Bram Moszkowicz en zijn carrière

Bram Moszkowicz en zijn carrière Moszkowicz is Nederlands bekendste advocaat. Moszkowicz had en heeft veel beroemde en beruchte mensen onder zijn clientèle zoals Bouterse, Wilders, Holleeder en Robin van Persie. Toch moet Moszkowicz vechten voor het behoud van zijn carrière. Hij zou namelijk contante betalingen hebben aangenomen en verzuim hebben gepleegd in het verlenen van rechtsbijstand.

Advocatenfamilie

De vader van Bram Moszkowicz, Max Moszkowicz, bouwt vanaf de grond een advocatenimperium vlak na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. Voor Nederland was een dergelijk advocatenbureau opmerkelijk en groeide al snel uit tot de bekendste en beste advocatenbureau van Nederland.

Abraham Maarten Bram Moszkowicz werd net zoals zijn drie broers (David, Max Jr., en Robert) beëdigd als advocaat. Bram, zijn vader en zijn broers David en Max Jr. vormden tot in 2012 tezamen de advocatenmaatschap Moszkowicz Advocaten met kantoren in Maastricht en Amsterdam. Bram leidde de vestiging in Amsterdam.

Bram Moszkowicz is geboren in Maastricht op 26 juni 1960 en woont tegenwoordig in Amsterdam.

Studie

Mosckowicz ging na zijn jeugd doorgebracht te hebben in Maastricht bij zijn vader rechten studeren in Amsterdam. Hier waren natuurlijk maar weinig zuiderlingen en hiermee viel hij erg op. Tijdens zijn studie stond hij al bekend om zijn formele kledingstijl: een net pak met gelakte schoenen. Zelden of nooit kwam Moszkowicz informeel gekleed naar school.

Volgens één van de leraren viel Moszkowicz op inhoudelijk gebied juist helemaal niet op. Niemand kreeg echt de indruk dat het een enorm slimme jongen was met een glorieuze toekomst in zicht. Zelf bevestigt Moszkowicz dit in zijn pas uitgekomen boek. "De studie is allemaal maar theoretisch. Ik moest het hebben van de praktijk, van mijn vader. Wat ik van mijn vader heb geleerd heeft meer inhoud dan de hele opleiding in Amsterdam bij elkaar".

In 1984 was Moszkowicz klaar met zijn studie en kon beginnen aan het zelf op treden in de rechtszaal.

Loopbaan

In de tijd van 1984 tot 2003 heeft Moszkowicz heel wat cliënten verdedigd. Ieder jaar werd zijn carrière alsmaar groter, bekender en sterker. Daar kwam in 2003 echter verandering in toen hij Desi Bouterse ging verdedigen. Desi Bouterse werd en wordt nog steeds verdacht van betrokkenheid bij en verantwoordelijkheid voor de beruchte Decembermoorden. De verdediging leverde geen problemen op voor Moszkowicz. Wat wel een probleem zou vormen, was het filmpje dat later op zou duiken waar Moszkowicz al dansend met Bouterse met elkaar kletsen. Moszkowicz heeft altijd volgehouden dat Bouterse ongevraagd naar hem toe kwam in plaats van dat hij naar Bouterse zou zijn gegaan. Moszkowicz ontkent elke bewering over een vriendschappelijke relatie buiten de rechtszaal om.

Een nieuwe rechtszaak in 2005 wekt opnieuw internationale interesse. Ditmaal is het de hoofdverdachte van de vuurwerkramp in Enschede. André de Vries wordt verdedigd door Moszkowicz en krijgt vrijspraak.

In 2007 komt Moszkowicz wederom negatief in het nieuws. Ditmaal is het de rechtszaak omtrent de topcrimineel Willem Holleeder. Holleeder zou namelijk Endstra hebben afgeperst. Omdat Moszkowicz vroeger advocaat van Endstra was, viel de combinatie Endstra-Holleeder niet lekker. Er kwam zelfs een klacht die er voor zou moeten zorgen dat Moszkowicz niet meer op legale wijze de advocaat mocht zijn van Holleeder.

Maar de nadelige kant van de zaak moest nog komen. Jort Kelder, hoofdredacteur van Quote, noemde Moszkowicz en Holleeder "maffiamaatjes". Deze uitspraak leidde tot een kort geding waarin Moszkowicz ongelijk werd gesteld. Op dezelfde dag van deze uitspraak lekten documenten uit naar de pers die Endstra zwart zou moeten maken. Dat had tot gevolg dat Moszkowicz continue bedreigd werd en dat hij lijfwachten inhuurde en uiteindelijk naar het buitenland ging tot de rust teruggekeerd zou zijn.

Geheel onverwachts gaf hij op 24 mei 2007 een persconferentie. Hierin probeerde hij enkele zaken uit te leggen en zijn naam te zuiveren.

