Internetdaten in al zijn vormen

Internetdaten in al zijn vormen Het internetdaten is inmiddels redelijk ingeburgerd, soms onwennig maar vaak wel geaccepteerd. Daarnaast zijn er ook websites waar je je zonder op zoek te zijn naar een relatie kunt aanmelden voor een date, alleen seks of leuk gewoon gezelschap.

Acceptatie

Om de een of andere reden worden relaties die voortkomen via dergelijke websites nog steeds als apart, vreemd of soms zelfs zielig ervaren. Dit, terwijl je iemand via internetdaten veel beter leert kennen dan iemand aanspreken in het café.

Datingsites

Dat er naast mensen die minder gemakkelijk contact maken ook veel mensen zijn die simpelweg een drukke agenda hebben, lijkt bij velen nog een onbekend fenomeen. Voor een verder groeiende groep wordt internetdaten interessant. Onderzoeksrapporten uit de Verenigde Staten, Dunsmore en Leddy uit 2009, geven aan dat 70% van de mannen en vrouwen jonger dan 35 jaar internetwebsites bezoekt. Van deze groep geeft aan dat 30% zich heeft ingeschreven of in zal schrijven.
De overige 35% heeft een wat meer terughoudende houding in verband met het feit dat men het eng vindt, vindt niet wat hij/zij zoekt en vindt het bij nader inzien toch iets gemaakts hebben. Verder is er een groeiende groep 55+ jaar die zich inschrijven, waarbij het merendeel (67%) te maken heeft met een volgende relatie (na scheiding of dood).

Zo zijn er betaalde websites en gratis websites en natuurlijk mag je van de betaalde websites meer verwachten (vaak zijn o.a. de profielen beduidend beter samengesteld), maar nergens geeft men garanties. Voorzichtigheid is dus altijd goed en daarmee gesteld dat enkele voorzorgsmaatregelen niet verkeerd zijn:
  • Namen, adressen en telefoonnummers niet direct uitwisselen.
  • Spreek je af, doe dit dan in een publieke ruimte.
  • Spreek af voor een borrel en geen etentje. Valt het enorm tegen, kan je gemakkelijker weg.
  • Laat bij iemand de informatie achter waar je afspreekt en desnoods een signaal als het goed is.

One-night-stands via internet

Maar naast de bekende en minder bekende internet datingsites heb je ook de websites waar je je kunt aanmelden voor een one-night-stand, alleen maar seks (in real life of via internet) of gewoon gezelschap zonder direct in een relatie te stappen. Je kunt op dit type website je specifieke voorkeur aangeven.

Het valt op dat het merendeel van de ingeschreven mensen van het mannelijke geslacht is en bijna 90% van de mannen die alleen seks als uitgangspunt zien en vaak ook nog een vaste relatie heeft (al dan niet met kinderen). Dat maakt ook dat het afspreken niet altijd even gemakkelijk is. Overdag of af en toe in de avond, naar de partner toe onder het mom van een zakelijke afspraak etc. Deze aanmeldingen hebben veel meer de uiterlijke kenmerken als initieermoment voor de ander dan de datingsites, waar het meer om een vaste relatie gaat.

Conclusie

Voor een prettige en succesvolle manier van daten is het goed om verantwoord om te gaan met het daten. Zorgvuldigheid is ook belangrijk als je het vervolgtraject in gaat, op wat voor website je ook date. Succesvol kunnen deze websites zeker zijn, want het eerder genoemde onderzoek uit de Verenigde Staten laat een 37% score zien binnen het eerste jaar. Voor 29% lukt het het tweede jaar van daten en helaas is er ook nog een aanzienlijke kans dat het niet lukt via internet.

Extra onderzoeksvragen leven wel cijfers op voor wat betreft het “vrijer” worden om te daten, ook via wegen buiten internet. Veruit het grootste gedeelte van de deelnemende mensen geeft aan dat ze veel vrijer zijn geworden – ook al heeft internet niet de juiste partner opgeleverd – om te daten in zijn algemeenheid. Maar liefst 65% van de doelgroep ervaart dit als zodanig, waarbij het percentage gemiddeld bij vrouwen nog iets hoger uitkomt als bij mannen.
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De gevaren van internetdatenInternetdagen is het helemaal tegenwoordig. Vanachter hun scherm zoeken mensen elkaar op in de hoop een relatie te vinde…
Datingsite voor relaties zonder seksDatingsite voor relaties zonder seksHoewel seks doorgaans als een belangrijk onderdeel van een liefdesrelatie wordt beschouwd, bestaan er ook liefdesrelatie…
Christelijke datingsitesUit onderzoek blijkt dat een relatie meer kans van slagen heeft, als beide partners interesses delen en over belangrijke…
Online dating: waarom gaat het vaak mis met internet daten?Online dating: waarom gaat het vaak mis met internet daten?Online dating kan erg succesvol zijn, maar tegelijkertijd ook heel erg frustrerend. Het is natuurlijk nooit leuk als je…

Online dating sites: waar moet je voor oppassen?Online dating sites: waar moet je voor oppassen?In deze tijd van individualisme komen er steeds meer online dating sites bij. Op deze online dating sites kunnen mensen…
Het verschil tussen verlovingsringen en trouwringenHet verschil tussen verlovingsringen en trouwringenLeer hier alles over het verschil tussen een trouwring en een verlovingsring. Hier kun je vinden aan welke hand en vinge…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Dating
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.