Valentijnsdag: welke bloemen als cadeau?

Valentijnsdag: welke bloemen als cadeau? Op Valentijnsdag hoeven het niet altijd rode rozen als cadeau te zijn. Weliswaar blijft die plant als symbool van de liefde het meest gekozen valentijnscadeau, maar bloemisten raden tegenwoordig voor Valentijnsdag ook alternatieve bloemsoorten aan. En niet alleen omdat die goedkoper zijn.

Waarom een cadeau geven op Valentijnsdag?

Valentijnsdag op 14 februari is wereldwijd de dag van de liefdesgroeten. Het heeft een eeuwenoude traditie maar nog altijd is bisschop Valentijn de patroonheilige van alle geliefden. In de Middeleeuwen werd Valentijnsdag vooral in Frankrijk, België en Engeland gevierd, later ook in de VS. Amerikaanse soldaten brachten de gewoonte na de Tweede Wereldoorlog ook naar Duitsland en Oostenrijk.

Bloemen als Valentijnscadeau

De roos wordt traditioneel als valentijnscadeau gegeven. Het is als symbool van de liefde de best verkochte bloem op Valentijnsdag. Maar helaas is de favoriet in deze tijd van het jaar te duur en moet vanwege de wereldwijd hoge vraag worden ingevoerd vanuit Zuid-Amerika en Afrika.

En het transport en de opslag in koelhuizen doet de kwaliteit en duurzaamheid van de plant geen goed. Bloemisten adviseren daarom de aankoop van alternatieven. Belangrijk is dat de bloem past bij de ontvanger.

Welk ander boeket kan men cadeau geven in plaats van rode rozen?

  • rood: bloemenzaken bieden op deze sombere dagen naast rode rozen ook anemonen of tulpen in de liefdeskleur rood aan.
  • Geel: andere bloemisten preferen lente-achtig en helder zonnegeel. Het is ongetwijfeld de meest heldere en ook de meest intense van alle kleuren. Ze reflecteert het binnenvallend licht het meest van alle kleuren. Naar men zegt verdrijven tulpen, narcissen, lelies, irissen en rozen in deze kleur alle sombere gedachten.
  • oranje: staat voor zonne-energie en warmte.

Welke bloemen moet je absoluut niet schenken?

Sommige bloemen moeten we volgens kenners van de etikette beter met de nodige voorzichtigheid schenken, of misschien wel helemáál niet:
  • Typische kerkhofbloemen zoals anjers en witte lelies zijn taboe;
  • Dat geldt ook voor donkergrijze of zwarte soorten;
  • gedroogde bloemen geeft men ook niet als valentijnscadeau;
  • geel-groene bloemen raadt men ook af omdat die kleurencombinatie wordt geassociëerd met afgunst en jaloezie.

Bloemen moeten uitdrukken: "dit boeket is voor jou alleen!"

Maar juist de eerste voorjaarsbodes zijn geschikt als symbooldrager van Valentijnsdag. Wie een bijzonder creatieve Valentijnervaring prefereert, kiest als alternatief voor rode rozen de tulp, de narcis of de anemoon met het voor dit jaar actuele kleurenpalet wit-rose.

En niet te vergeten: het belangrijkste is dat de bloemen bij de ontvangende persoon passen. Een romantisch type zal zich verheugen op viooltjes. En als er iemand een absolute voorliefde voor geel heeft, mag deze kleur natuurlijk niet ontbreken. Wie rekening houdt met de voorkeuren van de ontvanger, geeft daarmee een duidelijk signaal af: deze bloemen zijn voor jou alleen!

Ook het schikken van de bloemen is een kwestie van smaak: moet het één enkele bloem zijn of een weelderig boeket? Een vrolijke en kleurrijke mengeling of een boeket met bloemen kleur bij kleur? En kleine symbolen erbij zorgen voor de finishing touch: kleine pinnen in een boeket bijvoorbeeld in de vorm van een hart of symbolen van het voorjaar, zoals vlinders en lieveheersbeestjes.

Moet je bloemen zélf bezorgen of laten bezorgen?

En is eenmaal de juiste bloem gekozen en gekocht, dan moet men enkele dingen niet vergeten. Heeft een stel op Valentijnsdag in een restaurant afgesproken, dan moet er wel een vaas klaar staan. Ook het transport midden in de winter moet goed doordacht zijn: dat kan bij ijzige temperaturen best nog moeilijk zijn en vereist geschikt verpakkingsmateriaal. Ofwel haal je de gelukkige thuis af en presenteert daar de bloeiende groet, ofwel je laat die vooraf bezorgen.

Verlang minimaal één week versgarantie

Als er grotere afstanden in het spel zijn, bestaat er nauwelijks een bruikbaar alternatief voor het laten bezorgen van bloemen. Schakel dan liefst zo vroeg mogelijk een ervaren bloemist ter plekke in en ben naar hem ook zo concreet mogelijk in je opdracht.

Belangrijk kwaliteitskenmerk is dat er minimaal één week versgarantie wordt gegeven. Voor bloemen die verwelkt of beschadigd zijn, moet een duidelijke klachtenregeling bestaan. Indien niet naar tevredenheid werd geleverd, dient ofwel een vervangend product geleverd te worden ofwel ontvangt men zijn geld terug.

En bijgevoegde kaarten zijn niet altijd de mooiste en zonder persoonlijke aantekening erg onpersoonlijk. Het alternatief is om tijdig een groet per post te sturen, ook als die daardoor een dag te vroeg arriveert.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cadeautips voor ValentijnsdagCadeautips voor ValentijnsdagValentijnsdag, de meest romantische dag van het jaar. Welke cadeau moet je een geliefde geven? Je wilt natuurlijk een on…
Een bruidsboeket makenEen bruidsboeket makenAls u gaat trouwen is het natuurlijk ook belangrijk om een bruidsboeket te hebben. Dit moet natuurlijk ook bij de rest v…
Valentijnsideeën voor haarValentijnsideeën voor haarIedereen viert Valentijnsdag op een andere manier, de een vindt het helemaal geweldig en pakt groots uit terwijl een and…
Wat koop je voor je man voor Valentijnsdag?Wat koop je voor je man voor Valentijnsdag?Begin februari weet je al: het is alweer bijna Valentijnsdag. Valentijn, de dag bij uitstek om je geliefde te laten wete…

Relatieplanet: de site voor een serieuze relatieMensen die op zoek zijn naar een datingsite die gericht is naar serieuze relaties kunnen zich gratis aanmelden bij de si…
Dating via internet, de eerste afspraakDating via internet, de eerste afspraakWanneer je iemand via internet hebt gevonden en je hebt met elkaar afgesproken voor de eerste ontmoeting, dan wordt het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 18-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.