Inbraak tijdens vakantie voorkomen: praktische tips!

Op vakantie gaan vinden we allemaal leuk. En zo hoort het ook te zijn. Maar het gebeurt niet zelden dat een vakantie in mineur eindigt, omdat er ondertussen thuis is ingebroken. Helaas hebben inbrekers maar al te vaak in de gaten dat een huis tijdelijk onbewoond is. Wat kun je allemaal doen om zo'n inbraak te voorkomen? In Nederland wordt er ongeveer 100.000 maal per jaar ingebroken. En 1 op de 5 inwoners heeft wel eens met een inbraak te maken gehad. En inbrekers breken natuurlijk het liefst in als er niemand thuis, zodat ze ongestoord te werk kunnen gaan. En dan is de vakantieperiode natuurlijk de uitgelezen kans. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen, om die kans te verkleinen.

Wees terughoudend met je plannen op de sociale netwerkenWees terughoudend met je plannen op de sociale netwerken

Social Media

Met de Social Media als Facebook, Twitter en Google Plus moet je voorzichtig zijn als het om je vakantieplannen gaat. Het is niet verstandig je vakantie plannen aan te kondigen. Je weet nooit wie de berichten allemaal lezen. Ook foto's en updates tijdens je vakantie zijn om die reden af te raden. Onderhoud je zelf een blog dan geldt daar hetzelfde voor. Ook inbrekers gaan met hun tijd mee. En via internet is het zo wel heel eenvoudig geworden om te achterhalen wie wanneer op vakantie gaat.

Je zou misschien verwachten dat een blog of Twitter account niet terug te leiden is naar wie je echt bent, of waar je woont. Maar met enig speurwerk en slimme zoekopdrachten is er veel mogelijk. Het is soms verbazend eenvoudig voor een ervaren persoon om op die manier allerlei informatie over jou bij elkaar te zoeken.

Waardevolle spullen

Dit is niet een manier om inbraak te voorkomen, maar helpt wel het leed te verzachten. Zorg dat je geen waardevolle spullen in huis hebt. Denk hierbij aan contant geld, horloges, sieraden en dergelijke dure spullen. Maar ook rijbewijzen, paspoorten, pinpassen en dergelijke. Het beste is om deze spullen onder te brengen bij iemand die je vertrouwt en thuis zal zijn in de periode dat je zelf op vakantie bent.

Voicemail en auto reply

Wees net zo terughoudend met het inspreken van een speciale voicemail-groet wanneer je op vakantie gaat. Het is meestal een koud kunstje om je telefoonnummer te achterhalen. Een voicemail-bericht dat dan vertelt dat je op vakantie bent, maakt het leven van een inbreker te gemakkelijk. Hetzelfde geldt ook voor je email. Email en woonadres zijn meestal niet zo gemakkelijk aan elkaar te koppelen, maar in veel gevallen is het wel mogelijk. Dus ook daarvoor geldt dat je beter geen automatisch antwoord kunt laten sturen.

Het huis goed afsluiten

Het ligt voor de hand, maar controleer alle deuren en ramen goed. Ze moeten natuurlijk goed dicht zitten, wanneer je vertrekt. Maar controleer ook of alle ramen en deuren gesloten worden met degelijke sloten. Zorg ervoor dat alles voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Daardoor wordt het de inbreker moeilijk gemaakt in je woning in te breken. De kans is daardoor groter dat ze je huis links laten liggen en hun heil elders zoeken.

Een alarm installatie

Een alarm installatie is natuurlijk een goede manier om ongewenste gasten buiten de deur te houden. De kosten zijn echter ook fors. Vooral als je een goed systeem wilt. De politie meteen verwittigen is niet meer mogelijk, vanwege het grote aantal valse meldingen. Neem dus een systeem dat bij een melding meteen een alarmcentrale op de hoogte brengt. Zij bellen je dan meteen ter controle op. Een goed alarmsysteem kost misschien wel meer, maar je kunt er wel jarenlang gebruik van maken. Bovendien kun je daardoor bij veel verzekeraars korting krijgen op je verzekering.

