mijn kijk op

De wereld van nu

De wereld van nu Met de huidige ontwikkelingen in de technologie gaat het goed. Steeds meer, niet noodzakelijke, behoeften worden gecreëerd. Het wordt steeds gekker, steeds sneller en we moeten meer, meer, meer. Maar er zijn zoveel mooie dingen om ons heen die we door het beeldscherm voor ons neus niet meer zien. Hieronder enkele tips voor vermaak buiten de moderne wereld. Je zult zien dat je gaat genieten van de kleine dingen om je heen.

Als het er niet is…

Ik ben de laatste die zegt dat het vroeger beter was. Ik ben rond de dertig en ik ga zeker niet hardop roepen dat ik het allemaal wel weet. Er zijn echter enkele dingen waaraan ik mij stoor en waarvan ik merk dat de wereld onpersoonlijker wordt. Natuurlijk heeft elke periode zo zijn eigen invloed. Deze tijd brengt de technologie dat met zich mee. Natuurlijk ben ik geen heilig boontje en ik maak me ook schuldig aan sommige vormen van technologie waarbij ik de vriendelijkheid wel eens lijk te vergeten. Ik besef me goed dat we niet terug kunnen naar een tijdperk zonder technologie, gewoon omdat het onmisbaar is en ik denk dat we dat ook niet moeten willen. Een soort van: als het er niets is mis je het niet, maar als je het eenmaal hebt…

Digitale wereld versus Werkelijkheid

Wat wil ik nu bereiken met dit artikel? Dat we gewoon eens wat vriendelijker tegen elkaar doen wanneer we elkaar ontmoeten in het park, in de stad, in de supermarkt, op feestjes e.d. Alle communicatie lijkt namelijk tegenwoordig verstoord door de technologie. Er is geen feest, treinstation, voetbalwedstrijd of winkelroute waar niet honderden mensen tegelijk naar een beeldscherm kijken terwijl ze in gezelschap zijn van anderen. Een lunch met een vriend of vriendin waarbij de telefoon zichtbaar op de hoek van de tafel ligt en waar elke hap of slok wordt onderbroken wanneer er een sms, what’s app of facebookmelding komt, waarbij alle gesprekken die tussen de twee plaatsvinden stilgelegd worden om eerst te kijken wat er in de digitale wereld gebeurd. Ik snap nog steeds niet wat mensen beweegt om die wereld belangrijker te vinden dan de echte wereld.

Of je mijn tips daadwerkelijk gaat gebruiken of alleen nieuwsgierig bent (of op dit punt al bent afgehaakt omdat je denkt dat je digitale gedrag wel meevalt), ik heb dit ondervonden en mijn wereld is een stuk beter sinds ik de technologie geminderd heb en ben gaan genieten van de kleine dingen die we om ons heen hebben.

Tip 1: Ga eens weg zonder telefoon

Om eens te ontstressen en af te zijn van technologie en de drukke wereld daarachter, is het misschien leuk voor je gezelschapspartner om eens weg te gaan zonder telefoon. Laat je telefoon lekker thuis en ga winkelen, lunchen, dineren, naar de bios of gewoon bij elkaar op bezoek en geef daarbij onderling een ‘telefoon-verbod’ af. Als je thuis komt kun je de schade inhalen en zul je merken dat je weinig tot niets gemist hebt.

Ook is het fijn om je hoofd een leeg te maken en een wandeling te doen, of gewoon thuis gaan zitten met goede muziek zonder dat de computer of telefoon aanstaat, zonder mobiele telefoon. Je zult zien dat je heel andere inzichten krijgt. Je zult dingen zien die je anders niet had gezien en je zult genieten van de natuur in al zijn schoonheid. Kijk alleen eens een lammetje dat in de lente vrolijk om zijn moeder heen dartelt in de wei. Beeldschoon in het echt, minder op een foto die op Facebook wordt geplaatst.

