Streven naar een wereld zonder afval

Streven naar een wereld zonder afval Bijna alles wat gekocht wordt levert afval op. Soms al direct en dikwijls ook pas na gebruik van het artikel of product. Afval direct is op zijn minst een stuk papier waarin het gekochte artikel gewikkeld was ter bescherming of verfraaiing van bijvoorbeeld een cadeautje. Andere producten zoals voedsel worden weliswaar verorberd maar ook daarbij komt het vaak voor dat wat teveel bleek te zijn als afval wordt weggegooid. Heel veel producten en vooral apparaten leveren pas afval op nadat ze gebruikt zijn en versleten of overbodig zijn geworden.

Afval naar verwerkingsbedrijven

Het meeste afval verdwijnt in minicontainers of kliko´s en wordt door de gemeente opgehaald. Voor ander afval geldt een plaatselijke regeling voor inleveren bij speciale milieustraten of kan door kringloopwinkels worden opgehaald of er naar toe worden gebracht. Uiteindelijk komt een groot deel van het afval terecht bij verwerkingsbedrijven die proberen het afval zo te verwerken dat er weer nieuwe producten uit ontstaan waardoor nauwelijks iets verbrand hoeft te worden. Afvalverwerker Van Kaathoven is zín bedrijf dat zodoende naar een wereld zonder afval wil.

Van kattenbakvulling naar compostkorrels

Een voorbeeld daarvan is het maken compostkorrels voor kwekers van rozen en bonsaiboompjes. Dat product wordt gemaakt uit kattenbakvulling. Maar het proces begint bij het gft-afval dat het bedrijf inzamelt. Allereerst wordt uit dit afval organische kattenbakvulling gemaakt. Na gebruik wordt die vulling weer opgehaald en verwerkt tot compostkorrels voor bloemen en planten. Op dit moment gebeurt dat met de bakken van enkele duizenden katten in Nederland en het noorden van België. Dit proces zou nog enorm kunnen uitbreiden omdat er in Nederland ruim drie-en-een-half miljoen katten leven.

Over de grenzen

Toch verwerkt het bedrijf in Nederland al enkele honderdduizend ton afval met name ook retourpartijen uit de voedselindustrie. En het bedrijf gaat over de grenzen heen en heeft contacten met de Canadese provincie Ontario. Nu gaan daar nog dagelijks enkele honderden trucks vol afval de Amerikaanse grens over naar enorme afvalstortplaatsen. Amerika wil die grens echter sluiten voor het afval en dan zitten de Canadese overheden met bergen huisvuil in hun maag. Momenteel participeert het Nederlandse bedrijf in een compostbedrijf in Hamilton en is er een nieuw project opgezet in Guelph. Canada is best onder de indruk van de werkwijze in Nederland. Maar voor alles is het van belang om afval goed te scheiden waardoor er steeds meer mogelijkheden tot verwerken en recycling komen.

Afrekenen op gewicht

Door betere scheiding is het mogelijk om maatwerk in de verwerking te leveren en worden de kosten gedrukt. Voorbeelden zijn de aparte inzameling van, folie, glas, hout, metalen, papier plastic en organisch afval. De meeste afvalinzamelaars werken met abonnementen. Beter voor de klanten is om op gewicht af te rekenen. Registratie kan dan volledig geautomatiseerd plaatsvinden. De container wordt herkend door een chip met een uniek nummer dat gelezen wordt door de boordcomputer van de ophaalauto die ook het gewicht volautomatisch weegt en alle gegevens registreert. Aan het einde van de werkdag wordt de datakaart op het bedrijfsbureau uitgelezen en worden de gegevens in de centrale computer op klantniveau bijgewerkt.

Michael Braungart: voorvechter van wereld zonder afval

Een voorvechter van een wereld zonder afval is Michael Braungart. Hij vindt onder meer dat producten zodanig ontworpen moeten worden dat ze honderd procent recyclebaar zijn. Een van zijn ideeën is dat een krant gedrukt kan worden op polyester vellen. De inkt kan daarna gewoon van het polyester worden gewassen en opnieuw worden gebruikt. Ook het polyester is honderd procent te recyclen. Een ander idee van hem is om een frisdrankflesje te ontwikkelen dat volledig biologisch afbreekbaar is en waarin zich een zaadje bevindt. Als dat flesje ergens in een wegberm terecht komt breekt het af en moet dan als voedsel kunnen dienen voor het ontkiemende zaadje.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
C2C, Cradle to CradleC2C, Cradle to CradleCradle to Cradle was de titel van een boek, maar is ondertussen uitgegroeid naar een begrip dat staat voor het ontwerpen…
Wat doet McDonald's aan duurzaam ondernemen?Wat doet McDonald's aan duurzaam ondernemen?McDonald's heeft veel klanten over de hele wereld. Dit geeft bulten afval met zich mee. Hoe gaat McDonald's daar mee om?…
Spullen schenken aan KringloopwinkelIedereen heeft wel een aantal spullen in huis staan die hij of zij niet meer gebruikt. Een oud bankstel, een klerenkast,…

De verwaterde betekenis van watermijn kijk opDe verwaterde betekenis van waterHilary Putnam geeft in zijn tekst Meaning and Reference argumenten voor zijn visie op woordbetekenis. Hij is een verdedi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Prylarer, Pixabay
  • Jandezutter.be
  • Refdag.nl
  • Vankaathovengroep.nl
  • Uwfoliegemak.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 06-04-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.