Oudste van het oudste - oudste boom, oudste dier

Oudste van het oudste - oudste boom, oudste dier Wat is de oudste stad van de wereld? Hoe oud kan een mens eigenlijk worden? Wat is het oudste dier en wat de oudste boom? Het zijn vragen die wetenswaardig zijn en om een antwoord smeken. We hebben enkele mooie voorbeelden van oudste van de wereld verzameld. Wist je dat de oudste Nederlandse vuurtoren op Terschelling staat? Het is de Brandaris en de oudste vuurtoren van de wereld ligt helaas in brokken.

Oudste hotel

Het oudste hotel ter wereld is Hoshi Ryokan in Japan. Het opende in 717 en heeft honderd kamers. Het hotel is een familiebedrijf en dezelfde familie bestiert de accommodatie al 46 generaties lang. Het hotel ligt in de buurt van warmwaterbronnen in de regio van Komatsu. De hotelgasten kunnen gebruikmaken van het warme water in natuurlijke omstandigheden.

Oudste krokodil

De oudste krokodil ter wereld leeft in natuurpark Crocworld in het Zuidafrikaanse Scottsburgh. De croc met de naam Henry is in 1900 geboren. Zijn 114e verjaardag werd gevierd met taart en ballonnen. Er wordt verteld dat Henry wel eens op mensen joeg en zelfs wel eens een mens heeft gepakt. Zijn reputatie is er een van kindermoordenaar. Henry is genoemd naar de krokodillenjager die hem ving, Sir Henry.

Oudste schildpad

Voor zover bekend is de oudste schildpad die ooit geleefd heeft een dier dat 193 jaar is geworden. Hij werd geboren in 1773 en stierf in 1966. Het dier, van de soort stralenschildpad, had in die tussentijd een naam gekregen en heette Tu’i Malila. Misschien was hij ook wel 189, want er wordt ook verhaald over het geboortejaar 1777. Destijds schonk kapitein Cook hem aan de Koninklijke familie van Tonga.

Een bijna net zo oude en minstens zo beroemde schildpad was de Galapagosreuzenschildpad Harriet, die in 1830 uit haar ei kroop en stierf in 2006. Het dier dat door Charles Darwin in 1835 was gevangen tijdens zijn laatste reis met de Beagle, kwam in Engeland terecht. In 1841 verhuisde Harriet met twee lotgenoten naar de Australia Botanical Garden in Brisbane. Later belandde het dier in de Australia Zoo in Queensland.

Oudste mens

De oudste mens ter wereld (in 2014) is de Mexicaanse Leandra Becerra Lumbras, ook al is ze dat officieus. Ze is namelijk tijdens een van haar verhuizingen haar geboortebewijs kwijtgeraakt. Volgens zeggen is Leandra geboren op 31 augustus 1887 en vierde ze in 2014 haar 127ste verjaardag. De Japanse Misao Okawa heeft wel een geboortebewijs en zij is in 2014 officieel 's werelds oudste; zij is dan 116. Mevrouw Okawa is in april 2015 overleden.

Oudste boom

De oudste boom ter wereld is Tjikko. Hij is maar liefst 9.550 jaar oud. De boom is zo’n 5 meter hoog en staat in Fulufjället in Zweden. De boom heeft in al die duizenden jaren heel wat klimaatveranderingen meegemaakt. Hij kon zo oud worden omdat hij vegatatief kloont. De boomstam kan eens in de paar honderd sterven terwijl het wortelsysteem overleeft, wel duizenden jaren lang.

Oudste niet-gekloonde boom

Bristlecone Pine’s zijn de oudste bomen ter wereld. Ze zijn te vinden in de White Mountains in Californië op een dikke drieduizend meter hoogte. De oudste Bristlecone Pine heeft de naam Methusalem gekregen. In 2014 is hij 4.847 jaar oud. De stam is de oudste niet-gekloonde boom.

Oudste kat

Creme Puff is de kat die het langst heeft geleefd. Het dier werd in 1967 geboren en overleed in 2005, in Texas. De kat was toen 38 jaar en 3 dagen oud. In 2014 kwam de poes Poppy in het nieuws als de oudste levende kat. Poppy was 24 en woonde in het Engelse Bournemouth. In mei vierde ze haar verjaardag en in juni overleed het dier. Poppy werd in 1990 geboren. Aan het einde van haar leven was ze doof en blind.

Oudste hond

De oudste hond was Max, die bijna 30 jaar oud werd. Max, een mix tussen een beagle, teckel en terriër, werd geboren op 9 augustus 1983 en hij stierf op 8 mei 2013. Hij leefde in Louisiana en werd 29 jaar en 282 dagen. Op 15 mei werd hij door Guinness World Records organisatie geaccepteerd als de oudste nog levende hond ter wereld en drie dagen later overleed hij. Als hij tot augustus had geleefd, dan was Max de eerste hond geweest die de 30 zou hebben gehaald.

Oudste boek

De oudste op papier gedrukte tekst is de diamantsutra, die in 868 na Christus is gedrukt. Het boek werd honderden jaren verborgen in de Mogao-grotten in Dunhuang, de boeddhistische tempelgrotten aan de rand van de Gobi-woestijn. Monniken hakten de grotten in een periode van de vierde tot de twaalfde eeuw uit de mergelrotsen. De diamantsutra gaat over vergankelijkheid en verandering, dat alles aan verandering onderhevig is.

Oudste stad

Damascus is zeker een van de oudste bestaande steden van de wereld en mogelijk dé oudste stad. Het is de hoofdstad van Syrië en na Aleppo de grootste stad van het land. Damascus werd voor het eerst in geschriften genoemd in 1500 v.Chr. maar bij opgravingen werden restanten gevonden van 2500 v.Chr.

