Nostradamus' voorspellingen

Nostradamus' voorspellingen Nostradamus is vooral bekend geworden door zijn kwatrijnen in zijn boeken (centuriën) Les Prophéties met voorspellingen. Nostradamus voorspelde overigens zelf tijdens zijn leven al dat zijn opgeschreven profetieën steeds belangrijker zouden worden in de toekomst. Nostradamus heeft vele voorspellingen gedaan. Maar hoe zit het met het inmiddels beruchte jaar 2012? Deed Nostradamus juiste voorspellingen over dat jaar? 21 december 2012, heeft Nostradamus voorspellingen over die datum gedaan? De meeste mensen hebben wel eens van Nostradamus gehoord. Ook hebben de meeste mensen wel eens vernomen dat er steeds meer mensen zijn die geloven dat er in het jaar 2012 grote dingen stonden te gebeuren. Ellende en dood zou over de aarde komen, en het einde was nabij. 2012 verstreek echter geruisloos. Er bestond nogal wat verwarring over. Over wat voor veranderingen had men het eigenlijk en waren er bewijzen voor? En hoe zit het met Nostradamus, heeft hij ooit iets zinnigs voorspeld over de veranderingen die ons zouden kunnen overkomen? Laten we eerst eens kijken naar de dingen die voorspeld werden voor 2012, en waarom.

Voorspellingen voor het jaar 2012

Omdat de Maya kalender ophoudt op 21 december 2012, zou ook de tijd ophouden te bestaan. Zelfs veel mensen die normaal gesproken vrij nuchter in het leven stonden, geloofden dat de wereld mogelijk zou vergaan op 21 december 2012. Men opperde vele bizarre voorspellingen, bijvoorbeeld:
 • De aarde zou enkele dagen stil zou komen te staan, en daarna de andere kant op gaan draaien. Uiteraard verwachtte men als gevolg van deze verandering, desastreuze gevolgen voor alle leven op aarde.
 • Er zou een ompoling van de aarde plaatsvinden, en zelfs Einstein had ooit gezegd dat hij niet wist wat een ompoling voor gevolgen voor de planeet zou hebben.
 • Zonnestormen zouden de aarde bereiken, met ernstige fall-out tot gevolg (net als in 1859) waardoor in 2012 de wereldeconomie zou instorten aangezien alles in een moderne maatschappij op elektriciteit draait.
 • De aarde kwam in een lijn met de zon te staan, terwijl het zonnestelsel de evenaar van de Melkweg passeerde, wat daarvan de gevolgen zouden zijn moest men maar afwachten.
 • Meteorieten zouden de aarde raken omdat er veel meer ruimterommel in de buurt van de aarde zou komen.
 • Andere planeten konden in botsing komen met de de aarde.
 • Er zou een nieuwe ijstijd aanbreken.
 • Overige.

Naast al deze sombere voorspellingen waren er ook positieve berichten te melden. Er was ook een groeiend aantal mensen die de veranderingen die zouden plaatsvinden juist als heel positief zagen. Er brak volgens hen wel een nieuwe tijd aan, maar dat was juist een tijd van grote spirituele en intellectuele wijsheid. En kinderen die geboren werden zouden bijzondere eigenschappen hebben en bijzonder begaafd zijn. De wereld zou na 2012 dus juist beter en vreedzamer worden. Nostradamus voorspelde (in zijn tijd) dat zijn profetieën uit de centuriën steeds belangrijker zouden worden. Toeval, hoogmoed of voorzienigheid?

Feiten

De zon staat vanuit de aarde bezien eens in de 26 millennia uitgelijnd met de evenaar van de Melkweg. Op zich is dat een unieke gebeurtenis omdat het maar eens in de 26.000 voorkomt. De aarde heeft dit echter grofweg al ontelbare keren eerder meegemaakt. De aarde bestaat immers al miljarden jaren. De moderne mens heeft het ook al meerdere keren meegemaakt en heeft er blijkbaar weinig last van gehad. Dat de aarde en de zon eens in de zoveel millennia op één lijn komen te staan met het centrum van de Melkweg is waar, maar over de precieze datum is men het eigenlijk ook niet helemaal eens. Bovendien wil het niet zeggen dat er dan iets verschrikkelijks gebeuren zal. Toch zijn ook daar de meningen over verdeeld. De uitlijning van de zon in het centrum de evenaar op dat moment, wordt ook Dark Rift of galactische uitlijning genoemd. Als de zon opkomt in de Dark Rift, breekt er volgens velen een tijd van rampspoed aan. Een tijd van vernietiging en ernstige problemen voor de aarde.

Nostradamus, wat waren zijn voorspelling voor 2012?

