Wat is spontaan en hoe wordt u spontaan?

Wat is spontaan en hoe wordt u spontaan? Een bekende en gewilde eigenschap is spontaniteit. Helaas is spontaniteit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Spontaan zijn kan men moeilijk acteren, maar kan men wel heel langzaam gaan leren. Accepteer uzelf en werk aan de rem die u tegenhoudt om spontaan te zijn.

Wat is spontaan?

Wat spontaan inhoudt is lastig te omvatten. De term is zo groot dat het te vaag is om het met een ander woord te beschrijven. Het woord wat het meeste in de buurt komt van spontaan is extravert. Extravert wordt in het woordenboek omschreven als iemand die naar buiten keert of die naar de buitenwereld is georiënteerd.
Iemand die spontaan is heeft vaak een vlotte babbel. Een spontaan iemand zegt wat hij/zij denkt en tonen vaak gemakkelijk hun emoties of het nou om lachen of huilen gaat. Spontaan zijn is een gewilde eigenschap. Op datingsites worden de woorden spontaan en eerlijk het meeste gebruikt als eigenschap. Daarbij wordt spontaniteit ook als iets heel belangrijks in relaties gezien. Wie wil er nou niet spontaan een bloemetje, een knuffel of een dagje weg?

verschil tussen spontaan en impulsief

Als men de beschrijving leest van wat is spontaan kan men denken dat iemand die spontaan is ook impulsief is. Toch is er een verschil tussen deze twee eigenschappen. Als men impulsief is handelt men vaak ongecontroleerd. Een impulsieve actie is een actie waar iemand eigenlijk niet bij na heeft gedacht. Een voorbeeld kan zijn is dat iemand een jas koopt terwijl men er eigenlijk geen geld voor had waardoor deze weer teruggebracht moet worden of iemand die zonder voorbereiding of water besluit 10 kilometer te gaan rennen. Het zijn acties waarbij mensen ook nooit zullen denken;' wat ben ik spontaan geweest'. Impulsieve mensen reageren zonder er bij na te denken op de automatische piloot soms gebeurt dit onder druk of vanuit een opwelling.
Spontane mensen denken wel degelijk na over wat ze gaan doen, maar deze beslissing weten zij heel snel te maken. In een mum van tijd hebben zij bepaald of de actie of reactie oke is. Zo weten ze heel snel of het oke is om iemand te omhelzen zonder dat de ander zich ongemakkelijk voelt. Spontane mensen hebben genoeg ervaring en daardoor vertrouwen om te weten dat het veilig is wat ze doen. Spontane mensen bedenken dus super snel of ze iets kunnen maken zonder dat ze er spijt van zullen krijgen.

Doe niet alsof

Iemand die spontaan is zou er moeite mee hebben, maar hij of zij kan wel met zichzelf af spreken om zich een avond meer op de achtergrond te houden. Iemand die niet uit zichzelf spontaan is zal heel moeilijk spontaan kunnen acteren. Spontaan valt eigenlijk niet te acteren omdat uw lichaamstaal vaak verraad dat u zich in die situatie waarbij u spontaan speelt toch ongemakkelijk voelt. Als u ook spontaan probeert te doen zult u dit nooit vol kunnen houden waardoor u anders op langer termijn toch door de mand zult vallen. U kunt het beste zijn zoals u bent zodat u zich ook comfortabel voelt op uw eigen manier. Minder spontane mensen luisteren vaak liever en denken na over wat ze gaan doen of wat ze willen zeggen. Het komt daardoor helaas vaak voor dat men te laat is met een reactie.

Hoe wordt u spontaan?

Minder spontane mensen denken vaak langer na omdat er toch ergens een angst ligt voor de reacties. Die angst zorgt voor een rem van de spontaniteit. Deze angst ontwikkeld zich vaak al in de jeugd bijvoorbeeld door ouders die een druk leggen op presteren of doordat men gepest is. Spontaniteit kan pas echt ontwikkeld worden als de angst voor andermans reactie weg zal gaan. Dit kan bijvoorbeeld met therapie, maar er zal wel behoorlijk wat tijd overheen gaan. Daarbij is spontaniteit ook een deel aangelegd. Iemand die niet spontaan is heeft een kleine kans om super spontaan te worden, maar men kan wel opener worden. Zelfvertrouwen heeft een heel groot deel te maken met spontaniteit. Als u op uzelf vertrouwt en uzelf accepteert zal men veel minder bang zijn om een vergissing te maken of om een verkeerde indruk achter te laten. Door uiteindelijk af en toe spontaan te zijn kan men ook merken dat het vertrouwen zal groeien en men steeds vaker of makkelijker spontane reacties of actie zullen volgen.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen relatiesleurTips tegen relatiesleurIedereen die al langere tijd een relatie heeft kent het wel. De sleur in je relatie. In het begin zijn jullie verliefd e…
10 tips voor een goede relatie10 tips voor een goede relatieEen relatie begint vaak mooi en je lijkt op een wolk te zitten. Na een tijdje vergt een relatie echter ook veel tijd en…
"Borderliners" leuker dan men denkt?U kent de term wel: borderline. Iemand die deze ziekte heeft wordt vaak niet gezien als de meest makkelijke persoon. Hel…
Als je weet wat je wilt!Als je weet wat je wilt!Typisch dat als je echt weet wat je wilt, je snel schakelt en je ergens voor gaat, het niet altijd in dank afgenomen wor…

Producten verkopen namens je vereniging: Ideeën en tips!Producten verkopen namens je vereniging: Ideeën en tips!Of je nu bij een volleybalvereniging, voetbalvereniging, fanfare of toneelclub zit. In alle gevallen is er geld nodig om…
Het brengen van slecht nieuwsHet brengen van slecht nieuwsHet brengen van slecht nieuws is zowel voor de boodschapper als voor de ontvanger nooit prettig. Wellicht wordt u beide…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.