mijn kijk op

Tijd: laat je het indelen of deel je het zelf in?

In 2012 verschoof de wereldkalender van het tijdvak vissen naar Aquarius. Het aquariustijdperk brengt met zich mee dat iedereen het gevoel heeft te weinig tijd te hebben. Dagen, weken, maanden jaren; ze vliegen om. Sommigen mensen zeggen het zo: de tijd gaat sneller dan vroeger. We komen voor allerlei zaken tijd te kort. Maar klopt dit beeld wel? Vroeger zeiden alleen oudere mensen dat de tijd zo snel gaat maar nu hoor je ook al jongeren spreken over een tekort aan tijd. Wat schuilt hier achter? Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Geen tijd omdat je wilt gamen?Geen tijd omdat je wilt gamen?

Inhoud:


Snel, snel, snel!

Alles moet snel, snel, snel want we komen tijd te kort. We hebben geen tijd meer om in de keuken te staan en halen snelle voorverpakte maaltijden uit de supermarkt. We gaan onze tijd niet meer verspillen aan langdurig winkelen en bestellen snel even wat op internet. Lange autoreizen houden we voor gezien, we gaan met het vliegtuig naar onze bestemming. Ons geduld lijkt op.

We ‘moeten’ van alles

We moeten nog televisie-programma’s bekijken, de email checken, even iets op Facebook plaatsen, fotootje delen op Pinterest, een post lezen van je favoriete blog, we hebben het zo druk. Maar waar hebben we het eigenlijk druk mee? Vullen we onze tijd niet met allerlei overbodige zaken waarvan het ons is aangepraat dat ze nodig zijn? Als je het goed bekijkt maak je een heleboel beslissingen niet zelf. Je wordt geleefd door je omgeving en de wereld waarin je leeft. Je bent ooit aan Facebook begonnen omdat anderen dat deden. Je begon zelfs televisie te kijken omdat je het gevoel had dat je iets zou missen wat anderen wel hebben gezien. Je wordt telkens in allerlei handelingen geleefd door het grote groepsgevoel. Stel je zelf eens de vraag: wat komt er, van alle dingen die je doet, uit jezelf?

Doe je iets uit jezelf of omdat anderen het doen?

Heb je een speciale vaardigheid zelf ontwikkeld en heb je het daar zo druk mee? Dat zou heel mooi zijn. De meeste mensen doen gewoon wat anderen ook doen. Of het nu wandelen is met speciale wandelstokken in beide handen, joggen in een fel gekleurd trainingspak, dagenlang sudoku’s ontcijferen; het maakt allemaal niet uit. Dit zijn allemaal handelingen waarmee anderen zijn begonnen. Je wilt er gewoon aan meedoen omdat je lijdt aan het gevoel dat je iets tekort komt. Uiteindelijk blijkt dat je zelfs tijd te kort komt om je onbehaaglijke gevoel weg te drukken!

We worden geleefd

Dit gevoel van tekortkoming zorgt ervoor dat we onze dagen helemaal volproppen met bezigheidjes die trendy en cool zijn. We gaan zitten op terrasjes en in hippe cafés. We kopen naast onze PC een tablet, Ipad en hebben een smartphone om via de apps zogenaamd bij de tijd te blijven. We worden uiteindelijk opgeslokt door het idee dat we van alles moeten doen en als we ons daartoe overgeven blijkt dat we te weinig tijd hebben.

Ben jij ook zo verslaafd?

We zijn verslaafd aan games, sociale media, televisie, datingsites en allerhande elektronische gadgets. Deze zaken brengen nooit voldoening in je leven; ze zorgen slechts voor een tijdelijke vlucht van je werkelijke leven. Je voelt dat je te weinig tijd hebt om te vluchten uit het leven. De vlucht om even op te gaan in je emailverkeer, een televisieshow, een film, een blogpost leidt misschien soms tot een ogenblik waarop je inzicht wordt verruimd maar het biedt geen zinvolle levensvervulling.

Leef zelf

Zinvolle zaken komen uit jezelf voort. Het zelf creëren van spullen, websites, ideeën, kunstwerken en culinaire aantrekkelijkheden kan heel wat meer voldoening geven dan opgaan in een digitale of elektronisch voorgespiegelde werkelijkheid. Laat je niet leven door anderen maar leef zelf!

Televisie kijken is iets uit de jaren 60 van de 20e eeuw. / Bron: Evert F. Baumgardner, Wikimedia Commons (Publiek domein)Televisie kijken is iets uit de jaren 60 van de 20e eeuw. / Bron: Evert F. Baumgardner, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Mode

Er zijn allerlei uitingen van trends die laten zien dat cool en hip zijn zeer tijdelijk werkt. Neem de beenwarmer. Halverwege jaren 80 liep iedereen ermee en was je een duf konijn als je geen felgroene of roze beenwarmers had. In de jaren 90 zou je echter knalhard worden uitgelachen met beenwarmers aan. Modetrends zijn een duidelijk verschijnsel van het feit dat we geleefd worden door ideeën, voorkeuren en oordelen van anderen. Alleen mensen die zelf kunnen nadenken onttrekken zich aan modeverschijnselen. Dat zijn vaak kunstenaars of filosofen. De kans is zeer groot dat mensen over 20 jaar lachen om hun game-, internet- en sociale mediaverslaving van begin 21e eeuw.