21 december 2012, er vonden geen rampen plaats. Kwam die datum (of zelfs alleen maar het jaar 2012) in de voorspellingen van Nostradamus voor? Nostradamus was een kunstenaar, apotheker, arts en hofarts, en hij noemde zichzelf een profeet... Op 14 december 1503 werd hij te Saint-Rémy-de-Provence in Zuid-Frankrijk geboren. Hij begon zijn profetieën pas op te schrijven toen hij 52 jaar was. Gedurende de laatste tien jaar van zijn bewogen leven schreef hij tien boeken met voornamelijk kwatrijnen. Zijn leven was niet gemakkelijk geweest. Zijn eerste vrouw en twee kinderen waren omgekomen door de builenpest. Daarna was hij hertrouwd en werd hij vader van nog zes kinderen. In 1555 kreeg hij visioenen en begon (voornamelijk) kwatrijnen op te schrijven waarin zijn voorspellingen in symbolische en cryptische teksten werden vastgelegd. Ook gebruikte hij soms woorden in een andere taal. Erg gemakkelijk te begrijpen zijn deze profetieën dus niet. Dat is jammer, want als Nostradamus gewoon de voorspellingen had opgeschreven in klare taal met duidelijke data, dan zou niemand zich er zijn hoofd over te hoeven breken. Hij noemt in verschillende kwatrijnen wel data waarop ernstige dingen te gebeuren staan of stonden, maar die data klopten achteraf niet. Daarom neigen mensen die toch in zijn profetieën geloven ernaar om de datums als symbolisch te zien, en ze niet meer letterlijk te nemen. Zijn taalgebruik en met name de symboliek is kleurrijk, maar daardoor wel op veel manieren uit te leggen. Dat maakt de kwatrijnen intrigerend, maar tegelijkertijd zijn de voorspellingen ronduit onbetrouwbaar gebleken. Het is de voornaamste reden waarom de voorspellingen van Nostradamus vaak verkeerd worden uitgelegd, en vervolgens pas achteraf opnieuw kunnen worden geïnterpreteerd.

Voorspellingen van Nostradamus die uitkwamen

Nostradamus stierf in 1566. Op de avond voor zijn dood zou hij gezegd hebben dat men hem niet meer levend zou aantreffen als de ochtend aangebroken was. Hij was de volgende ochtend inderdaad overleden. Hij voorvoelde dus wel zijn eigen dood, alhoewel dat voor een apotheker, of elke andere ernstig zieke, niet zo heel erg bijzonder is. Hij was ernstig ziek geweest.

Over het jaar 2012 staat niets letterlijk in de kwatrijnen van Les Prophéties, maar hij schrijft wel over het einde van de wereld. Hij schrijft over een vuurrode lucht die het einde aankondigt. Toen het jaar 2000 eraan kwam vreesde men massaal dat Nostradamus daarmee voorspelde dat het einde zou komen. Er gebeurde echter niets. Het jaar verstreek, de lucht werd niet vuurrood, en het einde kwam niet. De kwatrijnen zijn echter zo cryptisch dat menigeen ook toen alsnog de voorspellende waarde bleef inzien. Men stelde gewoon nieuwe datums als mogelijk einde. Er zijn echter kwatrijnen die achteraf gezien heel interessant zijn. zoals het beroemde Centurie 10, Kwatrijn 72:

In het jaar 1999, de maand sept (zevende / september).
Uit de hemel zal een grote koning van verschrikking komen:
Tot leven wekkend de grote Koning van Angolmois,
Ervoor erna regeert Mars door geluk.

In dit kwatrijn zou de aanslag op de Twin Towers in New York voorspeld zijn. Het jaartal klopt echter niet, maar 'aanhangers' van Nostradamus vinden dat men het jaartal als een 'anagram' voor 9-11 kan lezen, namelijk: 9-11-1. Wie de koning Angelmois is blijft verder onduidelijk. Zo zijn er wel meer kwatrijnen die achteraf gezien in meer of mindere mate passen bij gebeurtenissen in de geschiedenis, maar meestal komt slechts een enkele regel overeen en roepen de andere regels van de kwatrijnen eigenlijk alleen maar vragen op. Overtuigend is de voorspelling dat ook niet. Een vliegtuig is immers geen koning, en als het werkelijk van toepassing was op de aanslagen, waarom worden er dan geen twee koningen genoemd? Het ging immers om twee vliegtuigen. En als niemand weet wie Angelmois is, die tot leven zou zijn gewekt, waar speculeert men dan eigenlijk over? Het enige wat dan overeind blijft is het jaartal 1999, wat niet klopt, en wat men achteraf interpreteert als 9-11.