Tip 2: Schrijven

‘Ik ken echt niet zonder telefoon of computer!’ Een uitspraak die op ons allemaal betrekking heeft. Sommigen weten niet eens wat een typemachine is, laat staan dat ze weten dat brieven vroeger met ganzenveren werden geschreven. Deze tip is om de pen eens op te rapen en een brief of kaartje te schrijven naar je dierbaren. Niet de mensen een mail sturen uit je vriendenlijst, maar je echt vrienden waar je in het dagelijks leven wat aan hebt. Tegenwoordig is het onverwacht, maar het zal op prijs gesteld worden.

Tip 3: We van het beeldscherm

Ik ben niet tegen de technologie, wel zie ik steeds meer om me heen dat mensen op een iPad een boek lezen. Zonde. Wat is er nu lekkerder dan op een zondagmiddag op de bank met een goed boek, waar de bladzijden met een scheurend geluid omgeslagen kunnen worden en waar de muffe geur van inkt en papier samensmelten in je neus. Mijn tip: lees eens een boek op papier. Het zal veel meer plezier doen en je zult zien dat je rustiger wordt, dan te staren naar een fel verlicht beeldscherm.

Tip 4: Zet alles uit

Voor de meesten lijkt dit onmogelijk, maar wat is er mis met een dag lang de computer en telefoon uit te zetten. Misschien is het de angst voor eenzaamheid, misschien de angst om vergeten te worden of om iets te missen (hoewel veel mensen meer over zichzelf lijken te praten dan oprechtte interesse te tonen in een ander). Ik heb geen idee waar het aan ligt, maar de telefoon lijkt onmisbaar uit ons leven. Toch is het niet zo gek als je bedenkt dat we, nog niets eens zo lang geleden, nog geen mobiele telefoons hadden en de eersten die er waren, van korte levensduur waren. Maar toen konden we ons toch ook vermaken en hadden we vrienden?

Familiediner

Organiseer eens een familiediner, vriendendiner of doe eens een bordspel met een groot gezelschap. Hang een bordje op de deur: telefoons verboden en zet die van jezelf ook uit. Je zult zien dat niet gestoord worden gezelliger is – ook voor de omgeving om je heen.

Wees behulpzaam

Twee tips in een. Wanneer er een ongeluk gebeurt, blijven de ramptoeristen niet uit, dat is altijd al zo geweest. Wat me tegenwoordig wel opvalt, is dat we niet meer helpen of ‘zomaar’ staan te kijken, maar dat er gefilmd wordt met de telefoon en dit wordt vervolgens op Facebook of Twitter geplaatst alsof men wil zeggen: ‘Wow, jij denkt dat jij een cool leven hebt, kijk eens waar ik ben beland! Heftig!’ Mijn vraag: Waarom?

Daarnaast is de wereld sneller geworden, ook daar kunnen we niet onderuit. Geïrriteerde klanten aan de kassa met een norse blik die uitdrukt dat iedereen in de weg loopt en dat ze moeten opschieten. Het is niet alleen slecht voor je hart, je wint er ook geen tijd mee. Ik zou zeggen: wees eens vriendelijk tegen de caissière, want zij doet ook alleen maar haar werk. Glimlach eens naar elkaar wanneer je elkaar tegen komt. De wereld wordt er zoveel leuk van en je zult je zoveel lekkerder voelen.
© 2013 - 2022 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen en computersKinderen en computersComputers zijn handig en niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook kinderen gaan steeds meer met computers we…
Technologie in razend tempo verderDe term technologie kan op verschillende manieren verklaard worden. In elk geval denken de meeste mensen bij technologie…
Materialisme en consumentisme: De impact van technologieMaterialisme en consumentisme: De impact van technologieMaterialisme en consumentisme wordt sterk aangemoedigd door de komst van steeds nieuwe en betere snufjes op de technolog…

Sint Clemenskerk in Nes op Ameland - Brand en nasleepSint Clemenskerk in Nes op Ameland - Brand en nasleepOp 5 februari 2013 brandt de monumentale Sint Clemenskerk in Nes op Ameland af. De kerk kan als verloren worden beschouw…
De hersencapaciteit kan een informatie blokkade opleggenDe hersencapaciteit kan een informatie blokkade opleggenHet kan iedereen zomaar een keer overkomen. Door veel informatie of onduidelijkheden raken de hersenen in de war en kome…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.