Dating via internet, de eerste afspraak

Dating via internet, de eerste afspraak Wanneer je iemand via internet hebt gevonden en je hebt met elkaar afgesproken voor de eerste ontmoeting, dan wordt het pas echt spannend. Je hebt wel een beetje idee van elkaar gekregen maar de kans is groot dat je voorstellingsvermogen en de werkelijkheid op zijn minst een kleine discrepantie vertoont. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Redenen om te daten

Er zijn verschillende redenen dat je iemand kunt opzoeken: vriendschap, sexcontact of relaties maar vaak komt het op hetzelfde neer. In de praktijk vervult je aanstaande partner alle drie de doelen. Er zijn mensen die al een relatie hebben maar toch meer willen en daarom op zoek gaan. Dan zou je kunnen zeggen dat deze persoon eigenlijk op zoek is naar een betere relatie. Natuurlijk zijn er mensen die het liefst zo veel mogelijk verschillende sexcontacten willen.

Verwachtingspatroon

De eerste ontmoeting kan zowel mee- als tegenvallen. Dat heeft in eerste instantie te maken met het verwachtingspatroon dat je van de ander creëert. Als iemand niet aan dat patroon voldoet dan kan de persoon voor jou tegen vallen. Het hoeft dan helemaal niet zo te zijn dat de persoon een tegenvaller is; het kan ook aan je perceptie liggen. Perceptie is de manier waarop je tegen de wereld aankijkt. Om teleurstellingen die voortvloeien uit verwachtingen te voorkomen is het wijsheid om je verwachting te negeren en open te staan voor alle eerste indrukken die je maakt tijdens de daadwerkelijke ontmoeting. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde; wanneer je een negatief verwachtingspatroon hebt dan kan het meevallen; echter dit komt in de praktijk nauwelijks voor aangezien je niet snel afspreekt als je een negatief verwachtingspatroon hebt tijdens de eerste schreden op het digitale liefdespad.

Directe Klik

Het proces van elkaar leren kennen-verwachtingen scheppen-bedrogen uitkomen of positief verrast worden is een gang van zaken die bij elke internetontmoeting plaatsvindt. Zelfs voor sollicitaties naar een baan geldt dit. Voor Dating is het een extra intens proces omdat het heel belangrijk kan zijn voor een man of vrouw om de juiste partner te vinden. Wanneer het direct klikt dan kan de eerste ontmoeting een vrolijk begin van een reis door de liefde worden. Toch zal dat niet gelijk bij de eerste ontmoeting gebeuren of je moet veel geluk hebben. Er is altijd de spanning van: zal hij/zij me echt leuk vinden? Vind ik hem/haar echt leuk? Wat moet ik doen als ik hem/haar niet leuk vind?

Hoe kom je ervan af?

Als de ontmoeting voor jou tegenvalt maar je merkt wel dat de ander jou erg leuk of zelfs superleuk vindt dan kan er een heuse problematische situatie ontstaan. Je denkt misschien: hoe kom ik er van af? Terwijl de ander denkt: hoe spring ik er bovenop? De reden waarom je iemand hebt ontmoet maakt een groot verschil in wat je het beste zou kunnen doen. Wanneer je iemand voor een relatie hebt ontmoet en je hebt afgesproken eerst met elkaar uit eten te gaan dan kun je gelijk al zeggen: ik weet niet of het ooit iets tussen ons wordt maar laten we gewoon een gezellige avond ervan maken en samen genieten van het uitgaan in een restaurant. Hiermee schep je zowel voor jezelf als de ander een lager verwachtingspatroon. Ook geef je de ander als het ware een tweede kans; de eerste indruk over je mogelijk aanstaande partner was niet overweldigend maar misschien zie ik het verkeerd. Het kan ook zijn dat de ander direct al zegt: nou, dan wil ik ook niet met je uit eten want ik geloof heilig in de eerste klik. In dat geval heb je de ander beter leren kennen en dat is wat je wilt op een eerste afspraak.