Een lange tijd bleef het stil bij de inmiddels wereldberoemde advocaat. Zijn naam was weer ietwat gezuiverd en na een aantal goed aflopende zaken was Moszkowicz weer terug van weggeweest. Deze 'comeback' werd helemaal versterkt toen Moszkowicz opnieuw een internationale rechtszaak bijwoonde. Ditmaal werd hij advocaat van de Nederlandse politicus Geert Wilders

Wilders werd verdacht van haatzaaien en discriminatie. Het proces ging vooral om de uitspraken in een column van Wilders waarin hij de islam als een fascistische ideologie omschreef en de Koran wil verbieden. Omdat deze uitspraken vast staan en in principe dus strafbare feiten zijn, zou Moszkowicz het moeilijk krijgen zijn cliënt te verdedigen.

Toch lukte hem om Wilders vrij te krijgen. De advocaat richtte zich namelijk niet op de vraag of Wilders inderdaad gediscrimineerd had maar op de vraag of Wilders wel een eerlijke kans had in dit proces. Deze verdedigingstactiek leidde tot enkele ongeoorloofde uitspraken van het OM. Deze opmerkingen zorgde voor genoeg verweermateriaal voor Moszkowicz. Op 23 juni 20011 werd Wilders vrijgesproken.

Tuchtzaak

Helaas kwam de bekendste advocaat van Nederland wederom negatief in het nieuws. Ditmaal moet hij echt vechten voor het behoud van zijn carrière. Hij wordt namelijk beschuldigd van belastingontduiking. In meerdere zaken zou hij behoorlijke bedragen contant geld hebben aangenomen. Sommige bedragen liepen op tot €20.000. Door contante betalingen aan te nemen en deze vervolgens niet te registreren, kan belasting ontdoken worden. Ook zou er een koffer met maar liefst 75.000 dollar overhandigd zijn aan Moszkowicz als betaling van Wilders. Moszkowicz noch Wilders bevestigen dit.

Moszkowicz laat duidelijk merken niet gecharmeerd te zijn van de tuchtzaak. Volgens hem zijn er honderden advocaten en honderdduizenden arbeiders die geld op een 'andere' manier aannamen.

Toch werd Moszkowicz door de Raad van Discipline uit zijn ambt gezet tot Justitie en OM tot een uitspraak zouden komen. Deze uitspraak werd nog minder rooskleurig toen een ex-cliënt aangifte deed bij Justitie dat Moszkowicz fraude pleegt en afspraken niet nakomt. Een aantal andere ex-cliënten doen daarna ook aangifte.

Maar ondanks dat, blijkt op 26 februari 2013 dat er meer nodig is dan zeven aangiften, uit ambtzetting door Raad van Discipline en een rechtszaak tegen het OM en Justitie om Moszkowicz neer te halen. De rechtbank besloot namelijk om de advocaat niet strafrechtelijk te vervolgen.

Op 23 april 2013 werd Moszkowicz uit zijn ambt gezet. Dit betekent dat hij zijn beroep als advocaat niet meer mag uitoefenen.

Privé

Moszkowicz heeft uit zijn eerste huwelijk een zoon en uit zijn tweede huwelijk een dochter en een zoon. In totaal heeft hij dus drie kinderen. Helaas mislukte zijn tweede huwelijk ook. Dit kwam doordat Bram Moszkowicz verliefd werd op Nienke, de winnares van zijn eigen programma 'De nieuwe Moszkowicz'. Deze relatie hield een paar jaar aan tot de advocaat Eva Jinek leerde kennen. Zij hadden tot 2012 een relatie. Deze eindigde plots. Moszkowicz gaf aan zijn oude gevoelens voor Nienke weer te voelen. Op het moment is Moszkowicz vrijgezel.
© 2013 - 2024 Vanzadelhoff, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bram Moszkowicz: gewezen strafpleiter en advocaatBram Moszkowicz is Nederlands bekendste advocaat en strafpleiter en bovendien een televisiebekendheid van de bovenste pl…
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
De populairste kindernamen van 2012De populairste kindernamen van 2012Gefeliciteerd, je wordt ouder van een kindje! Als het goede nieuws eenmaal tot je is doorgedrongen, wordt het tijd om na…
Dracula, de vampier uit Oost-EuropaVan oorsprong huist de vampier in Oost-Europa. De vampierverhalen ontstonden in het begin van de 16de eeuw in Roemenië e…

Werken als conducteurWerken als conducteurHet beroep van conducteur is om verschillende redenen aantrekkelijk. Zo is het salaris goed en zijn de aanvullende voorw…
Het openen van een winkelHet openen van een winkelHet is tegenwoordig lastig voor mensen die een eigen winkel willen openen, maar er zijn nog steeds mensen die het aandur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Activedia, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bram_Moszkowicz
Vanzadelhoff (71 artikelen)
Laatste update: 19-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.