden en Nicolette van Dam kozen voor dubbele voornamen, Sammy-Rose en Kiki-Kate. Een afkorting voor deze namen is snel gemaakt en ze worden ook in 2015 enorm populair.

Namen die we nog niet eerder kende of niet eerder op deze manier gespeld kende als Myllena Mae (dochtertje van Doutzen Kroes), Riff (zoon van Annechien Steenhuizen) en Vik (zoon van Lieke van Lexmond) zullen ongetwijfeld in 2015 ook een aantal keer worden gegeven.

Lees verder

© 2015 - 2022 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De ontwikkeling van je baby; 19 weken zwangerIn week 19 van een zwangerschap weegt een baby zo'n 250 gram, en is ongeveer 22 centimeter lang. Binnenkort zal de 20-we…
Populairste babynamen van 2009 met naambetekenisPopulairste babynamen van 2009 met naambetekenisIeder jaar wordt door de Sociale Verzekeringsbank, de SVB, een top 20 van de meest gegeven babynamen opgesteld. De SVB v…
Ierse babynamenBen jij of je partner in blijde verwachting? Dan is een naam voor de toekomstige kleine zeker een van de dingen waar je…
De populairste babynamen met naambetekenisDe populairste babynamen met naambetekenisVeel pasgeboren kinderen krijgen een hippe naam. Tegenwoordig letten de ouders op veel dingen wanneer ze een naam gaan k…

De kracht van roodharigenDe kracht van roodharigenEr is veel te doen omtrent roodharigen. Er zijn natuurlijk fabeltjes in het leven geroepen dat roodharige mensen geen zi…
Wat je kunt doen met oude tijdschriftenWat je kunt doen met oude tijdschriftenHeb je een abonnement in je huishouden of koop je geregeld los een tijdschrift in de winkel, dan heb je zo een hele stap…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 1041483, Pixabay
  • http://www.lindanieuws.nl/nieuws/de-babynamen-van-2015/
  • http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/01/kyan-en-yara-populairste-kindernamen
  • http://babyblog.nl/gaan-deze-namen-het-maken-2015/
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 03-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.