Sex

Wanneer je via internet elkaar opzoekt voor een sexcontact is het iets anders. Misschien was je al zo opgewonden door de mails, dat je van het sms-je met ´ik ben er bijna´ een smoorverliefd gevoel krijgt waardoor je na het openen van de voordeur in elkaars armen vliegt. Nog voordat je iets te drinken kunt aanbieden stormen jullie dan de slaapkamer binnen. Nadat de ramen beslagen zijn wordt het tijd om nader kennis met elkaar te maken. Nu kan alsnog blijken dat het helemaal niet klikt tussen jullie. Of misschien zijn jullie wel voor elkaar geschapen. De neiging is groot om tijdens een eerste date snel af te knappen op iemand, mede omdat je ervan uitgaat dat je nog meer mensen gaat ontmoeten. Dit geldt helemaal sterk als het voor jou de eerste keer is dat je op deze manier iemand ontmoet. Probeer daarom gelijk om iets wat je minder leuk vindt te accepteren; met andere woorden: knap niet gelijk af want het kan ook aan jezelf liggen. Liefde is altijd een spel van geven en nemen. Dus zelfs degene waarmee je de rest van je leven in opperst geluk wil doorbrengen zal voor jou enkele afknappers in petto hebben. Andersom geldt dat ook. De vraag is dan ook; hoe ga je in een relatie om met eigenschappen die je minder kunt waarderen. Laat je de ander in zijn waarde? Of kost dat teveel moeite en zijn de verschillen tussen jullie gewoon te groot?

Ouderwetse ontmoetingen niet afschrijven

Je moet niet verbaasd zijn als het de eerste keren niet lukt om een goede eerste afspraak als internetdate te maken. Dating is ook een kunst. Na enige ervaring zul je anders selecteren met wie je een fysieke ontmoeting gaat hebben. Het is verstandig om niet op één manier te zoeken. Behalve dat er leuke mensen achter een computer zitten en misschien naar je op zoek zijn, zijn er ook veel mensen die je in het dagelijks leven of tijdens het uitgaan kunt ontmoeten. Veel partners ontmoeten elkaar op hun werk. Anderen kennen elkaar uit de buurt of van een cursus, sportclub, hobbyclub, vrijwilligerswerk, noem maar op. Dat is de ouderwetse, analoge manier van elkaar ontmoeten en die heeft in ieder geval als voordeel dat je weet hoe de ander eruit ziet, wat voor stem de ander heeft en je kan op een ontspannen manier, zonder bijbedoelingen iemands gedrag of interesses te weten komen. Dat is misschien een veel betere basis voor een succesvolle relatie. Als je elkaar via internet ontmoet weet je in ieder geval dat de ander ook van spanning en wellicht een beetje ondeugendheid houdt.

Lees verder

© 2010 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online dating: wanneer ga je elkaar ontmoeten?Online dating: wanneer ga je elkaar ontmoeten?Heb je iemand gevonden via een datingsite waar je wel een klik mee hebt, dan zal er wellicht een eerste date komen. Wann…
Online Dating, leer de fijne kneepjesOnline Dating, leer de fijne kneepjesEen partner zoeken via online dating gaat weer anders dan de traditionele manier van daten. Lees hier de verschillen en…
Online Dating: Tips voor een Veilige en Succesvolle ErvaringOnline Dating: Tips voor een Veilige en Succesvolle ErvaringInternet dating is erg populair. Er zijn tegenwoordig veel mensen die een partner zoeken via online dating. De perfecte…
De gevaren van internetdatenInternetdagen is het helemaal tegenwoordig. Vanachter hun scherm zoeken mensen elkaar op in de hoop een relatie te vinde…

Valentijnsdag: welke bloemen als cadeau?Valentijnsdag: welke bloemen als cadeau?Op Valentijnsdag hoeven het niet altijd rode rozen als cadeau te zijn. Weliswaar blijft die plant als symbool van de lie…
De slechtste openingszinnenDe meest afgezaagde openingszinnen hebben juist het tegengesteld effect. Zij zijn afstotelijk en geven een slechte indru…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 09-05-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.