Opvallende plaatsnamen

Nederland kent veel grappige, bijzondere en daarmee opvallende plaatsnamen. Soms vraag je je af hoe ze de naam hebben kunnen bedenken.

Plaatsnamen

Er zijn talloze plaatsen en daarmee ook plaatsnamen in Nederland. Gewone plaatsnamen, maar ook plaatsnamen waarbij je even moet grinniken of die bijzonder zijn door het beeld dat je erbij kunt krijgen. In dit artikel is een zo compleet mogelijke tabel toegevoegd met de meest opvallende plaatsnamen. De tabel is opgedeeld in een aantal categorieën, die kort besproken worden.

Grappig & apart

In deze categorie staan plaatsnamen waarbij een lach mogelijk is. Want wie wil er met ‘De Dood’ geassocieerd worden of in ‘Goor’ wonen. Wellicht zijn het leuke plaatsjes, maar de naam geeft toch een bepaalde negatieve indruk. En zouden in ‘Baard’ de mannen allemaal een baard hebben? Is het duur wonen in ‘Duur’? Moet je op je hoede zijn in ‘Kijkuit’ en zijn er genoeg mogelijkheden om een drankje te nuttigen in ‘Dorst’? Zou ‘Oude Willem’ ‘Gauw’ een ‘Uitweg’ vinden uit het ‘Takkebos’ of maakt de ‘Brand’ ‘Hem’ ‘Heel’ ‘Ziek’, zodat hij ‘Neer’ ‘Smakt’ en ‘Doodstil’ blijft liggen? Dat is toch ‘Echt’ ‘Nooitgedacht’.

Dieren

Opvallend is het aantal plaatsnamen waaruit een diersoort te herleiden is. En wat dacht je van de naam Dieren zelf? Past als plaatsnaam toch perfect bij deze categorie. Grappig om te weten is dat de Koe het meest voorkomend dier is in de Nederlandse plaatsnamen. Er zijn maar liefst zes plaatsnamen met deze combinatie.

Getallen

Ook de getallen worden goed gebruikt in bij de Nederlandse plaatsnamen. Bij sommige plaatsnamen is gerefereerd aan het aantal huizen, maar door de groei in Nederland en natuurlijk ook van de kleine plaatjes is dit vaak al niet meer realiteit. Zevenhuizen bestaat namelijk uit veel meer dan zeven huizen, het dorp heeft meer dan 2500 inwoners. En Vijfhuizen is nog groter met meer dan 4000 inwoners. Die mensen stop je niet zomaar in vijf huizen.

Beschrijvend

Een plaatsnaam geeft aan waar je woont. Met deze gedachte zijn er een aantal plaatsnamen ontstaan, waarbij er echt beschreven is waar men woonde. Ik woon ‘Aan de Rijksweg’, in de ‘Kleine Huisjes’ of aan de ‘Duistere Steeg’. Ook andere namen in deze categorie onthullen het een en ander over de ligging. Sommigen zijn op een andere manier beschrijvend, zoals Baalhoek, Blauwe Hand en Zwartebroek.

Schunnig

Tja, net als bij achternamen zijn er in het verleden ook plaatsnamen ontstaan, die tegenwoordig een seksistische klank hebben. Enkele nette namen in deze categorie zijn ‘Billen’ en ‘Reet’. Ook al zijn de andere namen schunniger, ‘Sexbierum’ is misschien wel het bekendste van dit stel. Deze plaatsnaam doet namelijk direct denken aan seks, bier en rum. De plaats heeft echter een hele nette afkomst. Van oudsher heette dit Friese dorpje namelijk Sixtabarra of Sixtusburen, genoemd naar de heilige Sixtus. De kerk in dit dorpje heeft nog steeds de naam Sixtuskerk.

Landen

Dat er in Nederland een plaatsje Nederland is, is wel erg frappant, maar ook logisch uit te leggen. Het beschrijft namelijk de ligging van dit buurtschapje, namelijk laag land. Het ligt in het laaggelegen moerassig land van de Weerribben. Meer opvallender is het feit dat we behoorlijk gecharmeerd zijn van Engeland en Egypte. In Nederland liggen vijf plaatsen die allemaal Egypte heten. Egypte is 2x te vinden in Friesland en 1x Noord-Brabant, Limburg en Groningen. Engeland ligt zowel in Overijssel, Drenthe en Gelderland. Gelukkig voor de postbezorgers liggen ze een eindje uit elkaar en hanteren wij postcodes.

