De drie top elite-eenheden ter wereld

De drie top elite-eenheden ter wereld Elite-eenheden of speciale eenheden zijn de best getrainde, meest ervaren en meest gedisciplineerde militairen die getraind zijn voor het uitvoeren van speciale missies en taken. Zoals het uitvoeren van speciale missies achter vijandelijke linies, verkenningen met het doel om informatie over de vijand te verkrijgen, bestrijding van terrorisme of het uitschakelen van specifieke doelen. Drie van de best gewaardeerde elite-eenheden ter wereld zijn de Special Air Service, Navy SEALs en de Alpha Group. De Special Air Services, kortweg SAS, is werelds bekendste elite-eenheid uit Engeland. Ze maken deel uit van de United Kingdom Special Forces (UKSF). In 1941 is de SAS ontstaan, opgezet door David Stirling. Oorspronkelijk met het idee om te opereren in de woestijn. De eerste missie was achter de Duitse linies in het noordelijke deel van Afrika, waarbij een sabotagemissie uitgevoerd werd met het doel om schade aan te richten met kleine eenheden aan de voorraden en munitie van de vijand. De eenheden hadden in eerste instantie weinig succes, in 1946 werd de SAS dan ook ontbonden. Eén jaar later in 1947 is opnieuw een eenheid gevormd, het 21st Battalion, sinds deze gebeurtenis is de SAS altijd actief geweest.

Motto Special Air Forces: "Who Dares Wins" / Bron: 4652 Paces, Flickr (CC BY-ND-2.0)Motto Special Air Forces: "Who Dares Wins" / Bron: 4652 Paces, Flickr (CC BY-ND-2.0)
Eenheden van de SAS zijn opgeleid om op maximaal niveau te kunnen opereren en om te kunnen opereren in zeer moeilijke en onverwachte omstandigheden. Vaak wordt hierbij geopereerd zonder directe supervisie of begeleiding. De opdrachten die worden uitgevoerd zijn niet de minste en zijn meestal van strategisch belang. Het motto van de SAS is “Who Dares Wins”: wie durft wint. De Special Air Service bestaat uit twee regimenten (eenheden).
 • 21st SAS regiment, opgezet in 1947
 • 23st SAS regiment, opgezet in 1959

Navy SEALs

Amerikaanse speciale eenheden, worden meestal SEALs genoemd. SEALs zijn elite maritieme eenheden die geschikt zijn om in te zetten voor alle vormen van oorlogsvoering. Vandaar dat SEAL staat voor “Sea, Air, Land”. In 1962 heeft President John F. Kennedy de eenheid opgericht. De SEALs zijn getraind voor het leveren van zeer gespecialiseerde vormen van oorlogsvoering, die buiten de capaciteiten van de normale eenheden vallen. Waaronder speciale verkenningsmissies, terrorismebestrijding en directe man-op-man-oorlogsvoering. De eenheden worden gekenmerkt door de bereidheid tot volledige overgave aan trainingen en opleiding, discipline en sterke wilskracht.

Missies en taken die uitgevoerd worden door de SEALs worden uitgevoerd over de gehele wereld. Waaronder het liquideren van personen hoog in rangorde van de vijand of terroristengroepen. Verder worden taken uitgevoerd tijdens speciale verkenningen om informatie te verzamelen en directe man-tot-man-oorlogsvoering tegen specifieke militaire doelen. Bij veel van deze missies en taken wordt de inzet gebruikt van helikopters en parachutes, duikboten of snelle wendbare bootjes. Veel missies en opdrachten van de SEALs zijn niet bekend. Eén van de bekendste opdrachten is het liquideren van Osama Bin Laden. De SEALs werden hierbij gedropt door helikopters vlak naast het gebouw waarin Bin Laden zich schuilhield.