Als je wilt leven volgens alle hippe modegrillen, zul je de rest van je leven tijd te kort komen.

Het kuddedier mens

Vele mensen denken dat het nuttig is om het 8 uur journaal te zien om bij te blijven. Scheldend op de televisie zien we dat de wereld er bar slecht uit ziet. Het journaal speelt in op ons geweten. We moeten overladen worden met negatieve beelden. Journaal kijken is echter ook een verslaving. Het zogenaamde ‘moeten weten wat er gaande is’ is nergens voor nodig. Als je 2000 journaals hebt gezien, heb je ze allemaal gezien. De teneur blijft hetzelfde; ver weg van jou is er oorlog terwijl er dichtbij, in Europa hooguit op incidentele basis iets fout gaat. Dat leidt tot een dualistische wij-zij-verhouding; wij zijn goed en zij zijn slecht. Het is een vorm van propaganda die je dagelijks nodig hebt om je beter te voelen dan anderen. De geestelijke armoe waarmee de westerse mens is doordrenkt komt nooit op het journaal. Het wordt als uitermate gewoon beschouwd op als kuddedier op te gaan in trends. De hele kudde kijkt ’s avonds televisie, drinkt bier of wijn, eet chips, gaat elke avond net iets te laat naar bed omdat de televisieprogramma’s zo informatief waren. Als je echter aan een televisiekijker een dag later vraagt wat er nu zo interessant was dan is het antwoord in drie tot tien seconden gegeven.

De kudde ontstijgen

Het tijdvak Aquarius biedt de mogelijkheid aan om de kudde te ontstijgen. Je kan je eigen leven indelen. De oude cultuurwaarden vervagen langzaam en nieuwe cultuurwaarden ontstaan waarin we kunnen kiezen: of jezelf laten leven door de maatschappij, of op individueel vlak je ontwikkelen naar een nieuwe wereld. Een wereld waarin er tijd genoeg is voor alles, omdat je nooit tijd te kort komt om maatschappelijk opgelegde trends zoals Facebook, Twitter en Google+ bij te benen of te gamen.

Doe iets, het is vijf voor twaalf.Doe iets, het is vijf voor twaalf.

Geen tijd om geleefd te worden

Waar heeft de werkende mens aldus geen tijd voor? We hebben geen tijd om geleefd te worden door alle coole en hippe trends van het moment. We moeten de hele dag werken en zijn gemiddeld twee uur per dag aan het reizen als forens. Daarnaast krijg je je lunchtijd niet doorbetaald. Dat betekent dat je inclusief reistijd minimaal 11 uur per dag bezig bent om te werken. De slavernij is niet afgeschaft; het heeft de naam ´recht op arbeid´ gekregen en geldt nu alleen voor mensen van iedere afkomst. Je wordt geleefd door de illusie van de vrijheid om iets te kiezen, de illusie dat je kan kiezen om iets leuks te doen. Al deze zogenaamde keuzes worden echter voor jou en niet door jou gemaakt. De enige zaken die uit jezelf komen is wanneer je zelf iets creëert of iets op poten zet. Dan ben je bezig met het leven creëren. Dan ben je de werkelijkheid aan het veranderen en veranderen is leven. Geleefd worden door elektronica en maatschappelijk geaccepteerde verslavingen is geestelijke armoede. Als je wilt leven volgens alle hippe modegrillen, zul je de rest van je leven tijd te kort komen.
© 2015 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel afvallen in een weekSnel afvallen in een weekSnel afvallen in een week, wie wil dat nou niet? Misschien heb je over een week wel een belangrijk feest en wil je er op…
Hoe relatief is tijd?Hoe relatief is tijd?“Tijd is geld”, “alle tijd van de wereld hebben” of juist “ opschieten, ik heb niet alle tijd”. Tijd is ingebed in ons g…
Afslanken tijdens slaap, kan dat?Afslanken tijdens slaap, kan dat?Afslanken gaat beter als je voldoende slaapt. Te veel slapen is niet goed, maar te weinig ook niet. Steeds vaker lees en…
Kinderen in de (dure) maatschappij van tegenwoordigKinderen in de (dure) maatschappij van tegenwoordigAlle jonge moeders vragen zich vroeger of later wel eens af hoe hun kinderen zullen opgroeien in de maatschappij van nu,…

Verdienen met lege flessenVerdienen met lege flessenStatiegeld is een systeem dat al lang bestaat en waar veel voorstanders en tegenstanders voor zijn. Voorstanders zijn va…
Ouderenzorg: Van vroeger tot nuOuderenzorg: Van vroeger tot nuEr wordt vaak gesproken over dat vroeger alles beter en anders was. Als we terug gaan in de tijd en kijken naar de ouder…
Bronnen en referenties
  • Facebookgesprek met filosofe Veerle van den Berg
  • Foto´s: publiek domein
  • Afbeelding bron 1: Evert F. Baumgardner, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 04-03-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.