Grappig & ApartDierenDierenGetallenBeschrijvendSchunnigLanden
BaardAalsmeerPaardelandenDen NulAan de RijkswegAbbekutjesveenAmerika
BrandAaltenPadhuisEenAchter het KloosterBenedenknijpeBorneo
De DoodApenhuizenPelikaanEeneindAchterste ErmBillenDenemarken
De LeukeBeersRavensteinEenigenburgBaalhoekKakkersgatEgypte
DonderenBeertaRoelofsarendsveenEenrumBelgenhoekKruishaarEngeland
DoodstilBeneden-LeeuwenRoodehaanEen WestBoerengatKuttelikkerHei-Oostenrijk
DoosjeBiggekerkeSas van GentEerste ExloërmondBoerenholKuttingenFrankrijk
DorstBontebokSlangenburgEerste ValtermondBovenburenLippenhuizenPalestina
DuurBoven-LeeuwenSchapenboutNummer EénBlauwe HandLullPolen
EchtDuivenVlodropTweede ExloërmondDe BultPlasmolenPoortugaal
GaarkeukenDuivendrechtValkenburgTweede ValthermondDe Oude TolPoepershoekSiberië
GauwGrauwe KatValkenswaardDrieDe WilgenRectumTurkeye
Godlinze’t HaantjeVeulenDriehuisDuistere SteegReet
GoorHaanradeVinkeveenDriemondGeeneindReetengat
GroetHertVisbuurtDrie HoefijzersGouden PloegSexbierum
GulpenHertenVlieghuisDrieënhuizenHeuveltjeTrutjeshoek
HeelHet KoegrasVogelenzangVierakkerHobbelWaspik
HelwijkHongerige WolfVogelwaardeVierhoutenHoek
HemHoenderloVosseburenVierhuizenHuis ter Heide
KijkuitKatwijkVossenpelsVierlingsbeekKleine Huisjes
LeukenKalverdijkWezelVierpoldersLangeweg
LosserKievitshaarWitte PaardenVieruiterstenOver de Dijk
ModdergatKievitsnestWoerdenVierverlatenOude Molen
MonsterKoedijkWolfhezeVijfhuizenRoodeschuur
NeerKoedoodWormerZevenaarSimpelveld
NooitgedachtKoehoolWormerveerZevenhuizenVerloren Eind
NoordenKoekangeWulpenbekAchtVerloren Hoek
OmvalKoekoekZwarte HaanAchthovenZwartebroek
Oude WillemKoewachtZwarte PaardAchtmaal
Oud GastelKrabbendijkeZwartschaapAchtweteringen
PaalKrabbendamZwijndrechtNegenhuizen
PasopLage Zwaluwe Tiendeveen
PiepertLeeuwarden Tienhoven
RaarLeeuwen Tiengeboden
RarenLeeuwerik Tiengemeten
RoldeMade Tienray
SmaktMierlo Numero Dertien
StampersgatMierlo-Hout Zestienhoven
TakkebosMossel Honderd
UitwegMuggenbeet Duizendmorgen
ValomMuggenhool
VrouwenverdrietMuizenhol
WieNachtegaal
WitharenOttersum
ZettenOtterlo
ZiekOss
© 2014 - 2024 Evie99, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puzzelen met plaatsnamenTaalspelletjes zijn er voor jong en oud en kunnen makkelijk op niveau en naar thema aangepast worden. Eén van de mogelij…
Korte plaatsnamenEen plaatsnaam met slechts één of twee letters? Het komt vaker voor dan u denkt, vooral in het buitenland. Nederland tel…
De geschiedenis van plaatsnamenPlaatsnamen zijn soms veelzeggend, maar kunnen ook een kleine mysterie hebben. Hoe komen ze aan die naam? De geschiedeni…
Nederlandse plaatsnamen in Zuid-AfrikaAl sinds de VOC-tijd is er sprake van een band tussen Nederland en Zuid-Afrika, waardoor de Nederlandse invloeden er tot…

Gehucht, buurtschap, dorp of stadWoonplaatsen zijn er in allerlei soorten en maten; gehuchten, buurtschappen, dorpen en steden. Maar wanneer krijgt een w…
Wat doet tijd met ons?mijn kijk opWat doet tijd met ons?“Tijd is essentieel” zei iemand tijdens een interview op televisie. Maar de enige reden die de man kon bedenken was dat…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_plaatsen
Evie99 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 12-04-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.