Bron: Photograph Curator, Flickr (Publiek domein)Bron: Photograph Curator, Flickr (Publiek domein)
SEALs worden langdurig getraind om te kunnen opereren in alle typen terreinen, onder andere woestijnen, steden, bergen, bossen, jungles en in ijskoude omstandigheden. SEALs zijn naast het individueel opereren ook getraind om in vijf vormen van teamverband te opereren.
 • Task units (32 personen)
 • Pelotons (16 personen)
 • Squads (8 personen)
 • Teams (4 personen)
 • Swim buddy (2 personen) (alle taken worden in principe minimaal met twee man uitgevoerde)

Alpha Group

De Alpha Group is opgericht in 1974, en werd op dat moment simpelweg benoemd als “A”. Journalisten hebben van deze naam Alpha gemaakt, waarna deze naam later officieel werd gemaakt door de Russen. De eenheid was opgericht met het doel getrainde eenheden te hebben voor het handhaven van terrorisme, sabotage en het tegengaan van zeer gevaarlijke criminele operaties. De Russische Alpha Group heeft tot 1985 niet meer dan 40 mensen in dienst gehad. Dit is hedendaags uitgegroeid tot een groep van, geschat, 250 militairen. De Alpha Group is anno 2015 nog steeds Ruslands primaire eenheid voor terrorismebestrijding en wordt hierin gezien als een van de meest effectieve en vooruitstrevende eenheden ter wereld.

De Alpha Group is meermaals succesvol geweest in het bevrijden van grote groepen gegijzelde personen door terroristen. Waaronder het bloedbad in Beslan (Rusland) in 2004, waarbij meer dan 1000 mensen gegijzeld werden in een school voor drie dagen zonder eten of drinken. Ook in Moskou, waar 916 personen gegijzeld werden in 2002 heeft de Alpha Group de gijzelaars geliquideerd.

De eenheden zijn goed getraind en ondergaan onder andere klim- en duiktraining en zijn in staat om te kunnen rijden in diverse gewapende en gepantserde voertuigen. De kandidaten moeten beschikken over een universitaire educatie en zowel fysiek als mentaal aan bepaalde normen voldoen. De eenheden zijn uitgerust met speciaal ontwikkelde en unieke automatische wapens, gedempte pistolen, geweren en machinegeweren. Waaronder de ADS Assault Rifle, welke geschikt is om zowel boven als onderwater te vuren. Het automatische wapen vuurt 800 kogels per minuut. Welke daarnaast uitgevoerd kan worden met een granaatwerper, de VOG-25 en VOG-25p, die 40mm granaten kan afvuren.
© 2015 - 2022 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëlische elite eenheden: de Palmach (1941-1945)Israëlische elite eenheden: de Palmach (1941-1945)Op 14 mei 1941 wordt de Palmach opgericht. Het is een mobiele elite eenheid die als een guerilla groep opereert tegen Ar…
Israëlische elite eenheden: Ariël Sharon - elite eenheid 101In de jaren 1950 wordt de nieuwe staat Israël geplaagd door Palestijnse infiltraties. Israël begint elite eenheden te on…
Israëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenIsraëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenSayeret betekent 'verkenningseenheid'. Deze eenheden binnen het Israëlische leger zijn gespecialiseerd in commando actie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
 • http://rbth.com/society/2013/08/02/russian_alpha_among_worlds_top_3_special_forces_28605.html
 • http://rbth.com/multimedia/2012/09/01/beslan_massacre_eight_years_on_17847
 • http://rbth.com/science_and_tech/2013/07/22/tula_arms_producer_creates_amphibious_assault_rifle_28297.html
 • http://www.special-ops.org/12454/alpha-group-fsb-russia.html
 • https://www.navy.com/careers/special-operations/seals.html#ft-key-responsibilities
 • http://www.eliteukforces.info/special-air-service/
 • http://www.army.mod.uk/specialforces/30603.aspx
 • http://www.sasregiment.org.uk/
 • http://www.airforce.com/special-operations/
 • http://www.eliteukforces.info/special-air-service/history/
 • Afbeelding bron 1: 4652 Paces, Flickr (CC BY-ND-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Photograph Curator, Flickr (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 3: ResoluteSupportMedia, Flickr (CC BY-2.0)
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 30-11-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.