Verlichting met bewegingssensor

Een goed geplaatste lamp die aangaat bij bewegingsdetectie kan ook inbrekers afschrikken. Zorg er dan voor dat de lamp op een plek hangt die door omwonenden gezien kan worden. Gaat de lamp dan op vreemde tijdstippen aan, dan valt dit al snel op. Hangt de lamp uit het zicht, dan helpt het eigenlijk niet. Sterker nog, je maakt het de inbreker alleen maar gemakkelijker.

Breng de buren op de hoogte

Het is erg verstandig de buren te laten weten dat je op vakantie gaat. Ze kunnen dan een oogje in het zeil houden. Zoals bij het aangaan van een lamp zoals hierboven beschreven. Zien ze iemand in of rond het huis, dan weten ze dat er iets niet in de haak is en kunnen ze alarm slaan.

Adresgegevens op je koffer

Veel mensen hebben een label aan hun koffer hangen met informatie, voor het geval de koffer zoek raakt. Zet echter nooit je adresgegevens op het label. Je telefoonnummer, naam en land is meer dan voldoende. Dieven zijn gehaaid genoeg om op stations en vliegvelden de informatie over te nemen, zodat ze weten waar ze een slag kunnen slaan.

Zorg ervoor dat je huis er bewoond uitziet

Wanneer het overduidelijk is dat een huis tijdelijk niet bewoond wordt, wordt het voor inbrekers wel erg gemakkelijk gemaakt. Probeer er daarom voor te zorgen dat het niet opvalt dat je op vakantie bent. We noemen een aantal zaken die daarbij kunnen helpen.

De beste manier

De allerbeste manier daarvoor is door ervoor te zorgen dat je huis niet onbewoond is. Dat klink misschien flauw, maar is eigenlijk een belangrijke tip. Kijk eens rond in je omgeving of je niet iemand kan vinden die gedurende jouw vakantie in je huis wil wonen. Goede kandidaten zijn oudere tieners of jongvolwassenen die nog thuis wonen. Het spreekt voor zich dat je de persoon wel moet vertrouwen. En daarbij is het altijd verstandig duidelijke afspraken te maken over de gang van zaken. Heb je op die manier iemand die op je huis past, dan wordt de kans op inbraak vele malen kleiner. Daarbij heb je ook meteen iemand om een en ander in huis te doen, zoals planten water geven, of een huisdier verzorgen.

In het geval van een hond
Zoals gezegd is het meest ideaal om een ander op je huis te laten passen. Vooral wanneer je een hond hebt. Is er niet iemand die op je huis past, terwijl je wel een hond hebt, dan moet je extra opletten. In dat geval breng je de hond waarschijnlijk weg, bijvoorbeeld naar vrienden of een pension. Zorg er dan voor dat het niet opvalt dat er normaal gesproken een hond aanwezig is. Een bordje 'Pas op voor de hond', terwijl er helemaal geen hond is, valt op. Probeer dus al dit soort aanwijzingen weg te halen.

De post weghalen

Wanneer je een echte brievenbus hebt, moet je regelen dat iemand die regelmatig leegt. Dit is hoe dan ook een goed idee, om ervoor te zorgen dat alle nieuwe post er ook goed in past. Maar een steeds voller rakende brievenbus is ook een duidelijk signaal dat er niemand thuis is. Maar ook als je geen losse brievenbus hebt, maar gewoon een gleuf in je deur, is het verstandig de post weg te laten halen. Vooral wanneer je ergens naar binnen kunt kijken en de stapel post zou kunnen zien.

En als je de post door iemand laat weghalen, spreek dan duidelijk af waar de post neergelegd gaat worden. Als de ongelezen post namelijk steeds op de salon- of eettafel gelegd worden, kan iemand die naar binnen kijkt nog steeds eenvoudig concluderen dat er niemand aanwezig is. De post moet dus goed uit het zicht verzameld worden.