Oudste stad, onder water

In 2012 vonden duikers van het Institute of Ocean Technology in de Golf van Khambat restanten van de oudste stad. Ze zagen ook menselijke resten. De ontdekking werd op zo’n 20 kilometer uit de kust van de stad Gujarat gedaan. De stad heeft een lengte van ongeveer 9 kilometer en een breedte van bijna vijf kilometer en ligt op ongeveer veertig meter diepte in de Golf. Eens was hier een droge vallei. De stad is minimaal 7.500 jaar en maximaal 32.000 jaar oud en daarmee veel ouder dan de oude Egyptische steden die tot de oudste worden gerekend.

Oudste wijnproducerende land

Van Europa is Georgië het oudste wijnproducerende land. Men denkt dat het ook het oudste wijnproducerende land ter wereld is. De zuidelijke Kakasusregio, Kacheti, heeft vruchtbare valleien waar sporen van wijnranken van wel 7000 jaar oud zijn gevonden. Het begrip wijn zou zijn oorsprong vinden in het Georgische woord gvino. Wijn maken en drinken is een onlosmakelijk deel van de Georgische identiteit geworden. Het land cultiveerde de laatste eeuwen meer dan 540 druivensoorten en in Georgië vind je dan ook meer verschillende wijnsoorten dan waar ook in de wereld.

Oudste muurschildering

In 2007 ontdekten Franse archeologen de oudste muurschildering ter wereld. In het noorden van Syrië, ten noordoosten van Aleppo in Djade al-Mughara, troffen ze een wandschildering aan die zeker 11.000 jaar oud is. De schildering was niet groter dan twee vierkante meter en heeft de kleuren rood, zwart en wit.

Oudste vuurtoren

De oudste vuurtoren is Pharos in Alexandrië. Het is een van de zeven klassieke wereldwonderen. De toren stond op een eilandje voor de kust van Alexandrië dat ook Pharos heette. Het baken deed dienst tot in de veertiende eeuw. Toen werd hij vernield door een aardbeving. Pharos de toren werd in de derde eeuw v.Chr. gebouwd en deed bijna 1500 jaar dienst. De oudste Nederlandse vuurtoren is de Brandaris van Terschelling. De eerste versie dateert van 1323. Sindsdien werd hij verschillende keren herbouwd en aangepast.
© 2014 - 2022 Palcar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Charles Dawson vond de missing linkCharles Dawson vond de missing linkIn 1912 deed de Britse amateur archeoloog Charles Dawson een opzienbarende vondst. Hij trof de schedel aan van een kruis…
Biografie van Charles DarwinCharles Darwin is geboren op 12 februari 1809 in Shrewsbury Shopshire, Engeland. Charles zijn grootvader is de bekende E…
Charles Darwins LevenCharles Darwins LevenNatuurlijk kent iedereen Charles Darwin, een ontwerper van de evolutietheorie. Maar hoe is hij eigelijk opgegroeid? En h…
Evolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelEvolutietheorie Darwin versus scheppingsverhaal BijbelIn november van 2009 was het 150 jaar geleden dat het boek over de evolutietheorie van Charles Darwins uitkwam met de ti…

Veranderingen en problemen bij invoering in bedrijfVeranderingen en problemen bij invoering in bedrijfVeranderen is een proces dat niet door iedereen makkelijk wordt uitgevoerd. Het oude vertrouwde geeft zekerheid welke di…
Waarom kunst wel en kitsch niet?mijn kijk opWaarom kunst wel en kitsch niet?Je hoort het zo vaak “kunst is mooi en kitsch is ordinair”, waarbij de zogenaamde kunstkenners bepalen wat kunst is en w…
Bronnen en referenties
 • http://www.skynet.be/diensten/reizen/dossier/851291/het-oudste-hotel/slideshow gelezen op 18 december 2014
 • Leeuwarder Courant 17 december 2014
 • http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/dordrecht-de-oudste-stad-van-holland/ gelezen op 18 december 2014
 • http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/opmerkelijk/oudste-mens-127-maar-kan-dat-niet-bewijzen gelezen op 18 december 2014
 • http://www.knups.nl/wist_je_dat/256/de_oudste_boom_ter_wereld_meer_dan_4700_jaar_oud_is.html gelezen op 18 december 2014
 • http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/75816/indrukwekkend-de-5-oudste-langste-en-grootste-bomen-ter-wereld.html gelezen op 18 december 2014
 • http://www.nu.nl/opmerkelijk/3779794/24-jarige-poppy-officieel-oudste-poes-wereld.html gelezen op 18 december 2014
 • http://www.telegraaf.nl/buitenland/22727050/__Oudste_kat_overleden__.html gelezen op 18 december 2014
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Creme_Puff_(cat) gelezen op 18 december 2014
 • http://boeddhistischdagblad.nl/10350-diamantsutra-is-oudste-gedrukte-boek-ter-wereld/ gelezen op 18 december 2014
 • http://www.stoerejongenzzz.nl/oudste-stad-ter-wereld-gevonden-video/ gelezen op 18 december 2014
 • http://georgisch.blogspot.nl/2010/10/georgie-is-het-oudste-wijnland-ter.html gelezen op 18 december 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Damascus gelezen op 18 december 2014
 • http://historiek.net/oudste-muurschildering-ter-wereld/9/ gelezen op 18 december 2014
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Bluey_(dog) gelezen op 18 december 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pharos_van_Alexandrië gelezen op 18 december 2014
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandaris_(vuurtoren) gelezen op 18 december 2014
 • http://www.nu.nl/buitenland/4022508/oudste-mens-wereld-117-jarige-leeftijd-overleden-in-japan.html gelezen op 4 januari 2016
Palcar (2 artikelen)
Laatste update: 04-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.