De zin en onzin van 'hard to get' spelen

De zin en onzin van 'hard to get' spelen 'Hard to get' spelen in de liefde. Is dit wel effectief als je iemand op het oog hebt? Moet je laten blijken dat je interesse in de ander hebt? Of is het beter jezelf een beetje mysterieus op te stellen? In dit artikel worden de voors en tegens van deze liefdesstrategie op een rijtje gezet.

Wat is 'hard to get' spelen?

Veroveren

Wie 'hard to get' speelt doet alsof hij of zij moeilijk te veroveren is. Het is bijna een kat- en muis spelletje: je vindt iemand leuk maar doet alsof diegene je totaal niet interesseert.

Avances

Sommigen beweren dat 'hard to get' een kunst op zich is: het vereist geduld, moed en wat toneelvaardigheden. Er zijn zelfs mensen die het altijd vol blijven houden 'hard to get' te spelen. Ze gaan niet op avances in en laten hun droompartner nooit hun ware gevoelens blijken.

Waarom spelen we 'hard to get'?

Mysterieus

Mensen die 'hard to get' spelen stellen zich een beetje mysterieus op. De gedachte hierachter is dat iets wat moeilijk te krijgen is vaak gewilder is. Het is een onbewust gedragspatroon dat bedoeld is om die ander juist aan de haak te slaan.

Onzekerheid

Sommigen spelen ook 'hard to get' uit onzekerheid. Ze zijn zo bang dat de ander hen uiteindelijk niet leuk vindt dat ze maar doen alsof ze niet geïnteresseerd zijn. Liefde brengt ook onzekerheid met zich mee. En niet iedereen durft die onzekerheid aan.

Blozen

Verlegen mensen hanteren de 'hard to get'- strategie ook vaak omdat ze niet weten wat ze tijdens een eerste gesprekje moeten zeggen. Of ze zijn bang dat ze gaan blozen. Uit angst hiervoor gaan ze het contact met de ander vermijden. Zo zijn er talloze redenen om 'hard to get' te spelen.

'Hard to get' onderzoek

Wetenschappers

In Amerika is veelvuldig onderzoek gedaan naar 'hard to get' spelen. Hieruit kwam naar voren dat het voor mannen soms best handig kan zijn om hun gevoelens voor zichzelf te houden. Het bleek namelijk dat diverse vrouwen zich sterk aangetrokken voelden tot een man bij wie ze niet konden inschatten of hij iets voor haar voelt.

Onduidelijkheid

Door onduidelijkheid gaan vrouwen meer over een man nadenken. Ze gaan zich steeds meer afvragen of deze man haar wel leuk vindt. Door het vele denken aan deze man krijgen ze eerder interesse in hem en dit wekt verliefde gevoelens op.

Onderzoek op Facebook

Profielen

Enige voorzichtigheid is wel geboden. De Amerikaanse Wetenschappers deden verder onderzoek op de populaire netwerksite Facebook. Ze lieten de vrouwen profielen van deze mannen zien en vertelden daarbij wat de mannen van hun vonden.

Interessant

Sommige mannen- uit de 'hard to get' groep- lieten dit in het midden. Anderen vertelden duidelijk dat ze de vrouw bovengemiddeld aantrekkelijk vonden. De vrouwen vonden beide groepen mannen interessant. Het is niet duidelijk of de 'hard to get' groep geliefder was.

Lange termijn

Toch denkt deze groep Amerikaanse wetenschappers wel dat de 'hard to get'- methode enigszins werkt. Door jezelf een beetje gereserveerd op te stellen blijft er wat te raden, is hun stellige overtuiging. De ander gaat als het goed is over jou nadenken en wordt steeds geïnteresseerder in jou. Het is echter niet onderzocht of deze methode op lange termijn werkt.

Iemand aan de haak slaan? Het kan ook anders

Hard to get: niet strategisch?

Hoewel bepaalde wetenschappers geloven in de 'hard to get'- methode is er ook een grote groep mensen die deze strategie helemaal niet effectief vindt. Als je iemand nooit laat weten dat je diegene leuk vindt is de kans op een date kleiner. De ander weet immers niet wat hij of zij met je aan moet en wordt mogelijk onzeker. Een gezellig praatje of afspraakje blijft hierdoor juist uit.

Effectieve methode

Ook vergeten we vaak dat de ander ook verlegen kan zijn. Als de andere persoon ook 'hard to get' blijft spelen is de kans dat het op iets uitdraait bijna nihil. Als je een ander juist het gevoel geeft bijzonder te zijn, stijgt het zelfvertrouwen en durft hij of zij je misschien sneller mee uit te vragen. Iedereen houdt van belangstelling, waardering en complimentjes. Dit werkt vaak beter iemand over de streep te trekken dan de 'hard to get' methode.

Tips om 'hard to get' af te leren

Geheime liefde

Wie niet meer zo gelooft in de 'hard to get'- methode kan ervoor kiezen het anders aan te pakken. Pas op dat je niet naar de andere kant doorschiet en je geheime liefde overlaadt met aandacht en te snel en teveel wil. Wees in het begin een beetje mysterieus en laat langzaam merken dat je die persoon leuk vindt.

Date

Toon belangstelling, geef zo hier en daar wat subtiele complimentjes. Als je voelt dat de klik daar is kun je iemand mee uit vragen. En dat is precies het moment waarop je iemand echt leert kennen. Als de date leuk is volgt er vanzelf meer. En dat is wellicht een stuk effectiever dan allebei 'hard to get' blijven spelen.
© 2011 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online dating: tips voor een eerste dateOnline dating: tips voor een eerste dateHeb je iemand ontmoet via een datingsite en komt er een eerste date? Dan kun je wel tips voor een eerste date gebruiken.…
Negen tips om Christelijk te daten: Vind nu de wareChristelijk daten is een hot topic in de Christelijke gemeenschap. In de Christelijke gemeenschap is er soms onenigheid…
Online dating: wat gaan jullie doen tijdens de eerste date?Online dating: wat gaan jullie doen tijdens de eerste date?Heb je iemand gevonden op een datingsite waar het wel mee klikt? Dan zal een eerste date al snel volgen. Wat gaan jullie…
Succesvol naar de tweede dateSuccesvol naar de tweede dateNa veel daten met mensen die niet echt de moeite waard zijn geweest heb je nu eindelijk iemand die echt helemaal aan jou…

Internetdating tips om contact te leggenInternetdating tips om contact te leggenAls je ingeschreven staat bij een internetdating site dan wil je contact leggen met anderen. Hiervoor kun je anderen een…
Relatieplanet: de site voor een serieuze relatieMensen die op zoek zijn naar een datingsite die gericht is naar serieuze relaties kunnen zich gratis aanmelden bij de si…
Bronnen en referenties
  • www.nu.nl
  • www.scientias.nl
  • www.helium.com
  • www.viva.nl
  • www.thenatural.nl
  • www.datingzoeker.nl
Schoontje (91 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.