Planten water geven

Net als met de post zijn ook de planten in je huis meestal goed te zien vanaf buiten. En wanneer een plant die een tijdje geen water krijgt, is dat meestal goed te zien. Zorg er daarom voor dat de planten regelmatig water krijgen, zodat ze er verzorgd uit blijven zien. Nog los van de inbraakpreventie is dit natuurlijk hoe dan ook aan te raden, om ervoor te zorgen dat je plantjes jouw vakantie ook goed doorkomen.

Tijdschakelaars voor het licht
's Avonds een paar lampen aan, helpt ook om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Dit kun je eenvoudig voor elkaar krijgen door gebruik van een tijdschakelaar. Zo'n tijdschakelaar steek je in het stopcontact. De stekker van de lamp of ander apparaat kun je weer in de tijdschakelaar steken. Op de tijdschakelaar kun je instellen hoe laat het apparaat of lamp aan en uit moet gaan.

Gordijnen open of dicht?

Laat je je gordijnen open of dicht als je op vakantie gaat. Voor beide valt wat te zeggen. Het probleem is natuurlijk dat dichte gordijnen overdag opvallen en open gordijnen juist 's avonds en 's nachts. Als je moet kiezen is open gordijnen de betere keuze. Vooral in combinatie met de andere dingen in dit artikel. Het is nog beter wanneer iemand de gordijnen zo nu en dan open of dicht doet, zodat het huis er niet iedere dag hetzelfde bij staat.

Overige zaken

Waar het vooral om gaat is ervoor te zorgen dat je huis er niet onbewoond uitziet. Probeer daar over na te denken, wanneer je op vakantie gaat. Zo zijn er nog meer zaken te verzinnen, om een bewoonde indruk te wekken.
Een auto op de oprit is daar één van. Je zou de buren kunnen vragen hun auto op jouw oprit te parkeren. Vooral wanneer ze twee auto's hebben, is dat vaak een kleine moeite.
Een ander punt is om je huis niet perfect op te ruimen. Wek het beeld dat er in je huis geleefd wordt, wanneer iemand naar binnen kijkt. Een paar spullen op de tafel kan al een heel andere gevoel geven.
Denk ook aan de tuin. Vooral wanneer je wat langer weg bent, moet je voorkomen dat je tuin een verwaarloosde indruk geeft. Vraag iemand om wat basiszaken te doen, zoals het gras maaien, bloemen water te geven en andere zaken die nodig zijn, om het geheel een onderhouden indruk te geven.

Niet altijd hetzelfde

In veel gevallen laten mensen een sleutel achter bij familie, buren of vrienden, met de vraag wat zaken te regelen. Denk aan platen water geven, post opruimen en dergelijke. Je kunt deze persoon ook vragen, bij ieder bezoek wat zaken in het huis te veranderen. Hierdoor ziet het huis er niet ieder keer hetzelfde uit.
© 2014 - 2020 Manniel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Woning beveiligen tegen inbraakInbrekers kunnen op verschillende manieren uw woning binnendringen. Hoe kunt u de woning beveiligen tegen inbraak? In di…
Emotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofEmotionele schade groter dan financiele schade na inbraak ofWij zijn goed verzekerd tegen verzekerbare onheilen. Na een inbraak of een brand krijgt u de waarde van de vermiste of b…
Inbraak voorkomen tijdens uw vakantieU maakt de grootste kans op een inbraak op momenten dat u niet thuis bent. Op het moment dat u op vakantie bent, hebben…
Inbraak tijdens uitvaartdienst, hoe voorkomen?Het komt in Nederland vaak voor, dat er wordt ingebroken bij huizen waarvan bekend is dat de bewoners naar een uitvaartd…

Rouwen doen we allemaal andersRouwen doen we allemaal andersEr is geen norm voor rouwen en toch lopen we er enig moment allemaal tegenaan en geven we er vorm aan zoals dit bij ons…
Waarom stoppen we voor rood?Waarom stoppen we voor rood?Waarom moet je stoppen voor een rood licht en mag je pas gaan als het groen is? En waarom is het 'tussenlicht' oranje? I…
Bronnen en referenties
  • http://www.politiekeurmerk.nl/

Reageer op het artikel "Inbraak tijdens vakantie voorkomen: praktische tips!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Manniel
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!