2012. Heeft Nostradamus iets goed voorspeld?

Veel teksten van Nostradamus zijn dreigend. Hij heeft het einde voorspeld, maar hij heeft het jaartal 2012 niet genoemd. Een specifiek kwatrijn, waarin Nostradamus schrijft over de ondergang van de aarde, wat zal komen met een vuurrode lucht, blijft ook nu nog sterk tot de verbeelding spreken. 2012 ligt al ver achter ons, maar aanhangers van Nostradamus zoeken alweer na nieuwe voorspellingen der rampspoed in de kwatrijnen. Deze voorspellingen in combinatie met het aflopen van de Maya kalender maakten veel mensen bang. De kalenders van de Maya leken het einde van een cyclus aan te geven, maar dat bleek niets rampzalig. Het bleek een cyclus van iets minder dan 26.000 jaar. De aarde en ons zonnestelsel heeft opnieuw een cyclus van 26.000 jaar afgelegd en begon daarna gewoon weer opnieuw aan die cyclus. Aan elke cirkel of ellips, zit immer geen einde of begin. De angst en zorgen om 21 december 2012 waren achteraf onnodig.

Nostradamus voorspelde een vuurrode lucht

Angst voor het einde der tijden is zo oud als de mensheid. Wellicht elke cultuur heeft wel eens gelooft in het einde der tijden, vaak omdat mensen geloofden dat hun goden hen zouden komen straffen voor hun ongehoorzame gedrag. Ook nu bestaan er nog eindtijdsprofeten, zoals de Jehova's Getuigen. De meeste goden die ooit in de beleving van volkeren bestaan hebben, worden niet meer aanbeden, omdat de volkeren die in hen geloofden, verdwenen zijn. Ook nu geloven veel mensen nog in goden en de meeste religies voorspellen nog steeds het einde der tijden en de wraak van (een) God. Alleen de mens vreest voor de straf van goden of voor het einde van de aarde. Op zich is dat niet zo vreemd. Op aarde kan voor zover wij weten alleen de mens erover nadenken en voorspellingen doen over het einde. De aarde bestaat echter al miljarden jaren. De moderne mens bestaat nog niet zo heel erg lang. Onze soort, Homo sapiens is volgens wetenschappers ongeveer een half miljoen jaar oud, maar de moderne mens, die over taal beschikte, bestaat pas 50.000 jaar. Gelukkig is er nog nooit een voorspelling over het einde van de wereld uitgekomen. En Nostradamus heeft het vaag gehouden. Het einde komt, met een vuurrode lucht.

Pleegde Nostradamus plagiaat?

Heeft Nostradamus de kwatrijnen eigenlijk wel zelf geschreven? Professor-emeritus Rudy Cambier is werkzaam aan de universiteit van Luik. De professor-emeritus is gespecialiseerd het Picardisch. Volgens deze wetenschapper heeft Nostradamus de kwatrijnen gestolen van Yves de Lessines, een monnik die in de Cisterciënzer-abdij in Henegouwen woonde. Nostradamus zou tijdens een bezoek aan de abdij de boeken gestolen hebben van de monnik, en de geschriften zou hij vervolgens zelf enigszins herschreven hebben en later gepresenteerd hebben als zijn eigen manuscripten. Monnik Yves de Lessines had de teksten geschreven om de history van Tempeliers te beschrijven, verborgen in poëzie. Nostradamus sprak (of schreef) de Picardisch(e) taal helemaal niet, maar de centuriën bevatten echter wel Picardisch(e) woorden en zinnen.
© 2015 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nostradamus en Osama Bin LadenNostradamus en Osama Bin LadenNostradamus was een profeet uit de 16e eeuw, die in staat was om heel wat schokkende en onthullende situaties te voorspe…
Bekende helderziende; NostradamusEén van de bekendste helderzienden is Nostradamus. Bijna al zijn voorspellingen zijn uitgekomen, waardoor hij een echte…
Nostradamus en de dreiging voor George W. BushIn 2001 werd een voorspelling ontdekt die betrekking leek te hebben op de toenmalige president George W. Bush, tegelijke…
recensieNostradamus, geheime geneeskrachtige receptenBoeken over Nostradamus, de voorspeller, zijn er in overvloed. Maar ken je ook Nostradamus, de dokter en herborist? In h…
Wat vertelt je slaaphouding over je persoonlijkheidWat vertelt je slaaphouding over je persoonlijkheidJe slaapgewoonten en -posities onthullen heel wat over je persoonlijkheid. Zo zal bijvoorbeeld een slechte nachtrust een…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Dierk Schaefer, Flickr (CC BY-2.0)
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Nostradamus
 • Winkler Prins Encyclopedie
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 31-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.