Als je weet wat je wilt!

Als je weet wat je wilt! Typisch dat als je echt weet wat je wilt, je snel schakelt en je ergens voor gaat, het niet altijd in dank afgenomen wordt. Als je vervolgens aarzelend overkomt, krijg je te horen dat je niet weet wat je wilt. Kortom, je doet het niet snel goed. Maar wat zegt dat over die ander?

Duidelijke taal

We vragen massaal om duidelijke taal, is het niet in de politiek dan toch wel door de baas van de onderneming. Maar ook privé moeten we duidelijk zijn en zeggen wat we willen. Toch ligt dat wat genuanceerder, want als je op bepaalde vlakken zegt wat je wilt is het plots niet meer zo gewenst.

Brutaal

Dan worden we als brutaal, ongenuanceerd of asociaal gezien. Zo is het bijvoorbeeld voor mannen geen probleem om aan te geven wat ze op seksueel gebied willen, maar als je dit als vrouw doet, dan vinden veel mensen dat ‘not done’ of zelfs hoerig.

Toch is het goed om duidelijk te zijn, want menig relatie loopt fout op iets waarover men niet duidelijk is c.q. durft te zijn. Wat mogelijk vanuit een onbewust proces ontstaat, komt ook in vol bewustzijn niet duidelijk over het voetlicht. Durven we niet, bang om pijn te doen, bang wat de ander denkt … wat het ook is, veel mensen zijn niet duidelijk in wat ze willen of wat ze ergens van vinden.

Impulsief of neem je de tijd?

Menig man of vrouw die snel beslist, wordt gezien als impulsief. Toch is dit niet altijd het geval. Er zijn mensen die snel in het hoofd kunnen schakelen en daarop een beslissing baseren. Dat is niet impulsief zoals we impulsief graag zien. Impulsief is ondoordacht en alleen de impuls als graadmeter over iets wel of niet doen, wel of niet kopen etc. instellen. Maar wie snel schakelt kan de afweging wel degelijk goed gemaakt hebben. Omdat dit niet past bij de massa, wordt het als niet bestaand gezien. Denk je er overigens te lang over, dan ben je waarschijnlijk een treuzelaar. Vaak ligt dit proces eerder bij het niet kunnen kiezen, de eeuwige twijfelaar.

Definitief

Iets impulsief kopen kost wellicht geld, maar als het toch niet is wat je wilde is er nog niet zoveel aan de hand. Als je een tatoeage laat zetten, is het net iets definitiever. De snelle schakelaar zal over het algemeen niet dit soort beslissingen nemen op basis van het feit dat hij/zij weet dat er snel geschakeld wordt in het hoofd. Een tatoeage heeft meer impact.

Zakelijk duidelijk

Duidelijk zijn zoals Fortuyn dat was, wordt ook niet altijd op prijs gesteld. Echter, in zijn geval had het ook te maken met zijn zelfverzekerdheid en daar is de Hollandse nuchterheid niet altijd tegenop gewassen. Onder het motto “doe maar normaal…” doen we het af als iemand met een grote mond. Dit, terwijl de man – wat je ook van zijn ideeën vindt – gewoon duidelijk wist wat hij wilde en zelfverzekerd was.

Vrouwen hebben het vaak nog moeilijker, want hoewel we de muziek van Anouk goed vinden, wordt haar duidelijkheid en vrijpostigheid lang niet altijd op prijs gesteld. We doen het gewoon af alsof het slechts bij haar rockster status hoort, maar de vrouw is gewoon zelfverzekerd en duidelijk in hetgeen ze doet en wilt.

Maar ook Mark Rutte wordt, omdat de man zijn dossiers goed kent en rap van tong is, als glad gezien. Hij heeft immers overal een antwoord op en dan lacht hij ook nog continu. Dat de man gewoon zijn huiswerk goed doet en communicatief sterk, wordt naar het tweede plan geschoven.

Authentiek

Authenticiteit vinden we steeds belangrijker en roepen we overal, maar als er authentieke mensen boven het maaiveld uitkomen, gaat toch het liefst die maaier er overheen. Als je durft te zeggen wat je voelt, hoe je over zaken denkt etc. dan is de kans zeerwel aanwezig dat je ook boven dat maaiveld uitkomt. Tegenstrijdig is vervolgens wat er over roepen en hoe we vervolgens handelen.
Toch maak je het jezelf het makkelijkste als je gewoon jezelf durft te zijn. In werk en privé kunnen handelen vanuit jezelf is meer ontspannen dan continu moeten denken wat je wel en wat je niet kunt zeggen of doen. Bovendien leidt het af van waar het echt om gaat.

Tot slot

Een beetje hypocriet zijn we wel en of dat nu - volgens sommige - met onze calvinistische inslag te maken heeft of we zijn niet congruent in denken en handelen, er is nog een behoorlijke leerschool te doorlopen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorbeeld afleiding E = mc²Voorbeeld afleiding E = mc²E = mc² is de beroemde vergelijking van Einstein die de gelijkwaardigheid van massa en energie uitdrukt. E staat voor en…
Tips voor je praktijkexamenHet afleggen van je praktijkexamen is altijd spannend. Na tientallen rijlessen wil je immers wel graag dat roze pasje ku…
Heisenberg's onzekerheidsprincipeHeisenberg's onzekerheidsprincipeVeel natuurkundige wetten zijn vaak logisch en begrijpbaar. Dat is niet het geval met Heisenberg's onzekerheidsprincipe…
Samen winkelen voor erotische lingerieVoor een stelletje is het samen op zoek gaan naar erotische lingerie een fantastische manier om jullie seksleven een nie…

De ballast van doemdenkers en negativistenDe ballast van doemdenkers en negativistenIedereen heeft wel iemand in de buurt of erger nog, hij of zij is er zelf een. De doemdenker of de negativist. De man of…
Familieopstellingen pro of contra?Familieopstellingen pro of contra?Met bekende actief deelgenomen aan een cursusdag familieopstellingen. Pure nieuwsgierigheid en als het al positief is, w…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.