nieuws uitgelichtSchokkend Groningen – een actiegroep tegen NAM
In Groningen wordt gas gewonnen en dat heeft effect op de bodem. Die gaat er van trillen en de provincie maakt kennis met een on-Nederlands fenomeeen: aardbevingen. Schokkend Groningen is een actiegroep die in mei 2013 is opgericht. Een aantal Groningers staat aan de basis van de actiegroep. Ze willen met ludieke acties de NAM en het Rijk aanspreken zodat de Groningers gecompenseerd voor de schade die ze hebben vanwege van de aardgaswinning.
Schokkend
De nieuwe actiegroep balt een vuist tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Gedupeerden van aardbevingen en Groningers met schade vanwege de aardgaswinning moeten gecompenseerd worden door de NAM en dat wil de actiegroep bewerkstelligen. De NAM moet over de brug komen en er moet een toekomstfonds komen.
Oproep
In een Radio Noord uitzending is de basis gelegd voor de Groninger actiegroep
Schokkend Groningen. John Lanting uit Uithuizermeeden deed op de radio een oproep om een vuist te maken tegen de NAM. Voor de actiegroep is het voor praten inmiddels te laat. Er moet wat gebeuren. De groep is er niet een van schreeuwen en vastketenen aan gebouwen en boortorens. De actiegroep wil onderwerpen bespreekbaar maken, ondermeer:
- veiligheid;
- waardevermindering van huizen;
- stress bij inwoners.
Stoppen
Schokkend Groningen denkt niet dat ze het klaar krijgen dat de NAM stopt met aardgaswinning.
Second best is een goede afhandeling van schadeclaims. De actiegroep staat ook een vertrekregeling voor mensen die uit het aardbevingsgevoelige gebied willen vertrekken voor. Daarnaast moet de veiligheid worden gewaarborgd en moet een toekomstfonds worden gevuld met een deel van de aardgasbaten. Dat fonds komt ten goede aan de inwoners van het winningsgebied.
GBB
Er bestaat al een vereniging die informatie verzamelt over de aardschokken en aardbevingen en die belangen behartigt. In november 2009 werd de
Vereniging De Groninger Bodem Beweging (GBB) opgericht. De GBB zet zich in voor mensen die last hebben van de aardgaswinning en die schade ondervinden als gevolg van gevolg van de aardgaswinning in het Groningerveld. GBB houdt op een kaart nauwgezet alle aardbevingen in het noorden van het land bij.
Op de bevingskaart staat:
- de plaats;
- de datum van de beving;
- de tijd;
- magnitude;
- diepte.
Schokkend Groningen vindt dat hun actiegroep bestaansrecht heeft naast de GBB, omdat de GBB te weinig resultaten boekt.
Minister
De Nederlandse overheid doet onderzoek naar de gevolgen van de aardgaswinning. In juni 2013 komen de eerste drie onderzoeksrapporten. In totaal worden er elf onderzoeken gehouden. De laatste rapporten worden in december 2013 verwacht. Pas daarna neemt Minister Henk Kamp van Economische Zaken besluiten over het sluiten van de gaskraan of vermindering van winning in Groningen.
Maatregelen van de minister
Op 17 januari 2014 maakt minister Henk Kamp de maatregelen bekend die voor Groningen gaan gelden.
De winning van aardgas wordt in drie jaar tijd gericht verminderd. Er komt in totaal bijna 1,2 miljard euro beschikbaar in vijf jaar tijd waarmee gebouwen kunnen worden versterkt en huizen en infrastructuur kunnen worden verbeterd. Waar nodig worden dijken versterkt. Er wordt tevens geïnvesteerd in de regionale economie. Het ministerie werkt de maatregelen verder uit met de Groningse provinciale en gemeentelijke bestuurders. De regio wordt daar intensief bij betrokken. Het wordt de dialoogtafel genoemd.
Loppersum
De productie wordt het meest verminderd in het meest risicovolle gebied bij Loppersum, met tachtig procent in drie jaar tijd. De totale gasproductie uit het Groningerveld wordt voor de jaren 2014, 2015 en 2016 verlaagd naar respectievelijk 42,5, 42,5 en 40 miljard kubieke meter per jaar. In 2013 werd er bijna 54 miljard m3 uit de grond gehaald. De kraan bij Loppersum gaat niet helemaal dicht, om voldoende gas te hebben voor de koudste dagen. Di cijfers worden in januari 2015 bijgesteld.
Gaswinning 2015- 2016
UIt de cijfers die in januari 2016 naar buiten worden gebracht blijkt dat er minder gas uit het Groningenveld is gehaald. In totaal haalde de NAM in 2015 46 miljard kubieke meter gas uit Nederlandse bodem, waarvan 28 miljard kubieke meter uit het Groningenveld. (Behalve in Groningen wint de NAM uit 175 kleinere velden op land en zee. Ook hier liep de productie terug.)
In 2014 haalde de NAM 55 miljard kubieke meter gas naar boven, waarvan 42 uit het Groningenveld. Minister Kamp van Economische Zaken stelde het productieplafond in januari 2015 vast op 39,4 miljard kubieke meter. In juni 2015 werd dat verder teruggeschroefd naar 30 miljard kubieke meter voor het jaar 2015. In oktober 2015 werd dat plafond nogmaals verlaagd naar 27 miljard kubieke meter gas voor de periode van oktober 2015 tot en met september 2016.
Lees verder