Hoe relatief is tijd?
“Tijd is geld”, “alle tijd van de wereld hebben” of juist “ opschieten, ik heb niet alle tijd”. Tijd is ingebed in ons gestel, onze gemeenschap en alles heeft met tijd te maken. We dragen ook bijna allemaal een horloge. Maar wat is tijd nu eigenlijk?
Getallen
Wij meten de tijd voortdurend, meest gangbare tijdseenheden;
- eeuw
- jaar
- maand
- week
- dag
- uur
- minuut
- seconde
Het betreft hier getallen waarbij we onderling hebben afgesproken dat ze iets betekenen. Zo hebben we dat ook met o.a. gewicht gedaan.
Onderverdeling van tijd
Tijd is een absoluut getal en toch spreken we ook wel eens van o.a. “gevoelstijd” (iets is heel snel gegaan, weinig op het werk te doen dus ging de tijd langzaam). De Amerikaanse antropoloog Edward T. Hall maakte de opsplitsing in tijd;
- technische tijd (zoals o.a. astronomen die hanteren)
- formele tijd (zoals in 1e alinea omschreven)
- informele tijd (gevoelstijd, zie voorbeelden in deze alinea)
Invloed van tijd op ons bestaan
In feite is alles op tijd gebaseerd en dat is ook wel logisch, want je hebt maar “een bepaalde tijd” op aarde. Maar ook bij de religies kom je weliswaar weer terug, maar dan om bijv. fouten uit een vorig leven goed te maken. Je gaat hier ook een ontwikkeling door en komt uiteindelijk in het ultieme ….. en is er dan de eeuwigheid? Niet uit te drukken in tijd. Maar tot dan is “tijd” gewoon “tijd” en heb je iedere keer een bepaalde tijd om iets te realiseren.
Je salaris wordt ook betaald op basis van de tijd die je voor je werkgever werkt en de verdeling van privetijd voor gezin, hobby, opleiding etc. is allemaal gebaseerd op de “beschikbare tijd”.
Kan het ook anders?
Natuurlijk kan het anders, maar dan moet je een ander levenspatroon hanteren en niet de beschikbare tijd dusdanig invullen dat je alles op minuut en uur moet doen. Je loopt dan hopeloos vast met hetgeen je wilt doen.
De tijd loslaten is nog steeds naar je werk gaan, maar dan kan het zijn dat een sportactiviteit niet door kan gaan, want je speelde langer met de kinderen of je bent onverwachts bij je partner aangeschoven om naar een mooie film te kijken.
In onze westerse maatschappij is dit niet gemakkelijk, maar als je het echt wilt dan kan het.
Het is wennen, want je bent geneigd om naar je horloge te kijken om iets te gaan doen, iets af te sluiten, iemand op te halen etc. Maar het kan ook bevrijdend werken, s avonds geen afspraken maken, maar iemand bellen als je die avond zin hebt om te gaan sporten of de fiets te pakken als je een tochtje wilt gaan maken.
Het beknellende gevoel van dingen plannen (soms weken vooruit) neemt af naar mate je ook soms niets in je agenda zet en het van het moment af laat hangen.
Kunnen we zonder tijd?
De maatschappij waarin we leven is gebaseerd op tijd en tijd wegdenken behoort niet tot de mogelijkheden. De tijd en het plannen enigszins loslaten is wel een mogelijkheid. Al begin je maar met 1 of 2 avonden in de week niets te plannen en het af te laten hangen van het moment. Het is ook goed voor je lichaam, vermindert stress en dat kan weer leiden tot een langer leven … en per saldo heb je mogelijk dan nog meer tijd.
Succes!